Miért ilyen beképzelt és szűklátókörű az egyetemet végzett emberek jelentős része?
Ismerek olyanokat, akik lenézik a többi embert, mert azok esetleg nem végeztek főiskolát vagy egyetemet. Általában mérnökökre, tudományos végzettségűekre jellemző ez, mert ők külön el vannak ájulva maguktól. Félreértés ne essék, van köztük normális is, mint ahogy felsőbb iskolát nem végzettek között is rengeteg a hülye, de azért van egy jellemző réteg a diplomás mérnökök között, amelyiknek engem a begyöpösödöttsége, szűlátókörűsége zavar a legjobban. Nem hangoztatják, nem mutatják, de többször szembesültem vele, hogy valójában többnek tartják magukat a diploma miatt, mert hogy aki már egyetemet végzett, annak van egy rálátása a világra. Én meg inkább úgy látom, hogy jellemzően kevésbé mer gondolkodni az, akinek diplomája van, inkább azt követi, amit az egyetemen tanítottak, amerre ott terelték. (Ebben mondjuk sok híres értelmiségi, művész és filozófus is osztja a véleményemet, hogy az iskola nem éppen az eredetiséget hozza ki az emberekből.)
A felsőbbrendű értelemről is annyit, hogy ismerek ilyen említett mentalitású diplomásokat, akik több százezer forintot képesek voltak elkölteni egy méregtelenítő lábfürdető gépre, és még el is hitték azt a baromságot, hogy ez a szervezetből kioldja a mérgeket, a diplomával nem rendelkező ismerősöm meg megmutatta nekik, hogy ha a lábad nem rakod bele, akkor is koszos lesz a víz, mivel a vízben lévő vasról oldja le a rozsdát a gép. Ezért mondom, hogy a papír nem jelent semmit, mert lehet, hogy a másik embernek attól még sokkal több esze van.
Nem szimpatikus ennek a rétegnek a technikamániája sem. Mindenre modern kütyüket akarnak használni, arra is, amire egy darab papír százszor kényelmesebb. Azon kívül odavannak a technikai fejlődésért. Ha valaki csak egy kicsit is kritizálni meri ezt, akkor az szerintük menjen vissza a barlangba lakni, mintha csak ilyen végletes lehetőségek léteznének. Ujjongva éljeneznek, használnak olyan megoldásokat, mint a némelyik üzletben bevezetett önkiszolgáló kassza, nem gondolva rá, hogy semmi valódi kényelmi hasznuk nincs az egészből, viszont, ha ott vásárolnak, akkor előbb-utóbb egy csomó ember fogja elveszíteni az állását, mert nem lesz rá szükség pénztárosként. És ez szerintem rávilágít ezeknek a diplomás embereknek egy fontos jellemzőjére. Mivel a munkájuknak köszönhetően viszonylagos jólétben élnek, nem függenek másoktól, ezért nincs igazán kapcsolatuk a társadalom többi tagjával, elidegenednek tőlük, emiatt előítéletek és ellenszenv van bennük a más rétegekhez tartozók felé, vagy csak sima figyelmen kívül hagyás, és innentől aztán nem kell csodálkozni, hogy bármiféle szolidaritásnak még a gondolatától is idegesek lesznek.
De visszatérve a technikamániához. Egyáltalán, elég ellenszenvesnek érzem ezt a mentalitást, hogy a fejlődés, a kényelem, a biztonság és a célszerűség az egyedüli érték az említett gondolkodású embereknek, és úgy látom, hogy legjobban annak örülnének, ha mindenki mérnök lenne a világon. Nem fogják fel, hogy minden ember más, mást szeret. Valaki szívesebben végez kétkezi munkát, művel földet, kertészkedik, vagy éppen választ olyan munkát, amiben van valami kaland, utazás stb. Különben is, milyen világ lenne az, ahol nincs más választásod, csak az, hogy egy irodában görnyedsz? És ezek az emberek, akikről beszélünk, aztán folyton panaszkodnak, hogy fáj a hátuk X évesen, meg mindig szövegelnek a testmozgás fontosságáról, vagyis a saját életmódjuk legtökéletesebb kritikái ők maguk.
