Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy nem tudok...

Miért van az, hogy nem tudok megbízni az orvosokban sem?

Figyelt kérdés

Nagyon sok olyan esetről hallottam már, amikor félrediagnosztizálták a pácienst, illetve nem merült fel egy komoly betegség gyanúja, mondván kicsi az esélye, ill. rosszabb esetben bele sem gondoltak, majd szerencsétlent mégis az sújtotta.

Többször voltam már olyan helyzetben, amikor indokoltan kerestem fel az ügyeletet. Az egyik eset úgy történt, hogy szokatlan légszomjra figyeltem fel, erőteljesen szédültem, gyengének éreztem a bal karomat, és a mellkasomnál is szúrt - a tünetek nem csökkentek 10 perc után sem, úgyhogy a biztonság kedvéért, mivel késő este volt, a sürgősségire mentem. A nővér szerint semmi bajom, hiszen nagyon fiatal vagyok, az orvos is rácsodálkozott a tünetekre, és eleinte majdnem kinevettek, a nővér még el is mosolyodott, hogy meglátom, biztosan csak a fáradság. Mivel kötelesek EKG-t csinálni, felfigyeltem arra, hogy az orvos nagyon húzza a száját, kiderült, hogy a szívem gyorsabban ver az átlagnál, valamilyen hiperkinetikus cirkullációt diagnosztizált és emellett másodfokú hipertóniám volt, nagyon kevés hiányzott az infarktushoz. Azóta béta-blokkolókat szedek.

Mivel érdekel az emberi test, gyakran olvasgatok szimptomatológiát is, gyakran specifikus eseteket, és rácsodálkozom, hogy néhány orvos nincs is tudatában pár alapvető dologgal. Egy vírusfertőzésnek voltam kitéve, kb. 40% eséllyel. Kérdéses volt a védőoltás indokolt beadása, úgyhogy előbb wikipédián és egyéb hivatalos, konkrétan ezzel a vírussal foglalkozó szervezet honlapján olvastam el a kórlefolyást, diagnózist, gyógyulási esélyeket. Mindegyiknél az szerepelt, hogy a lappangási idő miatt a vírus sajnos vérből nem kimutatható. De ez különben is köztudott, hiszen a vírus vérvételből alapesetben nem kimutatható, csak egy bizonyos időn belül, ezért megkérdeztem az ügyeleten az orvost, hogy mit gondol, az én esetemben indokolt-e a védőoltás, mire azt válaszolta, hogy vérvételt kell csinálni (és direkt rákérdeztem, hogy biztos benne?, mire azt felelte "persze").

Az a problémám, hogy vagy nem hallgatnak meg rendesen, hiába voltam az orvosnál, a panaszaimat szinte végig sem hallgatta, rögtön kitessékelt, vagy figyelmetlenek, és minden esetet elkönyvelnek abszurdumnak, nem is hallottak róla.

Természetesen, nem gondolom azt egyik orvosról sem, hogy mindenhatók, és minden betegséget 100% pontossággal diagnosztizálnak, mert ők is emberek, de nem tudok már bennük megbízni. Ráadásul éles határvonalat húzok a hipochondriával, mert általában súlyos, indokolt esetekben keresek fel orvost. Mégis, hogyan tudnék így megbízni már bennük? Érezzem magam bizonytalanul? Folyamatosan 3-4 orvos szakvéleményét kérjem ki?

2017. szept. 8. 19:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nekem is vannak történeteim sajnos.

Kezdjük a fogorvosokkal. Iskolai fogorvos simán húzott minden fogat, nekem is kikapott egyszerre 2-3 végleges fogat. Másik fogorvos simán megmentette volna. Más ismerős ugyanígy járt ugyanazzal az emberrel.

12-3 éves koromban iskolai szemész azt mondta a -0,5 kezdődő rövidlátásomra hogy "Nem kell ide szemüveg, majd kinövi". Hát úgy kinőttem, hogy fél év alatt -2,0 dioptriára romlott a szemem. Azóta szemüveges vagyok, és 15 év alatt romlott kb 0,5-1 dioptriát a szemem, azért nem mindegy. Gyakorlatilag a rossz látásom egy felelőtlen orvosnak köszönhetem.

Egyetemista koromban mivel nem volt pénzem, bepróbáltam az ingyenes fogorvost, hát abban sem volt köszönet. Úgy mentem oda, hogy egyik fogam letört, de véletlenül sem azt csinálta meg, hagy szenvedjek, hanem azt amelyik éppen a legegyszerűbb volt. Persze érzéstelenítés nuku, gumikesztyűt se cserélt ki tudja kiknek a szájában túrt előtte, le se csiszolta rendesen. Szóval utána mentem is rögtön rendes fogorvoshoz és inkább spóroltam a kaján.

