Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg ennyire nehéz egy...

Tényleg ennyire nehéz egy bölcsészkar elvégzése munka mellett? Jogosan gondolok rosszat egyes emberekről?

Figyelt kérdés

Először is leszögezném, hogy NEM a bölcsészeket akarom szidni, szóval aki csak élvezkedni jön ide, hogy lehet megint a bölcsészeket szidni, attól búcsút is vennék.

Én magam is bölcsész vagyok, idén végzek mesterszakon. Sosem buktam vizsgán, és nem csúsztam a félévekkel. Igazából van sok olyan ember,aki annak idején velem kezdte az alapszakot, és mégis azóta is azt csinálja, én pedig mindjárt végzek a masteren is. De nem tudom, hogy mit gondoljak róluk. Persze van, aki Erasmus miatt csúszott, vagy egyéb okokból, de most persze nem róluk van szó. A kérdésem a következő: én az egyetem alatt nem dolgoztam (csak nyáron vagy gyakornokként, az most a kérdés szempontjából nem számít), kaptam szülői támogatást. Államin vagyok, nem kellett fizetnem. Nem buktam vizsgán, így azért sem kellett pénzt fizetnem. És albérletre se kellett költenem, sem koliba nem kellett járnom, mert eleve nem lakunk annyira messze az egyetemtől, hogy el kelljen otthonról költöznöm. Viszont sok ismerősöm dolgozott az egyetem mellett, nem tudtak minden órára bejárni a munka miatt, vagy ide-oda szaladgáltak a munkahely meg az órák között. És mondjuk albérletet is fenn kellett tartaniuk vagy tandíjat fizetni, kinek több, kinek kevesebb szülői támogatással. Mivel nekem ilyeneket nem kellett, ezért nem tudom jogosan megítélni, hogy ezek az emberek el tudták volna-e végezni simán a szakot időben. trehányságból buktak ennyit, és azért kellett sokat fizetniük a bukások miatt? Jogos, ha azt gondolom, hogy elég gáz, ha valaki 5 éve végez egy 3 éves szakot, és esetleg fogja tovább is, vagy nem jogos, mert neki dolgoznia kellett? Hozzátenném, hogy közülünk páran tanárok lesznek, tehát mondjuk 2 szakot kell csinálniuk, egyiket minor szakként.

Mit gondoltok erről? kulturált válaszokat kérek, ebbe nem tartozik bele a "sült krumplit kérek" jellegű komment,de köszönöm mindenkinek, aki a kérdésre válaszol.

2017. febr. 2. 13:41
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
85%

10: Ez akkor lenne igaz, ha csak feltetted volna a kérdést, hogy így mennyivel másabb, nehezebb elvégezni, valóban nehezebb-e, stb.

De te már a kérdésedben minősítetted is őket, hogy szerinted gáz. És a kérdésed az volt, hogy jogosan vagy nem jogosan érzel-e így.

Azért a kettő nem ugyanaz.

2017. febr. 2. 15:13
 12/23 Metionin ***** válasza:
100%

Van, akinek semmit sem állnak a szülei, hiába van államin, a kolit/albit, kaját, utazást, egyéb költséget magának kell előteremtenie. Hidd el, ha munka (jobb estben a drága jó éjszakai műszak) előtt/után órára kell járnod, tanulni, vizsgákra készülni, szakdogát írni nehéz minden karon. Emellett nem tudod kiszámítani pontosan, hogy az adott ember milyen tempóban végezte volna a szakot, ha nem kell dolgoznia. Próbáld ki egyszer, hogy heti 3-4 napot (8 órában, váltott műszakban) tolj le egy gyárban, aztán menj órára, aludj 2-3 naponta, közben főzz, moss, takaríts magadra, készülj az óráidra/vizsgáidra. Ez 1-2 félévvel meghosszabbíthatja a képzést, most ezt ahhoz add hozzá, amennyi idő alatt az egyén alapból képes elvégezni a szakot (ez egyeseknél eleve csúszással jár mert nem bírja, nem tudja felvenni a tárgyat, stb.) Csak ennyire nehéz.

