Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A budapestek és Budapest...

A budapestek és Budapest környékiek, ha mondanak egy ember nevet, miért teszik elé az "A" vagy "AZ" betűket?

Figyelt kérdés

Ezt úgy értem,hogy ha pl. várnak valakit vagy nevén szólítanak valakit,elé teszik az A betűt.

Csak egy példát mondok: Teszem fel ,ha egyik mondja a másiknak,hogy várom Gábort,nem csak így simán mondja ,hanem úgy mondja,hogy "várom A Gábort",míg vidéken ez nem szokás,hanem a vidéki ember úgy mondaná csak simán,hogy "várom Gábort",tehát az " A " betűt nem tenné elé.

Nem hallottam,hogy ezt mondták,meg semmi Gábort nem ismerek csak így tudtam egy példát mondani,hogy értsétek.

Tehát már régóta megfigyeltem,hogy a Budapestiek és Pest környékiek a név elé teszik az A betűt. Még Cegléden is így mondogatják sőt Kecskeméten is így hallottam pedig ezek már odébb vannak Pesttől.

Viszont ahol én lakok Hajdú-Biharban már nem teszik az A betűt a nevek elé. De sem Szabolcsban,sem Békés megyében,sehol máshol.

Ti megfigyeltétek már ezt,hogy Pesten ez a szokás?

Miért teszik elé Pesten a nevek elé az A betűt?

Godolom ott ez a szokás ,de csak megkérdezem itt,mert érdekel.

Vajon hogy helyes amúgy,a név elé tenni az A betűt ahogy a Pesti emberek ,vagy ahogy a vidékiek mondják,nem tesznek A betűt a név elé?

2017. máj. 28. 21:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
92%
Délvidéki vagyok. Mi is teszünk a/az-t a nevek elé.
2017. máj. 28. 23:50
 12/18 Fatal_3rror_ ***** válasza:
94%
Most tulajdonképpen a kérdező feltalálta a spanyolviaszt...Mert ennyi erővel az összes tájszólásra rá lehetne csodálkozni.
2017. máj. 29. 06:32
 13/18 Fatal_3rror_ ***** válasza:
100%
Amúgy én azt vettem észre hogy Pesten is egyszer tesznek elé, egyszer nem, mikor hogy sikerül.
2017. máj. 29. 06:33
 14/18 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem ez nem pest/nem pest kérdése, mert én Somogyban, Zalában stb. is hallottam helyieket így beszélni, kifejezett vidékeieket, falusiakat is.

Én igyekszem pestiként nem így beszélni, de néha óhatatlanul kicsúszik a számon egy-egy névelő személynév előtt :D.

Hogy miért mondják így... megszokás, ezt hallják. Oka nincs, így alakult ki.

2017. máj. 29. 11:14
 15/18 anonim ***** válasza:

Szerintem úgy könnyebb, az " m" és a "G" közé egy magánhangzót betenni, barátságosabb kiejtenni, könnyebben jön az ember szájára; de valójában nem ezt gondolom az igazi oknak. Szerintem inkább onnan eredhet, hogy amikor még lehet, hogy vezetéknevük nem volt az embereknek, akkor lehet, hogy pl, ilyen párbeszédek lezajlhattak:

-Várom a Gábort.

-Melyik Gábort?

-A kocsis Gábort.

És akkor szerintem a foglalkozás után amilyen jelzőt a keresztnév elé raktak, az lett a vezetéknév sok esetben.; de ez lehetett tulajdonság is, meg ha másik városból volt, akkor pl hogy emlegették pl másik város+i; na szóval vezetéknévvel együtt szerintem simán passzol, hogy ott van az "a", ott egyáltalán nem is feltűnő, szerintem ott pl jó helyen van; a többi a-zás még ugye mássalhangzótorlódás miatt is kellemesebbé teheti a kiejtést; vagy pedig valaki megszokásból , és fel sem tűnik neki, esetleg nem is tudja, hogy az úgy nyelvtanilag helytelen; pláne, ha vezetéknevek elé mindenképpen magától értetődő, hogy okés; és akkor így teljes nyugodtsággal használja keresztnevek előtt is, mert neki nem szólt senki, hogy ez így nem jó, családja is, olyan környezetben nevelkedett, ahol ezt így szokás ez így jó; amúgy nekünk pl általánosban a magyartanárunk direkt felhívta a figyelmet 5. osztályban, hogy a nevek elé ne rakjunk "a" betűket; de amúgy nem is tudom, hogy ezt csak a keresztnevekre gondolja-e, ha logikusan gondolkodik, akkor vezetékneveket illetően megengedőbb. De lehet, hogy valakinek nem szólt a magyartanára, meg a környezetében is tökre elfogadott, így ragadt rá, a környezetének sem szóltak, mert annyira azért nem vészes; meg én azért speckó nem is tartom hibának, ez egy megszokás. Szerintem teljesen jó, nem rökönyödök meg rajta. Csak már a vezetéknév lekopása után is használják, de ennyi. Mármint, hogy nem mondanak vezetéknevet, és oda is tesznek a-kat. Szóval szerintem ez egy ilyen magyarnyelvi megszokás, és mint ilyen, minek kéne hibának tekinteni?:) Szerintem jó ez úgy, bár én mióta szólt anno a magyartanárom, azóta nem használok névelőt nevek előtt. Na jó, panaszkodáskor, árulkodáskor például, "Anya, a Gábor.." Na, ilyenkor igen:) Mert így meg különben tökre egybe folyna, hogyha megpróbálod anélkül a plusz 'a' nélkül kimondani. :) És így jobban elválik. Amúgy nekem nincs vele semmi bajom, szerintem teljesen jó a-val is, meg a-nélkül is; de gondolom , praktikusabb 'a'-nélkül mondani, mert a magyartanárok úgy szeretik, és számukra az úgy kellemesebb, akkor csak van benne valami; meg amúgy szerintem aranyosabb, hogyha 'a' nélkül mondjuk. De ha a-val mondjuk sem tárgyiasítjuk a másikat, akkor sincs semmi baj.

2017. máj. 29. 18:26
 16/18 anonim ***** válasza:
#10 Gratulálok, egy újabb alaptalan általánosítás...
2017. máj. 29. 18:54
 17/18 anonim ***** válasza:
59%

Az utóbbi 20 évben divat lett, ennyi.

Én jobban ki vagyok akadva azon, hogy minden pesti kőrnek mondja a kört.

2017. máj. 30. 06:17
 18/18 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Igen,meg sokan olyan nagyembernek érzik magukat.

Persze van kivétel.

Tisztelet a kivételnek.

2017. máj. 30. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!