Miért nem adnak pénz a hajléktalanoknak az emberek?
azért isznak, cigiznek, mert az elnyomja az éhségérzetet
komolyan. ki lakna jól egésznap egy kiflivel, meg almával..?vagy egész héten, hónapban..
mikor ad az ember nem az a lényeg, hogy a másik mire költi, hanem hogy te adtál. és ennyi.
amúgy szerintem minden ember adott már koldusnak, az, hogy ebből nem csinál rendszert, nem jelenti azt, hogy az emberek nem adakoznának.
Miért adnék?
Semmilyen hasznot nem hoznak a társadalomnak, nonszensz, hogy ott állnak az utca szélén és arra várnak, hogy mások csak úgy odaadják nekik azt a pénzt, amiért megdolgoztak.
Mekkora vicc ez már! Adok neki pénzt, ha elvégzi a munkámat. De a semmire már ne adjunk egy idegennek pénzt...
Adjon az állam, legalább nem hülye stadionokra költik.
"mikor ad az ember nem az a lényeg, hogy a másik mire költi, hanem hogy te adtál. és ennyi."
Én azért jobban szeretem, ha a pénzem hasznosabb helyre megy, és nem az alkoholizmust segíti elő.
Továbbá nem szeretem a hazugságokat. Ha valaki azt mondja, hogy kenyérre kell, akkor az a kenyér ne nézzen ki úgy, mint a kisüsti.
"azért isznak, cigiznek, mert az elnyomja az éhségérzetet
komolyan. ki lakna jól egésznap egy kiflivel, meg almával..?vagy egész héten, hónapban.. "
Egy doboz cigi, meg egy "rakéta" nagyjából ezer forint. Ebből lehetne venni:
- 3 kiló kenyeret
- 60 db zsemlét
- 15 db magvas zsemlét, hogy ne érjen az a vád, hogy csak olcsó, íztelen dolgokra elég...
- 10 konzerv sertésmájkrémet
- egy kiló párizsit
- 30 deka minőségi sajtot
és még sorolhatnám.
Nem sok az az ezer forint, de simán lehet belőle venni egy kenyeret, egy kis felvágottat, meg némi májast, meg valami olcsóbb üdítőitalt. Persze, nem egy luxus, de tudod, - sajnos - sok tisztességes, dolgozó, családos embernek fejenként kevesebből kell kigazdálkodni a kaját, mint amennyit egy hajléktalan elpöfékel egy nap.
Én szoktam adni és ételt illetve télen meleg innivalot is veszek annak aki normális.
Beszélgettem több hajlektalan emberrel már és nem mindegyikük saját hibájából került ebbe a helyzetbe. De ez nézőpont kérdése mivel azt is fel lehet roni bárkinek, ha bízik az "élete párjában" vagy megbízik olyanokban, akik csalással kiforgatjak mindenebol es ő nem látta az intő jeleket.
Sokan kerültek önhibájukból abba a helyzetbe és eleg súlyos áron, de néhányan atertekeltek eddigi életüket és változni, kitörni akarnak abból a létből, de hajlektalankent elhelyezkedni sem könnyű.
Egy meleg kv vagy tea, két szem pogácsa par száz forint körül van és sokan elköltünk naponta többet is más dolgokra.
Annak kell segíteni, akinek a továbblépéset tudjuk támogatni azzal, hogy az életet tesszük egy falatkanyit "jobb minőségűve".
Sokszor segítettem már és tudom, hogy nem könnyű konnyek nélkül megállni azt amikor tudod mi van a háttérben és latod a szemében azt a boldogságot, amit egy adag étel jelenthet, ami nekünk természetes.
Én inkább elmorzsolok egy konnycseppet és segítek minthogy becsukjam a szemem.
Az alkoholista és egyáltalán nem tisztalkodo hajléktalanoknak természetesen sosem szoktam adni semmit, mert a lehetőség adott a változásra.
Viszont gondoljunk bele, hogy sok épp elméjű ember sem bírna ki nap mint nap az utcán télen nyáron és sokszor étlen szomjan. Aki ilyen helyzetben is normálisan megszólít megérdemli a tiszteletet mint ember es a segítséget.
Aki meg nem látta, annak ajánlom ezt a filmet, hogy nézze meg:
A boldogság nyomában (Will Smith)
(The pursuit of happiness)
Nem tudom mennyire leszek népszerű ezzel a hozzászólással, de nem is az a célom vele.
Szeretnek gondolatot ébreszteni az valóban érző emberekben, ha néhány emberben sikerül megmozdítani valamit és segít már az megérte. :)
Eddig kétszer adtam.