És nem azért írom ezt, mert irigykedek rád, amiért én ki vagyok otthonról dobva, te meg nem. Egyszerűen a saját és a csoporttársaim tapasztalatai ezt mutatják. Amikor egy éjszakás műszak után bemész a reggel 8-as vizsgára és a nem dolgozó csoporttárs együttérzően kérdezi, hogy egész éjszaka tanultál?-legszívesebben leborítanám a lépcsőn.

2017. febr. 2. 18:28
 13/23 A kérdező kommentje:

"És a kérdésed az volt, hogy jogosan vagy nem jogosan érzel-e így. "

Szerintem ennek megfogalmazódása elég nagy lépés.

2017. febr. 2. 21:16
 14/23 A kérdező kommentje:

"és a nem dolgozó csoporttárs együttérzően kérdezi, hogy egész éjszaka tanultál?-legszívesebben leborítanám a lépcsőn.

"

Mondjuk ő honnan tudja, hogy dolgoztál?

Az én csoporttársaim nem éjszaka dolgoztak, és nem gyárban, hanem ruhaboltban meg hasonló helyeken. ezzel nem lebecsülöm az ottani munkát, csak mondom.

Köszönöm a te válaszodat is. És akkor te mennyi idő alatt végezted el a szakot? Mert nehéz, belátom, ez jogos. De ugye az se mindegy, hogy valaki 2 évet csúszik, vagy 4-et.

2017. febr. 2. 21:19
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Most már komolyan érdekelne, hogy milyen helyre jártok meg milyen eredménnyel kerültetek ti egyetemre, hogy 2 éves csúszások átlagosak :D

A másik: miért gyárba mész sz..pni, miért nem a szakmádban diákmunkázol? Ha erre az a válasz, hogy mert nincs, akkor garantálom, hogy ha végeztél se lesz vele állásod, magyarul ha nem hobbiból végzed, akkor tök feleslegesen vagy ott.

2017. febr. 2. 23:23
 16/23 A kérdező kommentje:

"A másik: miért gyárba mész sz..pni, miért nem a szakmádban diákmunkázol? Ha erre az a válasz, hogy mert nincs, akkor garantálom, hogy ha végeztél se lesz vele állásod, magyarul ha nem hobbiból végzed, akkor tök feleslegesen vagy ott."

Ha ezt tőlem kérdezed, akkor nem tudom, én a szakmámban volta gyakornok.

Az első kérdésedre nem válaszolok, nem akarom hogy rám ismerjenek ismerősök.

2017. febr. 3. 06:37
 17/23 anonim ***** válasza:
67%
"Jogos ha azt gondolom hogy gáz ha valaki 5 éve végez egy 3 éves szakot?" Nem, nem jogos. Mi közöd hozzá más mennyi idő alatt végzi el? Mesterképzést csinálod, de a középiskolás gyerekes, versengős szellem hajt, ki kéne nőni. Örülj hogy előbb végeztél, de ne ítélkezz a másik emberek felett!
2017. febr. 3. 09:30
 18/23 Metionin ***** válasza:

Tudták hogy dolgozom, csak azon csodálkoztak, hogy vizsgaidőszakban is. Pedig szerintem logikus, hogy a számlák nem fizetik ki magukat csak azért, mert nekem épp vizsgáim vannak. Bár az említett csoporttársnak nem sok fogalma lehetett a számlákról, apuci tartotta el és 22 évesen még nem tudta, hogy mi az az adó.

Aki pedig kérdezte, hogy miért gyárban szopok, azért mert a könnyebb munkák nappal vannak, amikor órán vagyok és legtöbbször alkalmiak, 2-3 hetente néhány napra kell menni és ez nekem nem elég, mert stabil pénzösszeg kell a megélhetésemhez, stabilan pedig éjszaka érek rá, mivel akkor nincsenek óráim.

Egyébként az első szakom természettudományi, nincs a szakmában diákmunka, a másik nyelvszak, szintén nincs. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz állásom. Az állásokra a már meglévő diplomával vesznek fel, anélkül nem.

