Mit gondoltok arról, ha valaki nem bocsájt meg valakinek?
Van egy személy, aki nem bocsájt meg nekem, és ez baromira idegesít. Egyrészt, mert teljesen igazságtalan a viselkedése, másrészt mert szerintem a más iránt táplált ellenszenv, harag értelmetlen. Miért nem engedi el???!
Én nem neheztelek senkire. Max meghozott döntésekre, de csak abban az adott pillanatban. Aztán elengedem. Ő, és egyes emberek miért nem teszik ezt? És még azt mondja nem haragszik. de mégis megtette azokat a dolgokat...
Miért kell ilyennek lenni?!
Mellesleg én úgy vélem, nincs olyan dolog, amit ne lehetne megbocsájtani. Nincsen. Minden csak akarat kérdése.
Azt gondolom, hogy nem vagyunk egyformák.
Azt el tudom, mondani, hogy én miért bocsátok, vagy nem bocsátok meg valakinek. A megbocsátásra azért van szűkségem, hogy a saját magam keserűségét ne tápláljam.
Ugyanakkor van egy ember, akinek már többször megbocsátottam, de mindig a kárt okoz nekem. Őt kerülöm és ha közelembe jön segítségért kiáltok. Ettől nem fogok rá haragudni, de tudom, hogy ő örök életében rosszat fog nekem tenni. Azaz nem felejtem el, amit tett, de nem táplálok gyűlöletet iránta: megbocsátok.
Gondolkozz el picit ezeken:
Ha valaki 10 év munkájából keresett összes vagyonodat elveszi tőled és megöli a testvéredet: vajon meg tudsz bocsátani - én mocsok nehezen.
Aki úgy megvert többed magával egy féltékenységi ügy miatt, hogy nyomorék lettél tőle, annak meg tudsz bocsátani? - Ismerek olyat, aki nem tudott megbocsátani soha az életben. Hibáztatod ezért?
Aki folyamatosan haragot táplál ellened, annak meg tudsz bocsátani, vagy folyamatosan izgat és nem tudsz neki megbocsátani, hogy ő nem bocsát meg?
Jöhet a lepontozás - én megbocsátok érte :P
Mit tettél ellene? Vagy mi az, ami miatt haragszik?
Mert az lényeges a dolog szempontjából szerintem.
Te próbáld meg elengedni, ha megtettél mindent, hogy ő megbocsáthasson.
Az, hogy nem bocsát meg, az ő baja.
"A megbocsátás a sértettet tisztítja meg, nem a sértőt, azt szinte nem is érinti."
Borges, Jorge Luis
Utolsónak kell,hogy igazat adjak.
Megbocsajtani lehet, de felejteni már nehezebb...
2-es tökéletesen megfogalmazta. Nagy kérdés, hogy ki miért neheztel a másikra.
Én személy szerint utálok haragot tartani, ettől függetlenül nem fogok mindenkinek mindent csak úgy elnézni. Rengetegen a saját hibáikat sem képesek elismerni és inkább próbálják a másikra dobálni a szart, mintsem belátnák, hogy ők sem szentek. Na ez az, amikor én inkább azt mondom, hogy bekaphatják.
Viszont ha az illető tényleg megbánta a tetteit és nem követett el olyan égbekiáltó merényletet, amit ne lehetne pár perc alatt kultúráltan megbeszélni, akkor a "sértett" fél egy gyökér és csak élvezi, hogy visszaélhet a helyzettel.
Szerintem mindenkinek az egyéni, családi szocializációjától függ, hogy lett nevelve megbocsátás-ügyben is. Én elég haragtartó ember vagyok, bevállalom, és ezt mindenkivel tudatom is, akivel közelebbi kapcsolatba kerülök... Előre. Azt vallom, hogy aki egyszer megtett valamit, az bocsánatkéréstől függetlenül meg fogja még egyszer, és nekem felesleges körökhöz nincs kedvem. :) És igen, van a megbocsátó kategória, aki szerint mindent el lehet engedni. Én nem ítélem azt sem, holott teljesen szemben áll a saját elveimmel... Mindenki éljen és gondolkozzon úgy ahogy szeretne. Nektek könnyebb, mert a harag nem emészti a lelketeket sokáig :) Ugyanakkor azt is gondolom, hogy aki azt mondja "Mindent el lehet engedni", azt még nem bántották meg annyira, hogy tényleg oka legyen komolyan haragudni. Szerintem például a gyilkosságot és a hazugságot nem lehet elnézni semmilyen körülmények közt.
23/N
Hazudott,nem tartotta az ígéretét-még1x-végül elég durván megkapta a jogos véleményem-én megbocsátottam azóta,ő nem
Vannak akiknek csak annyi marad meg,hogy kiosztották őket,az már nem,hogy miért is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!