Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ítélik el, miért tartják...

Miért ítélik el, miért tartják lustának az idősebbek az Y generációt?

Figyelt kérdés
Sokan elítélik és lustának, semmirekellőnek bélyegzik meg az Y generációt. Pedig a saját példámból és ismertségi körömből kiindulva tudom, h egyáltalán nem lustaságról van szó. A legtöbben pont hogy dolgoznának, de egész egyszerűen nem találnak állást, legalábbis a képzettségüknek megfelelőt. Ha már elvégez az ember egy vagy több egyetemet,akkor már talán nem meglepő, hogy szeretne azon a területen dolgozni. Előbb utóbb persze sokan feladják és lejjebb adják az igényüket. S hiába mondják sokan, h egyáltalán nem is kéne annyi embernek egyetemre menni, ha a mai társadalom azt sulykolja a fiatalságba, h csinálj diplomát, mert anélkül semmit sem érsz. Az álláskeresés pedig nem olyan mint régen, hogy rögtön az öledbe hullik, hanem hosszú kínkeserves folyamat, és nem úgy mint régen, h az ember az első munkahelyéről megy nyugdíjba, hanem bárhol is talál munkát, maholnap a következő 1 félévben is simán kirúghatják. A legrosszabb az egészben ez a bizonytalanság. Nincs semmi fix pont az emberek életében, csak sodródnak az árral. Az álláskeresésnél a szakmai tudás az utolsó szempont, sokkal többet nyom a latba, hogy kinek a kicsodája vagy, meg szinte mindenhol elvárás, h legyen 5 éves szakmai tapasztalatod, arra nem gondolnak, h azt valahogy meg is kéne szerezni. A fiatal generációkkal azt próbálja megetetni a média ,hogy ők bármire képesek, hogy nekik minden jár és egy ilyen naiv álomba ringatja őket, aztán a valóság meg épp a szöges ellentéte, s még csodálkoznak, h miért van ennyi depressziós fiatal.
2017. jún. 22. 14:08
 1/6 anonim válasza:
22%
A felnőttek többsége utálja a fiatalokat, tisztelet a kivételnek és emiatt nem szeretem a 30+ feletti embereket...pedig már én is annyi vagyok. Lennék még inkább én is tini...
2017. jún. 22. 14:12
 2/6 anonim ***** válasza:
97%

Azok a felnőttek, akik elítélik a mai generációt (Y-Z), a legnagyobb kártevők. Hogy miért?

Mert ők nevelték fel őket.. rosszul...(legalábbis nagy %-ban)

Magukban kéne keresniük először a rosszat... Örüljenek, hogy megkeressük nekik a nyugdíjat, ami nekünk már nem lesz.

2017. jún. 22. 14:26
 3/6 anonim válasza:
76%

2

Igazad van!

2017. jún. 22. 14:30
 4/6 Psycho ***** válasza:

A kérdés összetett és messzire mutat! Először is kiemelném, hogy most trendekről fogok beszélni, és mindig vannak kivételek - tisztelet nekik.

Másodszor pedig én a saját tapasztalatomból kiindulva átszínezném a "lusta" szót "elkényelmesedett"-re (mármint, hogy az idősebbek ezt gondolják a fiatalabbakról). Mindjárt kifejtem miért.

Ami tény, hogy más az értékrend, más hatások szocializálták az idősebbeket, és más az Y (továbbmegyek, Z) generációt. Az idősebbeknél a lifelong work volt a szokás, régen sokan 20-30 éveket lehúztak egy helyen, a kemény meló volt az érték és a megbecsülendő dolog (protestáns munkaetika). Ma már hol van ilyen? Beütött e fogyasztói társadalom szemlélete, mélyen beszivárog az értékrendbe: ha valami nem jó, dobd ki, keress másikat.

Emiatt nehéz megtartani a fiatalokat a munkahelyen. Az idősebb ebből annyit lát, hogy a "kis taknyosoknak semmi nem jó, azt várják, berepüljön a sültgalamb abba a bizonyos szájba = el van kényelmesedve". Pedig csak arról van szó, hogy a fiatalok a tökéletest, de legalább is a lehető legjobbat keresik, és beléjük van táplálva, hogy ne fogadják el, ha valami nem stimmel, hanem tegyenek érte: ami jelen esetben az elfogadás és belenyugvás hiányát, helyette pedig - adott esetben - az új munkahely keresését jelenti. Ez tény, van rálátásom a munkaerőpiaci helyzetre, sokkal könnyebben vált egy Y generációs, mint egy idősebb.

Vagyis teljesen más szemüvegen keresztül látják a mai fiatalok a világot. Arról nem is beszélve, hogy a globalizáció miatt a nyugati életszínvonal a referencia a fiataloknál. Ott úgy tűnik, mindenki csinálhatja amit szeret, és vaskosan megél belőle. Nem véletlen, hogy az Y generáció az, aki többségében lelép külföldre. Ilyen tekintetben tehát szerintem az idősebbek tévednek, nem lusták a fiatalok, hanem máshogy működnek. Az eltérő értékrend pedig elítélendő az idősebbek szemében, mert ők teljesen máshoz vannak szokva. Ez lehet, hogy visszafelé is igaz. Egy huszonéves lehet, hogy nem érti, "minek szenved az öreg azon a melóhelyen? Hát csak cseszegetik, ennyi esze van...!"

Hogy kinek van igaza, az egy jó kérdés, nem tudom. Csak próbáltam rávilágítani erre a generation gap-re.

2017. jún. 22. 14:37
 5/6 anonim ***** válasza:

"mai generációt (Y-Z)"

Mindegyik mai geenráció, amelyik él.

" Az álláskeresés pedig nem olyan mint régen, hogy rögtön az öledbe hullik, hanem hosszú kínkeserves folyamat, és nem úgy mint régen"

Ez már évtizedek óta így van. Az idősebbek is ugyanazon az álláspiacon keresnek munkát, ebből kifolyólag tudják, hog milyen. Talán csak a nyugdíjas korosztéályra igaz, amit írtál, de azok közül is csak a burokban élőkre.

2017. jún. 22. 15:49
 6/6 anonim ***** válasza:
Ez egy ilyen "lánc" az idősgeneráció szídja a fiatal generácíót.
2017. jún. 22. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!