Arrogáns a hozzáállásuk a többi emberhez, úgy gondolják, a fejlődés csak jó lehet, és mindenkire rá kell kényszeríteni. Ők azok, akik minden (szerintük) alja munkát robotokkal végeztetnének, és akik szerint például a közlekedésben is robotokat kellene használni. Nem lehet őket meggyőzni, hogy ez mennyire nem működne jól a gyakorlatban, és hogy megint rengeteg ember veszítené el az állását, és megint egy kicsit szűkülnének a lehetőségek. Nem mehetnél például kamionsofőrnek, buszsofőrnek, pedig ismerek olyanokat, akik ezeket a munkákat szeretik, azért is csinálják. Vagy nem motorozhatnál kedvedre, nem autózhatnál, ha épp olyan vagy, hogy néha csak szeretsz menni valamerre, amerre a kedved tartja, mert ebben a jövőben minden járművet gépek irányítanak, és az ember bizonytalan láncszem. Aztán tipikusan jellemző ezekre az emberekre, ami ezzel az Uber céggel van. Jónak tartják, hogy egy, a világ másik végén lévő óriáscéget, ami minél nagyobb lesz, annál nagyobb hatalma lesz, támogassanak, miközben a magyar taxisoktól meg minden fillért sajnálnak. Pedig az a pénz itt maradna, amit a magyar taxis kap, nem csak neki lenne jó ez hosszú távon, nem?
Aztán meg a politika. Az ilyen ismerőseim rendszerint a modern bal felé húznak, és meg vannak győződve róla, hogy értelmesebbek, jobbak a többi embernél, és az általuk követett politikai ideológia tökéletes. Ha valaki kicsit balosabb hangot üt meg, akkor azt kinevetik, lekommunistázzák, ha meg simán konzervatív, akkor az nekik ostoba fideszes. Nem feltétlenül mondják, de egyértelmű a hozzáállásukból. Nem azt mondom, hogy semmiben nincs igazuk, de azért felfoghatnák hogy más ember mást tarthat fontosnak, más problémákat láthat a világban, mint ők. Én inkább csak azt látom, hogy ők folyton a demokráciáért aggódnak, mintha nem is ugyanabban a világban élnénk, nem veszik észre, hogy mennyi más súlyos probléma is van. Úgy gondolják, ők értelmesebbek a többi embernél, mert HVG-t olvasnak, miközben a politikában, gazdaságban nincs objektivitás, különböző iskolák vannak, például közgazdaságtanban is, és az éppen aktuálisan elfogadott trendet szokták az ilyen újságokat követni, mint például jelenleg a neoliberális ideológia. Az említett emberek mégis úgy veszik, hogy ők az objektív tényeket olvassák, és mindenki hülye, aki nem azt mondja, amit a HVG ír. Közben meg észreveszem, hogy más beállítottságú emberrel, aki esetleg nem diplomás, és aki tényleg gondolkodik, és nem csak az újságjában olvasott dolgokat mondja vissza, nem igazán tudnak vitatkozni. Ilyenkor egy ponton inkább lesöprik az egészet, dühösek lesznek, nem hajlandók tovább vitatkozni, és semmilyen önvizsgálatot nem képesek tartani, hogy esetleg valamit rosszul látnának.
Összefoglalva, te mit gondolsz erről? Szeretnél egy túl tökéletes, műanyag, szép új világban élni, ahol nincsenek lehetőségek, csak valami unalmas konzervlét?
"Nem mellesleg jelenleg pont afelé halad az országunk hogy a saját "Nagyvezérünk" uralkodik felettünk, az sokkal jobb."
Mondjuk politikába most tényleg ne menjünk bele, mert nem vagyok a "Nagyvezér" híve sem, de azért elgondolkodhatnál azon, hogy ha eljutunk oda, hogy a világot egyetlen hatalom kormányozza, akkor hova mehetsz, ha nem tetszik a rendszer, vagy te nem tetszel a rendszernek. Ha több nemzet, több hatalom, több kultúra van, még mindig több a választásod, mint ha csak egy van. Tudod, a demokrácia lényege is az, hogy a többféle brancs teszi lehetővé a szabadságot. Ha csak egy van, akkor a szabadság és a demokrácia megszűnt. Legfeljebb a látszatuk marad meg.
