Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az emberek miért bántják az...

Az emberek miért bántják az áldozatot?

Figyelt kérdés

[link]

Egy ismerősöm osztotta, meg nevető fejes emoticonokkal, kellett neked arabbal kezdeni, ezt írta felé.

Amikor rákérdeztem, hogy szerinted magyarok nem csinálnak ilyet, tényleg megérdemelte a verést a nő, csak hebegett-habogott, töröltem a srácot. Nincsenek illúzióim, bizonyos körökben tudom, hogy erősebb az esélye az erőszaknak, viktimológia is van. De nem tudom ép ésszel felfogni hogyan lehet egy ilyen híren örömködni.

Többször lehet látni hallani, ha kirabolnak valakit, vagy megerőszakolnak, az emberek első kérdése mindig az áldozat ellen irányul. Amikor egyik haveromat megverték az utcán, többen a társaságból viccelődni kezdtek a nagyszájúságán, kiderült egy cigit tarháló társaság verte meg. Ez tényleg olyan vicces lenne?

2017. dec. 4. 11:24
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Az áldozat nem üt vissza.
2017. dec. 4. 11:30
 2/7 A kérdező kommentje:
Tényleg...kösz a választ, ezt tömören jól megfogalmaztad.
2017. dec. 4. 11:48
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert a kárörvendés alapvető emberi tulajdonság. Sajnos.
2017. dec. 4. 12:15
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írják, az emberek kárörvendőek. Már gyerekként is megkapod hogy "látod megérdemelted", ha rosszat csinálsz és bajod lesz. Plusz ilyenkor azonnal az előítéleteik alapján ítélnek. Ha meghal egy motoros akkor minek száguldott, ha valakit agyonver a férje akkor minek kezdett romával, alkoholistával, erőszakos emberrel.

Engem például még régen első barátnőm dobott egy srác miatt mert ő milyen "rossz fiús" én meg nem. Aztán évek után hallottam vissza hogy a srác nem egyszer felpofozta, megverte. Első reakcióm nekem sem az volt hogy mennyire sajnálom, hanem az hogy úgy kell neki, ő választotta. Igaz ez csak pillanatnyi felindulás volt és nem kezdtem el a Facebookjára írogatni hogy "úgy kellett neked".

2017. dec. 4. 16:43
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Azért a káröröm mellett, ehhez érzelmileg, nagyon sivárnak kell lenni. Persze, vannak ilyen emberek, de azért szeretném hinni, hogy nem ők vannak többségben.
2017. dec. 4. 18:35
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Fatal error hát látod benned van tartás. Adott esetben valószínű én is ezt gondoltam volna személyes érintettség miatt.

Csak ez az egy ismerősöm volt ilyen. Elég sivár lelkivilága volt ja alapvetően is.

2017. dec. 5. 11:07
 7/7 anonim válasza:
100%

A felsoroltak mellett létezik egy olyan jelenség, hogy így védik magukat pszchésen az áldozathibáztató emberek. Ha képesek lennének belegondolni abba, hogy teljesen ártatlan, hétköznapi, normális emberekkel felfoghatatlan szörnyűségek történnek, akkor összeomlana a biztonságos világba vetett hitük, és el kéne fogadniuk, hogy a világ egy veszélyes hely, ahol bárkivel (így velük is) "csak úgy" megtörténhetnek szörnyű dolgok. Könnyebb abban a hitben élniük, hogy az áldozat "felelős" és "kiprovokálta", plusz így bebiztosítottnak érik a saját sértetlenségüket. Szerintem pl. ezért hibáztatja sok nő a megerőszakolt nőtársát, de ez csak egy példa.

Ez persze senkit nem ment fel az áldozathibáztatás alól, ugyanúgy suttyó dolog, csak van egy ilyen oka is.

2017. dec. 6. 04:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!