Skacok! Mennyire elterjedt, hogy a mindennapi beszédben márkanevet használ az ember köznév helyett?
Ilyesmikre gondolok:
- "Jeges tea" helyett már reflexszerűen Nesteát mond
- "Fertőtlenítő" vagy "Hypo" helyett domesztoszt
- "Rágógumi" helyett Orbitot
- "Narancslé" helyett Fantát
Értelemszerűen arra kell gondolni, hogy ezekben az esetekben NEM az adott márkáról van szó, hanem akármilyen fertőtlenítőről, narancsléről, vagy jeges teáról.
Ha nem a már a köznyelvbe beleivódott példákról beszélünk, akkor nálam leginkább gyógyszereknél van így, főleg mert anyukám orvos, és ő is így használja ezeket.
Tehát sebtapasz helyett előbb mondok Salvequiket meg Hansaplastot, fejfájáscsillapító helyett Aspirint, görcsoldó helyett No-Spát.
Én ezek nagy részéről nem is tudtam, hogy tulajdonnév volt. Nekem hirtelen csak a kóla jutott eszembe, meg idegen nyelven a xerox.
Ennek megvan a fordítottja is, amikor köznevet használnak márkanévnek, pl. régen simán mondhatta az ember Powerpoint-prezentáció helyett, hogy Powerpoint-prezi, most meg amióta a nem túl fantáziadús tulajdonosok a Prezi nevet adták egy cégnek, azóta van, aki hülyén néz a Powerpoint-prezi kifejezésre. Esküszöm, egyszer bejegyzem márkanévként a "dokumentum" és a "táblázat" szavakat is, hadd szívjanak a Word- és Excel-használók is :D
Tök jó ez a kérdés, nagyon örülök neki, régóta foglalkoztat engem is ez a téma, de nem ástam bele magam soha!
Ilyenek jutottak eszembe, amiket én vagy a környezetem használ gyakran:
- mogyorókrém helyett Nutella
- csokival bevont túrós desszert helyett Túró Rudi
- a tapadós papír helyett a Post-it nálam is jelen van
- törlőpapír helyett Szilvia (Sylvia márka)
- fertőtlenítő helyett Domestos
- szőlőzsír helyett Labello
- nagy teherautó helyett IFA
Anyum barátja, illetve a fia hívja gyakran a láncfűrészt Stihl-nek.
A poén leginkább az, hogy husqvarnát használnak....
Amúgy nálunk olykor előfordul a mogyorókrém helyett a nutella is, de több hirtelen nem jut eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!