Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy nem tudok...

Miért van az, hogy nem tudok megbízni az orvosokban sem?

Figyelt kérdés

Nagyon sok olyan esetről hallottam már, amikor félrediagnosztizálták a pácienst, illetve nem merült fel egy komoly betegség gyanúja, mondván kicsi az esélye, ill. rosszabb esetben bele sem gondoltak, majd szerencsétlent mégis az sújtotta.

Többször voltam már olyan helyzetben, amikor indokoltan kerestem fel az ügyeletet. Az egyik eset úgy történt, hogy szokatlan légszomjra figyeltem fel, erőteljesen szédültem, gyengének éreztem a bal karomat, és a mellkasomnál is szúrt - a tünetek nem csökkentek 10 perc után sem, úgyhogy a biztonság kedvéért, mivel késő este volt, a sürgősségire mentem. A nővér szerint semmi bajom, hiszen nagyon fiatal vagyok, az orvos is rácsodálkozott a tünetekre, és eleinte majdnem kinevettek, a nővér még el is mosolyodott, hogy meglátom, biztosan csak a fáradság. Mivel kötelesek EKG-t csinálni, felfigyeltem arra, hogy az orvos nagyon húzza a száját, kiderült, hogy a szívem gyorsabban ver az átlagnál, valamilyen hiperkinetikus cirkullációt diagnosztizált és emellett másodfokú hipertóniám volt, nagyon kevés hiányzott az infarktushoz. Azóta béta-blokkolókat szedek.

Mivel érdekel az emberi test, gyakran olvasgatok szimptomatológiát is, gyakran specifikus eseteket, és rácsodálkozom, hogy néhány orvos nincs is tudatában pár alapvető dologgal. Egy vírusfertőzésnek voltam kitéve, kb. 40% eséllyel. Kérdéses volt a védőoltás indokolt beadása, úgyhogy előbb wikipédián és egyéb hivatalos, konkrétan ezzel a vírussal foglalkozó szervezet honlapján olvastam el a kórlefolyást, diagnózist, gyógyulási esélyeket. Mindegyiknél az szerepelt, hogy a lappangási idő miatt a vírus sajnos vérből nem kimutatható. De ez különben is köztudott, hiszen a vírus vérvételből alapesetben nem kimutatható, csak egy bizonyos időn belül, ezért megkérdeztem az ügyeleten az orvost, hogy mit gondol, az én esetemben indokolt-e a védőoltás, mire azt válaszolta, hogy vérvételt kell csinálni (és direkt rákérdeztem, hogy biztos benne?, mire azt felelte "persze").

Az a problémám, hogy vagy nem hallgatnak meg rendesen, hiába voltam az orvosnál, a panaszaimat szinte végig sem hallgatta, rögtön kitessékelt, vagy figyelmetlenek, és minden esetet elkönyvelnek abszurdumnak, nem is hallottak róla.

Természetesen, nem gondolom azt egyik orvosról sem, hogy mindenhatók, és minden betegséget 100% pontossággal diagnosztizálnak, mert ők is emberek, de nem tudok már bennük megbízni. Ráadásul éles határvonalat húzok a hipochondriával, mert általában súlyos, indokolt esetekben keresek fel orvost. Mégis, hogyan tudnék így megbízni már bennük? Érezzem magam bizonytalanul? Folyamatosan 3-4 orvos szakvéleményét kérjem ki?

2017. szept. 8. 19:43
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyik barátom panaszkodott, hogy fáj a lába, nem akar tesizni..elment háziorvoshoz, azt mondta az orvos, hogy szimulál a gyerek. Bevitték a kórházba, ott azt mondták, hogy a hirtelen növéstől fájdult meg neki és hogy ez gyakori eset..Maszek doki meg megállapította, hogy csontrákja van és azonnal irány pest további vizsgálatokra. Ha belenyugodtak volna a szülei a hirtelen növéses történetbe, a 15 éves gyerek már lehet nem is élne. de még szerencsére időben kezelték és kigyógyult
2017. szept. 8. 19:50
 2/17 A kérdező kommentje:
Igen, pont ilyen esetekre gondolok. De nem érzem magam biztonságban, és sok mindenkinek hiteles az, amit az orvos kijelent. Pedig ez nagyon nem így van, szerintem az is felelősségtudat, hogy kritikusan állunk hozzá esetekhez (nyilván egy szúnyogcsípéstől nem fogok azonnal maláriára gondolni, vagy enyhe hőemelkedéstől agyhártyagyulladásra).
2017. szept. 8. 19:54
 3/17 anonim ***** válasza:
55%
Sajnos teljesen igazad van. Engem már teljesen tönkretett volna az egészségügy, ha rájuk bízom magam. Így is sokat ártottak. Elég sokba kerül a magándoki, a magánlabor (szerencsére a mostani munkahelyem fizeti), de én is mindig utánaolvasok a dolgoknak, elmegyek magam laborvizsgálatra, amire senki sem utal be, mert spórolnak meg nem érdekli őket, stb. stb. De ha az ember életben akar maradni, akkor muszáj sajnos résen lenni, mert rögtön kiveszik a szerveit, kihúzzák a fogát, mérgekkel tömik és a többi. Gyógyulás meg sehol, csak ha magadat gyógyítod.
2017. szept. 8. 19:57
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
szar az egészségügy , a megelőzésre kell törekedni.
2017. szept. 8. 20:06
 5/17 anonim ***** válasza:
Első vagyok, még az jutott eszembe, hogy egy másik ismerősömnek bőrbetegségére (pikkelysömör) szteroidos krémeket írtak fel, ami nem segített, viszont tönkretette a szivét..írtak fel neki gyógyszereket a szívére, az meg tönkretette a máját is..itt csak az számít, hogy vedd meg a gyógyszereket és legyél egyre betegebb, hogy még többet vehess. Csak a pénz...
2017. szept. 8. 20:06
 6/17 A kérdező kommentje:
És ha mégis történik valami, kihez forduljak? 10 orvoshoz egyszerre?
2017. szept. 8. 20:08
 7/17 anonim ***** válasza:
59%
gúgli a barátod, és kész diagnózissal kell dokihoz menni. ott pedig addig kell erőlködni, amíg rendesen meg nem vizsgál/be nem utal oda, ahova kell.
2017. szept. 8. 20:16
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
jobb is ha nem bizol bennuk, hiaba fizeted a tb-t le se szarjak az embert trehany munkat vegeznek, ha elmesz magandokihoz es fizetsz neki jo sok penzt akkor leszel rendesen kivizsgalva ellatva.
2017. szept. 8. 20:20
 9/17 A kérdező kommentje:
Szerintem ott is kereshető a probléma, hogy a többség orvosira nem elhivatottságból jár, hanem pusztán jelentéktelen okokból (menőzés, jó fizetés, szülők hatása)
2017. szept. 8. 20:37
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Az orvosok elvárják, hogy szinte félistenként tisztelje őket az átlagember, de közben lehet, hogy kétszer buktak az egyetemen, vagy be sem jártak órákra. Nekem egyszer megállapították, hogy a lúdtalpam miatt fáj a lában, közben meg köszvény rohamom volt, mint később kiderült. Volt még vagy 6 hasonló esetem.
2017. szept. 8. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!