Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Titeket nem zavar ez a sok...

Titeket nem zavar ez a sok írástudatlan ember?

Figyelt kérdés
Itt most fõleg olyanokra gondolok, akik képtelenek egy vesszõt beletenni a mondatba, vagy még a pálya szót is pontos j-vel írják. Már olyannal is találkoztam, aki az egyszer helyett edszert írt. Csak engem zavar ennyire? Miért olyan nehéz valakinek ragozni a szavakat?
2017. nov. 7. 03:07
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
79%
Engem az zavar, amikor vki annyira helytelenül ír, hogy 10 percig tart dekódolnom egy mondatot. Az emberek nem látják át, hogy a helyesírás arra való, hogy nagyobb körben megértsék azt, ami le van írva, nem arra, hogy "kötsög tanár b...ogasson engem a suliba'"... főleg ha segítségkérő üzenet. Könyörgöm, a helyesírást tűrhető szintre megtanulni nem egy atomfizika, rengeteg diszgráfiás ismerősöm is van, aki tök jó szinten tud hozni... akkor a külvárosi, tanulási nehézségtől mentes emberünk ne próbáljon meg azzal kamuskodni, hogy "nehéz megtanulni", max. akkor elfogadható, ha 4 általánost végzett max. És annyival tisztelje már meg a másikat, hogy legalább egy helyesírás-ellenőrzőt ráereszt, ha segítséget kér abban a posztban, üzenetben.
2017. nov. 7. 10:22
 22/23 anonim ***** válasza:
61%

Az, amikor valaki ejt pár helyesírási hibát, nem zavar. Sokkal irritálóbb, amikor valaki valós érvek hiányában elkezd pár vesszőhiba miatt arcoskodni.

A helyesírási, nyelvhelyességi és fogalmazási hibák mindaddig nem zavarnak, ameddig tudom a szöveget értelmezni. Amikor egy mondatot 5 percig tart dekódolni, az már felettébb zavaró.

Na, de azért tegyünk itt még tisztába pár dolgot!

A helyesírás szabályai a nyomtatott, illetve gépelt szövegekre is kiterjednek. Ékezetes betű helyett annak az ékezet nélküli párját írni pont ugyanolyan hiba, mint ly helyett j-t írnak. (Igen, attól, hogy ez most sokaknak belegázolt az érzékeny kis lelkébe, attól ez még így van. Akkor is, ha "en helyesiro bajnok vagyok, csak lusta vagyok lenyomni azt a rohadt é billentyut".)

Aki pedig azzal érvel, miszerint ő telefonról ír, ahol nincsenek ékezetes betűk, az vagy technikai analfabéta, vagy egyszerűen hazudik. Már az sem lehet érv, ha valaki külföldről szerzi be a telefonját (érdekes egyébként hogy ilyenkor mindenkinek egyből amerikai/brit/német telefonja lesz), hiszen az érintőképernyős "szoft-keyboardok" már jó ideje támogatják a billentyűzetkiosztás váltását. De még az ősrégi nyomógombos Nokián is lehetett ékezetesen írni. Persze, hogy két tizedmásodperccel lassabb, mint ha "á" helyett "a"-t írnánk, de ez meg semmivel nem másabb azoknál, akik időspórolás miatt a "vagyok"-ot "wok"-nak írják.

2017. nov. 7. 13:15
 23/23 anonim ***** válasza:

Inkább a hetente hasonló kérdések zavarnak. :D

irigylem azokat az embereket, akiknek az a legnagyobb gondjuk a neten hogy írnak az emberek, és még idejül is van nézegetni a helyesírási hibákat.

Én se szoktam vele foglalkozni iylen helyen, alapvetően gyorsan gépelek, van hogy melléütök pár betűt. Eddig senki sem panaszkodott arra, hogy nem tudja értelmezni mit írtam, és én is így vagyok ezzel, amíg meg tudom érteni a másik mit ír, felőlem még csak az angol abc betűit használva is írhat, nincs vele semmi.

Az internet nem az a hely, ahol majd a nyelvtantanárnő javítgatja, hogy ki mit csinál.

2017. nov. 7. 17:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!