"És igen, bevallom hogy k..vára nincs kedvem egy idegen ember nyavalygását hallgatni mikor lenne jobb dolgom. Az van, hogy ez a munkája, és annyi feladata lenne, hogy normálisan kiszolgáljon."
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy talán emberként lehetne kezelni azokat, akikkel találkozol, szólni egy jó szót, vagy valami. Van, aki piacra jár, és ismerősei már az eladók. Ez a hozzáállás azért jó, mert nem zárkózol totálisan el a többi embertől, nem hagy hidegen a sorsuk, és talán kicsit tudatosabban éled az életed, gondolva arra, hogy nem vagy egyedül, és talán így nem sz*arod telibe, ha egy halom ember az utcára kerül, csak mert olyasmit támogatsz, ami miatt ez megtörténik.
Minden kutatás azt mutatja,minél több a diplomás egy adott országban, annak az országnak annál fejlettebb a gazdasága.
Manapság is könnyebb diplomával elhelyezekedni, mint anélkül.
Ezt jobb, ha tudod.
Túl sok diplomás... árad a sötétség.
Nekem egy fél diplomám sincs, mielőtt félreértenénk egymást. :D
"Minden kutatás azt mutatja,minél több a diplomás egy adott országban, annak az országnak annál fejlettebb a gazdasága."
Talán összekevered az okot és az okozatot. Talán a fejlettebb gazdaságú országban több diplomásra van szükség, ezért több a diplomás, és nem a diplomások nagy száma miatt fejlettebb a gazdaság, bár nyilván valamennyire ez is hatással van rá.
"Manapság is könnyebb diplomával elhelyezekedni, mint anélkül."
Igen, ha olyan diplomád van, ami tényleg használható. Egyébként semmire se mész. Egyébként vicces vagy, mert az emberek, akiket ismerek, túlnyomó többsége nem abban dolgozik, mint amit végzett, a diplomájának gyakran semmi köze hozzá. Egyébként, nem nagyon fogod fel, amit írtam. Tegyük fel, hogy tízszer annyi ember tanulna programozónak, mint jelenleg. Dunát lehetne velük rekeszteni, nem lenne rájuk szükség, és csak a legelegjobbak kapnának állást, a többi mehetne kapálni. Vagyis ugyanott tartanánk, mint most. Ezért mondom, hogy ha mindenki diplomás lenne, akkor meg abból lenne túl sok.
Egyébként jelenleg a nyugati világ legnagyobb problémája pontosan az, hogy a keletre kivont alacsony hozzáadott értékű munkák helyébe nem volt képes megfelelő mennyiségű magasabb hozzáadott értékű munkákat létrehozni. És csak a jó ég tudja, hova fog ez még vezetni. Gondolkodj el rajta.
"árad a sötétség."
Az biztos.
Egyébként van még valami, ami nagyon unszimpatikus a mérnöki, illetve reál végzettségű emberek EGY RÉSZÉBEN. Az, hogy lenéznek minden más végzettséget is, függetlenül attól, hogy történész, jogász, vagy bármi más az illető. A szűklátókörűség mércéje szerintem, ha valaki csak az anyagilag hasznos dolgokat képes értékelni.
De most biztos megint megkapom, hogy ostoba vagyok.
És ismét csak pár kiragadott momentum a válaszokból...
"Egyébként van még valami, ami nagyon unszimpatikus a mérnöki, illetve reál végzettségű emberek EGY RÉSZÉBEN. Az, hogy lenéznek minden más végzettséget is, függetlenül attól, hogy történész, jogász, vagy bármi más az illető. A szűklátókörűség mércéje szerintem, ha valaki csak az anyagilag hasznos dolgokat képes értékelni.
De most biztos megint megkapom, hogy ostoba vagyok."
