A pestiek miért beszélnek úgy, mintha egy csipesszel be lenne fogva az orruk?
De jó,hogy budai vagyok...
Szerintem vagy influenzahullámban voltál Pesten,vagy valami bibsinegyedben.
Azt gondoltam, hogy ez nem tűnik fel az ottaniaknak, mert mindenkinek az a természetes, ahogy az ő környezetében beszélnek. Amúgy ez nem csak a fővárosra jellemző, hanem sok más városokon is (de kizárólag az anyaországban).
Kicsit úgy képzik a hangot, mintha ott ott valahol hátul, a torkából beszélne, mintha valahogy úgy leszorítanák a hangképző szerveiket. Próbáltam én is úgy beszélni, hogy lássam, hogy jön létre egyáltalán ez a hang, még a gégémet is le, meg ki kellett valahogy nyomjam hozzá. :)
Nehogy valaki rossz néven vegye, biztosan fura nektek is, ahogy mi beszélünk, de azért ez nagyban elüt a Kárpátmedence legtöbb tájnyelvétől, és (nem, nem hasonlít az irodalmi nyelvre sem), és nem is illeszkedik bele a többi nyelvjárás logika-rendszerébe. Inkább picit angolosodásnak nevezném, mint nyelvjárásnak.
Azért azt tudod,hogy Te nem vagy egy egyszerű szivar,hogy azzal foglalkozol,hogy különböző környékbelieknek hogy állnak a hangképző szerveik,meg a gégéjük milyen,stb.
Szerintem Te hycomat vagy.
"mintha valahogy úgy leszorítanák a hangképző szerveiket."
Nem szorítom le, teljesen laza :)
Ez a köznyelv. Inkább a szavaddal élve nem anyaország beliek beszélnek furcsán, tájszólással :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!