Volt barátnőm is orvosról orvosra járt, egyiket se érdekelte mi baja, simán elküldték. Aztán mikor már összeesett, meg elájult akkor derült ki, hogy 1,5 centis veseköve van. Ha az első pár orvoson múlik, akkor simán meghal egy ilyen "apróságba".

2017. szept. 8. 20:47
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Én orvosira járok, elhivatottságból :) Szerintem főleg azért van az, hogy nem minden orvos figyel oda a betegre, mert kevés az orvos és rengeteg a beteg, rendelésen 5 perc jut egy betegre... Ennyi idő alatt egy normális orvos kb. bemutatkozik és meghallgatja, hogy mi a beteg panasza, de ha nem akarod, hogy lázadás legyen a váróteremben, akkor 5 perc alatt már fel is állítottad a diagnózist és a receptet a beteg kezébe adtad, úgyhogy az orvosoknak nyilván nincs is elég idejük minden lehetőséget megfontolni a tüneteid alapján... Lehet, hogy néhány orvosnál az is közrejátszik, hogy a rengeteg munka és a viszonylag kevés fizetés miatt pár év alatt kiégnek, és úgy vannak vele, hogy "ennyi pénzért minek erőlködjek". Abban valamilyen szinten igazad van, hogy sajnos a legtöbben nem elhivatottságból jelentkeznek orvosira, nekem még konkrét orvossal nem volt olyan problémám, mint amiket te írtál, mert ritkán vagyok beteg szerencsére, de az évfolyamtársaim többségére a kutyámat nem bíznám, nemhogy az életemet...
2017. szept. 9. 08:47
 13/17 anonim ***** válasza:
44%
Azèrt, azt tudni kell, hogy túlterheltek a dokik.
2017. szept. 9. 10:18
 14/17 anonim ***** válasza:

És nem is nagy a fizetésük, (sőt...) mint ahogy sokan gondolják. (Fogalmam sincs, mire alapoznak...)

A munka mennyiségéről meg nem is beszéljünk.

2017. szept. 9. 12:39
 15/17 anonim ***** válasza:
52%
Nem egyszer volt, hogy nálam volt a pénz, hogy adjak a dokinak, de ahogy bánt velem, utána nem adtam. Szóval maguknak is köszönhetik, ha szegények.
2017. szept. 9. 14:10
 16/17 anonim ***** válasza:
82%

Szóval alacsony a fizetésük, le vannak terhelve, én meg dögöljek meg? Vagy kérjek elnézést, amiért szarul mertem lenni?

Mindenki, aki ezt a területet választja, gondolhatja, hogy nem fog itthon iszonyat sokat keresni, max magánorvosként juthat többhöz. A csapból is ez folyik. Ha ez ennyire zavarja őket, menjenek el programozónak vagy pénzügyesnek. Ott lesz pénzük.

2017. szept. 9. 14:54
 17/17 anonim ***** válasza:

Nem szegények (nem kell túlozni), de egy határral arrébb akár a 10-szeresét is meg tudnák keresni anélkül, hogy magánorvosokká válnának.

Igenis, Magyarországon nem becsülik meg annyira őket, mint ahogyan kellene. De az orvoshiányért meg megy a sírás...

Sok-sok változás történt az évek során, sokan nem ERRE vállalkoztak...

Nem milliárdosak akarnak lenni, de a (majdnem) éhbér manapság eléggé sajnálatos.

Az háziorvos ismerősömnek is hétköznap kell(ene) csak dolgoznia, de nem egyszer volt az utóbbi 1-2 évben, hogy hétvégén (!) este 8-ig bentmaradt papírmunkát végezni (valami újabb szabályozás miatt).

És ha délután 6-kor még mindig van beteg, azt is ellátja, nem küldi el a francba, hiába 4-kor vége lenne már a munkának.

Édesanyám (szintén) becsülettel végzi el a munkáját (sok-sok év óta), többen is átkérik magukat az ő körzetébe. Ő szintén nem érdemli meg ezt a hangvételt.

A kedvencem, mikor egy ismerősünket szidta pár jóindulató személy (az egészségügyi állapota miatt...), de a (mindig békés, de ezt már hallgatni tovább nem bíró) anyám megjegyezte, "ezt azért nem kéne..." Ennyit mondott, semmi mást.

A reakció: "te is ugyanabba a sírba fogsz kerülni egyszer, mint mi".

Ha így állnak sokan az orvosokhoz, akkor ők is általánosítsanak és rúgjanak bele minden betegbe? Mert nem egy érdekes egyed fordul meg náluk naponta.

És azok, akik itt maradtak én nem mentek el külföldre, egyre jobban beleszakadnak az egyre több munkába (változatlan bérért. Hiába jelentik be a béremelést, csak több hónap után történik meg, az is 3-5000 forint fejenként.)

Sajnálatos az itt hallott történetek, de nem csoda az oka...

Sok változásnak kéne történnie és a helyzetek nagyban javulnának.

2017. szept. 9. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!