Feltűnt, hogy ez minden végzettségű emberek EGY RÉSZÉBEN megfigyelhető?
A szűklátókörűség mércéje lehet szerinted ez vagy az, attól a szónak még van egy definíciója. Én mondhatom, hogy szerintem az úton autók mennek, de megy rajtuk traktor is.
Ha valaki csak az anyagilag hasznos dolgokat képes értékelni: Az anyagias.
És igen, az vagy. Megkérdezed mások véleményét, aztán végigmész és mindent lepontozol, ami neked nem tetszik. Akkor, mégis miért írtad ki a kérdést? Igazából csak megerősítést vársz a frusztrációdra. Nem véletlenül nem reagálsz minden válaszra, ami érv a mondandód ellen. Tényleg egyszerűbb pár dolgot kiragadni, aztán hátradőlhetsz, hogy megmondtad a tutit.
Őszintén: Ezzel a kérdéssel amúgy mit szeretnél elérni? :D
Kérdező, te most élvezed, amit ebben a kérdsben művelsz? Csak úgy kíváncsiságból kérdezem. :-)
Apám mérnök, mert az érdekelte, nagyon szegény családban nőtt fel, elment dolgozni, mellette lediplomázott, lépegetett a ranglétrán, kiváló szakember, úgyhogy senkit nem kellett eltaposnia, majd vezető pozícizóból ment nyugdíba, és még most nyugdíjasan is keresik a szakértelme miatt, így még mindig bedolgozik nyudíj mellett.
Én más vonalon, de szintén mérnöki végzettséget szereztem nőként, és élvezem, ha munkában foglalkozhatok vele, azért tanultam ezt, mert kölyökkorom óta foglalkoztatott ez a szakterület, és az érdelődése megmaradt. Ugyan nőként nem volt egyszerű dolgom a szakmában, de nem adtam fel és megtaláltam a helyem, és most 30 fölött ott tartok, hogy még mindig akarok újat tanulni és tovább fejlődni a szakmában, még többet tudni, hogy még változatosabb dolgokat alkothassak.
Öcsém ugyancsak mérnöki vonalon tanult, de megint más területen.
Egyébként remekül elvagyok azokkal, akik nem tanultak, van pár jó ismerősö a TESCO pénztárosai között, akikkel szívesen váltok pár szót... Persze odafigyelek arra, hogy közben ne tartsam fel a sort. Ha csak kevés dolgot vásárolok és hosszú sorok kígyóznak a pénzáraknál, beállok a mobilkasszákhoz, mert gyorsabban végzek, és több időm jut másra is. Egyébként remekül elvagyok. Volt prolémás időszakom (nem a szakmámból adódóan), ami nagyon próbára tett, de kétlem, hogy utánam csinálnád, ha ilyen semmiségen is képes vagy problémázni. Ezt most ne diplomás vagy mérnöki hozzáállásként fogd fel, a legtöbb embert nem érinti, amit átéltem, diplomásokat sem, viszont aki tudja, mit éltem át, nem kérne belőle.
"Egyébként vicces vagy, mert az emberek, akiket ismerek, túlnyomó többsége nem abban dolgozik, mint amit végzett, a diplomájának gyakran semmi köze hozzá."
Reprezentatív felmérés tőled.
Taníts meg kérlek!
Erre hogyan voltál képes ennyiből?
Élek a gyanúperrel,te egy látnok vagy,vagy egy nagyon okos ember.
Arányaiban a lakosság számához képest kell nézni a diplomások számát,és az adott ország gazdaságát.
Remélem így már érthető,bár kétlem.
Igen,mindenki programozónak tanul,vagy fele-fele.
Fele programozó,másik fele cukrász,és máris jobb a gazdaságnak:D
Máris jobbak az arányok,nem?:D
További szép napot neked !:)
Azt hiszem a későbbi társalgást nem erőltetjük.
Még annyit hozzátennék,kicsit tanulmányozd Észtország gazdasági felépítését,ha már programozók.
Természetesen ez ország,és helyi adottság specifikus,hogy ki mire épít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!