Igaz-e az, hogy akik csúnyán írnak, azoknak nagyobb az inteligencia-szintjük (okosabbak)?
Ha ilyesmire vagy kíváncsi, akkor a legokosabb rákeresni arra, hogy vannak-e lektorált folyóiratcikkek, amelyek azt mutatják, hogy az IQ korrelál a csúnya kézírással. Én ezt tettem, és ugyan nem töltöttem sok időt a dologgal, de úgy látom, hogy nincs ilyen. Vélhetően azért, mert az intelligencia nem egy homogén képesség (bár IQ tesztek vannak, azokat lehet használni egy kutatásban, még ha meg is vannak a korlátok). További probléma, hogy mi számít szép kézírásnak. Egy pszichológiai kutatásnál azt csinálnák, hogy megkérnének 3-5 embert, hogy értékeljék a kézírás szépségét egy Likert skálán és az általuk adott pontok átlagát használnák a korreláció vizsgálatakor.
Az igazi probléma viszont az, hogy bármi korrelálhat bármivel. A korreláció viszont nem jelenti azt, hogy akik csúnyán írnak, azok azért írnak csúnyán, mert intelligensek. Még azt sem jelenti, hogy közös oka van a két jelenségnek. Lehet, hogy véletlen egybeesésről van szó. Ahhoz, hogy oksági kapcsolatot feltételezzünk, meg kellene magyarázni, hogy az intelligens emberek (bármit jelentsen is ez) miért írnak csúnyán? Mi a hatásmechanizmus? Ha erre nincs magyarázat, akkor önmagában a korreláció nem sokat mond.
Persze ha valaki talál olyan lektorált folyóiratcikket, amely legalább a korrelációt kimutatja, azt én is érdeklődéssel olvasnám.
Ez nem így működik.
Így nézve általánosítás, nem jó válasz rá se igen, se nem.
Ha szeretnél IQ-t mérni, írj rám s lemérem neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!