Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg ennyire nehéz egy...

Tényleg ennyire nehéz egy bölcsészkar elvégzése munka mellett? Jogosan gondolok rosszat egyes emberekről?

Figyelt kérdés

Először is leszögezném, hogy NEM a bölcsészeket akarom szidni, szóval aki csak élvezkedni jön ide, hogy lehet megint a bölcsészeket szidni, attól búcsút is vennék.

Én magam is bölcsész vagyok, idén végzek mesterszakon. Sosem buktam vizsgán, és nem csúsztam a félévekkel. Igazából van sok olyan ember,aki annak idején velem kezdte az alapszakot, és mégis azóta is azt csinálja, én pedig mindjárt végzek a masteren is. De nem tudom, hogy mit gondoljak róluk. Persze van, aki Erasmus miatt csúszott, vagy egyéb okokból, de most persze nem róluk van szó. A kérdésem a következő: én az egyetem alatt nem dolgoztam (csak nyáron vagy gyakornokként, az most a kérdés szempontjából nem számít), kaptam szülői támogatást. Államin vagyok, nem kellett fizetnem. Nem buktam vizsgán, így azért sem kellett pénzt fizetnem. És albérletre se kellett költenem, sem koliba nem kellett járnom, mert eleve nem lakunk annyira messze az egyetemtől, hogy el kelljen otthonról költöznöm. Viszont sok ismerősöm dolgozott az egyetem mellett, nem tudtak minden órára bejárni a munka miatt, vagy ide-oda szaladgáltak a munkahely meg az órák között. És mondjuk albérletet is fenn kellett tartaniuk vagy tandíjat fizetni, kinek több, kinek kevesebb szülői támogatással. Mivel nekem ilyeneket nem kellett, ezért nem tudom jogosan megítélni, hogy ezek az emberek el tudták volna-e végezni simán a szakot időben. trehányságból buktak ennyit, és azért kellett sokat fizetniük a bukások miatt? Jogos, ha azt gondolom, hogy elég gáz, ha valaki 5 éve végez egy 3 éves szakot, és esetleg fogja tovább is, vagy nem jogos, mert neki dolgoznia kellett? Hozzátenném, hogy közülünk páran tanárok lesznek, tehát mondjuk 2 szakot kell csinálniuk, egyiket minor szakként.

Mit gondoltok erről? kulturált válaszokat kérek, ebbe nem tartozik bele a "sült krumplit kérek" jellegű komment,de köszönöm mindenkinek, aki a kérdésre válaszol.

2017. febr. 2. 13:41
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésed rólam szól, és nem esik jól, hogy gáznak titulálsz egy év csúszás miatt, abba már bele se mennék, hogy jogos-e, vagy sem.

Most jön a vizsgaidőszak, ilyenkor mindig a munkatársaim agyára megyek, hogy ne merjenek panaszkodni, mert nekik "csak" be kell menni dolgozni, majd hazaérve házimunka, ügyintézés, és nem kell még megírniuk két beadandót.

A munkában egyébként nem is az a leggázabb, hogy elfáradsz benne (én például nem szoktam annyira, de nekem egyszerű irodai munkám van), hanem, hogy rengeteg időt elvesz, ami miatt pl. kihagysz néhány előadást, és ha a tanár ezt nem tolerálja, akkor már meg is buktat. Nálunk pl. volt olyan óra, amin nem volt katalógus, szóval nyugodt szívvel nem jártam be, felkészültem vizsgaidőszakban a kötelező irodalomból, meg a csoporttársaktól kunyerált jegyzetekből, elmondtam, és az volt a tanár reakciója, hogy ez mind szép és jó, de hogy képzelem, hogy nem jártam be órára, aztán van pofám megjelenni egy vizsgán. Persze, néhány tanár más okból is lehet szemét, de ilyen is van.

Az albérletet fenntartani se csak annyiból áll, hogy befizeted a lakbért (amiért dolgozol, ugye), hanem naponta ki kell takarítani, meg kell tervezned, hogy hogy fogsz kijönni a pénzedből hó végéig, postán sorbanállni, csekkeket fizetni, 3-4 naponta bevásárolni, főzni, mosni, takarítani magadra, amit egy családdal élve jobb esetben munkamegosztásban végeztek, tehát nem rád zúdul az egész háztartás gondja. Ez is elvesz napi egy órát az életedből, ha béna vagy, vagy soha nem csináltál még ilyet, akkor többet is.

Én tényleg nem akarlak megbántani, de ha én nem török pálcát feletted azért, mert a szüleid nyakán éltél egyetem alatt, akkor te se törj felettem, azért, mert buktam.

Egyébként volt, amikor trehányságból buktam, mert nagyon elegem volt az életemből, és úgy döntöttem, nem tanulok tovább, lefekszem aludni, vizsgázni se mentem el. De legtöbbször nem akaraterőm nem volt tanulni, hanem időm.

2017. máj. 22. 17:29
 22/23 anonim ***** válasza:
100%

" hanem naponta ki kell takarítani"

Amiket írtál az oké, de ki a franc takarít naponta, most komolyan?

2017. máj. 22. 17:43
 23/23 A kérdező kommentje:

Nem török pálcát senki feje fölött, lehet hogy erősre sikerült a megfogalmazás, nem akartam megbántani senkit. Egyik tanárunk mondjuk azt mondta, ő megérti az ilyesmit, de akkor miért nem estire, vagy levelezőre jár, aki dolgozik. Ezt most csak azért írtam, mert eszembe jutott, tudom, hogy nincs mindenből levelező szak, meg talán a presztízse se akkora.

Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy te mennyit csúsztál? Mert más dolgozó egyetemista is válaszolt előtted, és az 5 évet egy 3 éves szakon ő is gáznak titulálta. ha számokról beszélünk, akkor erről mit gondolsz?

2017. máj. 25. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!