A budapestek és Budapest környékiek, ha mondanak egy ember nevet, miért teszik elé az "A" vagy "AZ" betűket?
Ezt úgy értem,hogy ha pl. várnak valakit vagy nevén szólítanak valakit,elé teszik az A betűt.
Csak egy példát mondok: Teszem fel ,ha egyik mondja a másiknak,hogy várom Gábort,nem csak így simán mondja ,hanem úgy mondja,hogy "várom A Gábort",míg vidéken ez nem szokás,hanem a vidéki ember úgy mondaná csak simán,hogy "várom Gábort",tehát az " A " betűt nem tenné elé.
Nem hallottam,hogy ezt mondták,meg semmi Gábort nem ismerek csak így tudtam egy példát mondani,hogy értsétek.
Tehát már régóta megfigyeltem,hogy a Budapestiek és Pest környékiek a név elé teszik az A betűt. Még Cegléden is így mondogatják sőt Kecskeméten is így hallottam pedig ezek már odébb vannak Pesttől.
Viszont ahol én lakok Hajdú-Biharban már nem teszik az A betűt a nevek elé. De sem Szabolcsban,sem Békés megyében,sehol máshol.
Ti megfigyeltétek már ezt,hogy Pesten ez a szokás?
Miért teszik elé Pesten a nevek elé az A betűt?
Godolom ott ez a szokás ,de csak megkérdezem itt,mert érdekel.
Vajon hogy helyes amúgy,a név elé tenni az A betűt ahogy a Pesti emberek ,vagy ahogy a vidékiek mondják,nem tesznek A betűt a név elé?
Szerintem ez nem pest/nem pest kérdése, mert én Somogyban, Zalában stb. is hallottam helyieket így beszélni, kifejezett vidékeieket, falusiakat is.
Én igyekszem pestiként nem így beszélni, de néha óhatatlanul kicsúszik a számon egy-egy névelő személynév előtt :D.
Hogy miért mondják így... megszokás, ezt hallják. Oka nincs, így alakult ki.
Szerintem úgy könnyebb, az " m" és a "G" közé egy magánhangzót betenni, barátságosabb kiejtenni, könnyebben jön az ember szájára; de valójában nem ezt gondolom az igazi oknak. Szerintem inkább onnan eredhet, hogy amikor még lehet, hogy vezetéknevük nem volt az embereknek, akkor lehet, hogy pl, ilyen párbeszédek lezajlhattak:
-Várom a Gábort.
-Melyik Gábort?
-A kocsis Gábort.
És akkor szerintem a foglalkozás után amilyen jelzőt a keresztnév elé raktak, az lett a vezetéknév sok esetben.; de ez lehetett tulajdonság is, meg ha másik városból volt, akkor pl hogy emlegették pl másik város+i; na szóval vezetéknévvel együtt szerintem simán passzol, hogy ott van az "a", ott egyáltalán nem is feltűnő, szerintem ott pl jó helyen van; a többi a-zás még ugye mássalhangzótorlódás miatt is kellemesebbé teheti a kiejtést; vagy pedig valaki megszokásból , és fel sem tűnik neki, esetleg nem is tudja, hogy az úgy nyelvtanilag helytelen; pláne, ha vezetéknevek elé mindenképpen magától értetődő, hogy okés; és akkor így teljes nyugodtsággal használja keresztnevek előtt is, mert neki nem szólt senki, hogy ez így nem jó, családja is, olyan környezetben nevelkedett, ahol ezt így szokás ez így jó; amúgy nekünk pl általánosban a magyartanárunk direkt felhívta a figyelmet 5. osztályban, hogy a nevek elé ne rakjunk "a" betűket; de amúgy nem is tudom, hogy ezt csak a keresztnevekre gondolja-e, ha logikusan gondolkodik, akkor vezetékneveket illetően megengedőbb. De lehet, hogy valakinek nem szólt a magyartanára, meg a környezetében is tökre elfogadott, így ragadt rá, a környezetének sem szóltak, mert annyira azért nem vészes; meg én azért speckó nem is tartom hibának, ez egy megszokás. Szerintem teljesen jó, nem rökönyödök meg rajta. Csak már a vezetéknév lekopása után is használják, de ennyi. Mármint, hogy nem mondanak vezetéknevet, és oda is tesznek a-kat. Szóval szerintem ez egy ilyen magyarnyelvi megszokás, és mint ilyen, minek kéne hibának tekinteni?:) Szerintem jó ez úgy, bár én mióta szólt anno a magyartanárom, azóta nem használok névelőt nevek előtt. Na jó, panaszkodáskor, árulkodáskor például, "Anya, a Gábor.." Na, ilyenkor igen:) Mert így meg különben tökre egybe folyna, hogyha megpróbálod anélkül a plusz 'a' nélkül kimondani. :) És így jobban elválik. Amúgy nekem nincs vele semmi bajom, szerintem teljesen jó a-val is, meg a-nélkül is; de gondolom , praktikusabb 'a'-nélkül mondani, mert a magyartanárok úgy szeretik, és számukra az úgy kellemesebb, akkor csak van benne valami; meg amúgy szerintem aranyosabb, hogyha 'a' nélkül mondjuk. De ha a-val mondjuk sem tárgyiasítjuk a másikat, akkor sincs semmi baj.
Az utóbbi 20 évben divat lett, ennyi.
Én jobban ki vagyok akadva azon, hogy minden pesti kőrnek mondja a kört.
Utolsó!
Igen,meg sokan olyan nagyembernek érzik magukat.
Persze van kivétel.
Tisztelet a kivételnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!