Melyik a nagyobb bunkóság?
Semmilyen körülmények között nem bunkóság megkérni valakit a vonaton, hogy tegye el a cuccát az ülésről, mert le szeretnél ülni. Az ülések arra vannak, hogy ott emberek üljenek. A csomagtartók meg arra, hogy ott csomagokat tartsanak. Egyszerű dolgok ezek.
Körülményektől függően tekinthető bunkóságnak az, ha valaki az ülésre teszi a táskáját. Pl. akkor eléggé az, amikor tömve van a vonat és nyilván le akar majd oda ülni valaki. Ha viszont alig vannak és bőven vannak szabad helyek, akkor belefér.
Ettől függetlenül én soha nem teszem ülésre a cuccomat vonaton, ha pedig le szeretnék ülni, akkor mindig udvariasan kérdezem meg a másikat, hogy leülhetek-e arra az ülésre, ahol a cucca van. Még akkor is, ha adott esetben bunkóságnak tartom. Én miért legyek bunkó csak azért, mert a másik az? Jobb lesz attól nekem? Nem, csak feleslegesen hergelem magam.
Egyébként soha nem fordult velem elő olyan, hogy valaki ne tette volna odébb a cuccát. Igen, néha forgatják a szemüket, de hát hadd forgassák, engem az aztán nem zavar.
Simàn megkérdeztem eddig mindenkitől hogy: szabad ez a hely?
Eddig mindig mondtàk hogy: persze és elvették a tàskàt.
"Az ülések arra vannak, hogy ott emberek üljenek. A csomagtartók meg arra, hogy ott csomagokat tartsanak. Egyszerű dolgok ezek."
A hetedik ülésre odatett táska meg azért van, hogy ne oda ülj, hanem a többi hat hely közül válassz egyet. Egyszerű dolgok ezek.
9-es, a tömegközlekedés nem így működik. Az egyszeri közlekedőnek nincs joga ahhoz, hogy eldöntse, mások hova ülhetnek vagy állhatnak azon a járművön, amin ő utazik. Ennek az az egyszerű oka, hogy a jármű nem az övé. Ő csak egy utas, akinek pont annyi joga van, mint bármelyik másik utasnak. Csak egy jegye vagy bérlete van, amellyel bárhova leülhet, ahol már nem ül valaki vagy állhat kedve szerint.
Ha neked nem tetszik az, hogy egy idegen leül melléd vagy veled szemben, akkor a passzív agresszív táskafoglalós manőverek helyett autót kell vásárolni, mert a tömegközlekedés nem neked való közlekedési mód. Ott eldöntheted, hogy ki ül be melléd az autóba, mert a tied. Azt persze már ott sem döntheted el, hogy rajtad kívül ki használja az utat. Ha pedig nincs pénzed autóra, akkor a kisemberek arroganciája helyett szépen be kell látni, hogy ha egy számodra nem szimpatikus ember ül le melléd vagy veled szemben, akkor átülhetsz máshova vagy megkérheted, hogy ő üljön máshova. Persze a legtöbben általában gyávák ahhoz, hogy kinyissák a szájukat és elmondják, hogy mit szeretnének. Pedig nem olyan nehéz dolog ez. Persze a gyávaság nehezen leküzdhető jellemvonás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!