Egyszer egy elég rendezettnek tűnő pasinak, aki egy kutyával szokott mindig ugyanazon a helyen ülni.
Aztán egy nőnek. Azóta nem adok senkinek. Mivel: jön a nő, hogy jajj adjak neki mert nem evett x ideje normális kaját és y Ft-ért már tudna venni. OK, mondom... Elővettem 300 Ft-ot. Erre elkezdett követelőzni, hogy még adjak 300 Ft-ot mert akkor tud venni inni is. Na, mondom nem, nincs. Alig bírtam megszabadulni tőle.
Pedig éppen tök jó kedvem volt, de ezzel el is rontotta az egészet és megfogadtam, azóta senkinek nem adok egy fillért sem. Ha adok, nekem ne követelőzzön, bakker! Nagyon gáz az ilyen.
Én tisztában vagyok azzal, hogy nem mindegyik önhibájából kerül az utcára, de:
- nem támogatom az alkoholizmust és a dohányzást (én sem dohányzom)
- nem, egyáltalán nem költekezek naponta, amit a munkába viszek szendvicset, azt a zsömlét/kiflit/kenyeret egyszerre megvásárolom (havi 1-2 alkalommal), és egyből a fagyasztóba teszem, és reggelente onnan veszem ki, negyed óra alatt felolvad, és olyan puha, mint hogyha frissen vásároltam volna a péknél, és a többi ételből is előre tartalékolok, hetente egyszer szoktam utánpótlási céllal vásárolni, akciósan veszem a nagyobb tételt, amit lehet, lefagyasztok, és hosszú időre elég
- nem szeretem, ha a kinézetem alapján azt gondolják, hogy nekem telik rendszeresen adakozni (vigyázok a cuccaimra, talán ezért nem tűnök rongyosnak akkor sem, amikor éppen hullámvölgyben vagyok)
- vannak nagyon pimasz hajléktalanok, és olyanok is, akiktől elszedik a koldult pénzt nap végén, sőt, olyan is van, aki csak imiálja az állapotát (ilyenről még a youtube-on is láttam videót régebben, pl. hogyan tudnak úgy leülni, hogy rokkantnak látsszanak), a fedősztori nem mindig egyezik a valósággal
- neten egyszer belefutottam egy tolószékes nőbe, gyógykezelésre gyűjtött adományokat, megsajnáltam, de nem voltam olyan helyzetben, hogy bármit is adni tudtam volna, egyszer csak feltölt egy képet, hogy éppen dohányzik (állítólag olyan betegsége volt úgy egyébként, amin a dohányzás csak ront), no, a sajnálkozásom itt meg is szűnt, úgy voltam vele, hogy ha ő még maga veri a szöget a saját koporsójába, akkor ha telne segítségre sem adnék, mert így értelmetlen
Szóval pénzt nem, csak annak segítek - ha tudok -, akit ismerek és tudom, hogy nem akar átverni a pénz miatt, idegeneknek pedig veszek pár dolgot, ha van arrafelé egy bolt vagy büfé, ha elfogadja. Ha olyan gazdag lennék, hogy céget is vezehetnék, akkor esetleg munkát is tudnék ajánlani azoknak, akik valóban talpra akarnak állni.
6 hónapot voltam hajlékony...
Egy tesco parkolóban kocsielkunyerálással és visszatologatással fél-1 óra alatt összejön 8-10.000
Bp forgalmas helyen kéregetéssel 2-3 óra alatt bőven megvan 10.000...
Az olyan hajlékonynak akin látszik, hogy nincs szétcsúszva, mindig adok, de akiken látszik, hogy pián vagy drogon élnek nekik aztán soha nem fogok...
És ne legyenek illúzióid, ügyes kéregetőnek soha nem kiflire kell gyakorlatilag többet keres egy nap mint egy szakmunkás...
"Én azért jobban szeretem, ha a pénzem hasznosabb helyre megy, és nem az alkoholizmust segíti elő.
Továbbá nem szeretem a hazugságokat. Ha valaki azt mondja, hogy kenyérre kell, akkor az a kenyér ne nézzen ki úgy, mint a kisüsti.
"
az adakozás nem jogosít fel számonkérésre. vagy ne adj ennyi. az adakozás nem befektetés.
ismerek olyat, aki egy családos anyukán segített, erre számonkérte, hogy mert játékot venni, pelenka helyett...
akinek a másikhoz viszonyítva pénze "van", nem jelenti azt, hogy hatalma is..még jó, hogy nincsenek ilyenek a kormányon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!