Amúgy én éppen nem csúsztam, épp ezért érzem baromira a munka+tanulás kombó nehézségét, mert igyekszem ugyanúgy teljesíteni, mint a többiek. De több ismerősöm csúszott már egy tárgy miatt vagy mert otthon hirtelen történt valami és kellett a pénz, munkát kellett vállalnia.

Ettől függetlenül nem támogatom azt a felfogást, hogy az emberke 6-8 évet csesszen el egy szakon csak azért, mert nem akar önállósodni és ennek érdekében minél tovább hallgatói státuszban akar élni. Van aki az így meglévő 2-3 tantárgya mellett elmegy dolgozni, mert ugye élni kell valamiből, aztán ezzel takaróznak, hogy a munka miatt tart eddig, holott előre tudta/érezte ő magában, hogy nem lesz ebből diploma...sajnos az ilyen emberek miatt rossz a megítélése azoknak, akik szükségből dolgoznak és csúsznak egy évet. A különbség az, hogy aki tényleg végezni akar és azért dolgozik, hogy tanulhasson, az igyekszik is tanulni és utána állást keresni, míg aki tényleg csak kényelmi egyetemista és elvan a diákmelóval, az előbb-utóbb úgyis otthagyja vagy később sem akar majd dolgozni. Nem összekeverendő a kettő szerintem.

2017. febr. 3. 15:57
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Nekem főállás, heti 40 óra mellett egy felnőttképzés (OKJ) is sok! Mondjuk nem egészen egy éve tartok fent egyedül háztartást, jogsit csinálok és egyéb hivatalos dolgok, amikből most több van, mint az átlag. Marha sok, konkrétan néha levert, türelemvesztett vagyok és több, stresszből eredő testi tünetem is van.

Nem tudom, munka mellett hogyan lehet elvégezni egy egyetemet egyáltalán, le a kalappal előttük! Tudom, sokan vagy így végzik el, vagy sehogy!

Egyébként családi okok miatt most váltam felnőtté az elmúlt hónapokban.

Két éve diák voltam, alapszakon. Más fizette a csekkeket, az elromló dolgok utánpótlását, az ösztöndíjamat elraktam vagy vásároltam belőle, amire vágytam. Főtt étel volt ebédre, még szendvicset is kaptam a sulira, ha kértem. Diákmunkáztam, de vizsgák után és nyár elején főleg, év közben alig. Az ott kapott pénzt is eltettem, vagy hobbira lett elköltve.

Más ám a felnőtt élet, például albérletben vagy saját lakásban.

A csekkeket nem szabad elszórnod, elfelejtened... Vagy főzöl magadnak, vagy kifőzdébe mész, otthon senki se vár főtt étellel. Neked kell mosogatnod, mosnod, teregetned, bevásárolnod, senki nincs, aki megcsinálja. Senki. Ha elromlik valami, saját lakásban bizony te intézed! De albérletben is te beszélsz a főbérlővel, te egyezkedsz.

Emellett napi átlag 8 óra munka, utána suli. (Tudom, a diákmunka és a suli más arányban oszlik meg, de...)

Amikor diákmunkáztam, olyan emberek dolgoztak mellettem... Több diákmunkahelyen is és esetleg kemény mesterszakokon, diplomamunka írása közben. Minden elismerésem!!!!! Mondom, én az esti OKJ-n majdnem elalszom már, pedig nincs 10-20 oldalas beadandó, heti 2 zh....

2017. febr. 19. 15:00
 20/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

"Ettől függetlenül nem támogatom azt a felfogást, hogy az emberke 6-8 évet csesszen el egy szakon csak azért, mert nem akar önállósodni és ennek érdekében minél tovább hallgatói státuszban akar élni. Van aki az így meglévő 2-3 tantárgya mellett elmegy dolgozni, mert ugye élni kell valamiből, aztán ezzel takaróznak, hogy a munka miatt tart eddig, holott előre tudta/érezte ő magában, hogy nem lesz ebből diploma...sajnos az ilyen emberek miatt rossz a megítélése azoknak, akik szükségből dolgoznak és csúsznak egy évet"

És ez szerinted mennyire jellemző?

2017. febr. 19. 18:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!