Felháborít a kereskedelemben dolgozók reakcioja a vasárnapi nyitva tartásara?
Nem. Én megértem őket is, hogy szeretnének vasárnap otthon lenni, és ha nekik nem hiányzik az a vasárnapi fizetés, akkor az az ő dolguk. Én pl hétvégén szeretek mászkálni ismerősökkel, barátokkal, akár vásárolni, vagy csak leszaladni a boltba, szóval engem is bosszantott, a vasárnapi zárvatartás, párhetente hétvégén meglátogatom a szüleimet, vasárnap érek vissza a városba, jó lenne venni valamit vacsorára stb., vagy visszaérve látom, hogy elfogyott az üdítő, WC-papír, de megoldottam így is. Én nem dolgozok a kereskedelemben, nem fogok én ítélkezni meg felháborodni azon, hogy az eladóknak vagy egyéb kereskedelemben dolgozóknak hogyan kényelmesebb az életük, persze, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem kellene vasárnap dolgozniuk.
Mikor kutatási projektben dolgoztam, nekem se volt szabadnapom, volt, hogy ünnepnapkor is a laborban dekkoltam, és rajtam meg rajtuk kívül nagyon sok ember dolgozik még vasárnap, köztük apukám meg nagyapám is. Szóval én megértem őket, és mivel nem tudom, milyen az ő helyzetük pontosan, nem tartom jogosnak, hogy belepofázzak az ő életükbe, viszont tény, hogy nem ők az egyetlenek, akik vasárnap is dolgoznak.
Ami viszont minősíthetetlennek találok néhányuk részéről (köztük a hölgy az itteni boltból) az ez a vergődő, rágalmazó "mert a h-lye magyar nem tud bevásárolni hétköznap, meg vasárnap akar plázázni!" Egy csomó embernek nincs ideje kikapcsolódni hét közben, nekem, meg egy csomó ismerősömnek hétvégén lenne ideje találkozni ismerősökkel, ha plázázni akarok menni a barátnőimmel, akkor oda akarok menni, nem értem emiatt miért kell fröcsögni, hát hadd menjek már plázázni, ha akarok, és ott mondjuk megebédelni vagy kávézni a barátaimmal, komolyan. Nem mindenkinek van nagy családja, én egyedül élek, a barátaim többsége egyedül él, nem akarok itthon dekkolni a szabadnapomon. Mi a francnak kell itt fröcsögni, hogy mert a b-romarcú plázázni akar? És akkor mi van, ha vasárnap, mikor semmi dolgom nincs, plázázni mennék, mert máskor nincs rá időm? Jó, hogy nem már azért szégyenítjük meg a másikat, mivel töltené szívesen a szabadnapját. Lehet tiltakozni valami ellen anélkül is, hogy ilyen minősíthetetlenül hisztizzen valaki, szerintem.
És oké, hogy az ő hétköznapi szabadnapjuk nem olyan meghitt, mint egy vasárnap, megértem, mert mondjuk a gyerek iskolában van, a partner meg szintén dolgozik, de nekem meg sokaknak órákról meg a munkából kell ellógnom, ha valamit meg akarok csinálni hétközben, akár vizsgálatra menni, vagy csak a postára, ami 4-kor bezár itt. Lehetne itt órákig sorolgatni a két fél érveit meg ellenérveit, és azt sem találom jó megoldásnak, hogy egyesek azt mondják a kereskedelemben dolgozóknak, hogy hát akkor keressen másik munkát, ugyanis sajnos ez nem olyan egyszerű manapság itthon, meg sok más helyen, úgyhogy nem, nem tartom jogosnak a felháborodásukat, de nem is háborodok fel az ő felháborodásukon :D
Én kifejezetten örülök neki, hogy vasárnap is nyitva lesznek a boltok megint. Egyrészt ugye bárkivel előfordulhat, hogy elfelejtett valamit, vagy megromlik a tej, és vasárnap le kéne szaladni a boltba. Penny és Spar is van a szomszédban, és egy kis bolt is. Abban a kis boltban jóval magasabb árak vannak, mint bármelyik multinál. Az mondjuk nem számít sokat, hogy a tejet 200, vagy 170 ft-ért kapom meg, de azon kicsit csodálkoztam, amikor a kis boltban a 250gr-os margarin drágább volt, mint pennyben az 500gr-os...
Ezen kívül időnként előfordul, hogy vasárnap tudjuk megoldani a bevásárlást a munkabeosztásunk miatt.
Én telefonos ügyfélszolgálaton dolgozok, szintén dolgozunk hétvégén, éjszaka, ünnepnapon is. 7/24-es munkarendnek számít, ezért a hétvégére nem jár pótlék, ünnepre és éjszakára kapunk. A hétvégéket hétközbeni szabadnappal kompenzálják. De engem ez nem zavar, sose panaszkodtam miatta. :)
Őszintén szólva, senki felháborodását sem tudom komolyan venni, aki nem tette még szóvá, hogy EU rekorder kis hazánkban az áfa.
És a többség nem tette. Ezek után elmehet felőlem a vasutasok, boltosok, tanárok többsége jó messzire, mert többségük csak a saját érdekéért képes kiállni, ahhoz pedig túl primitívek, hogy együtt és kollektíven lépjenek valamit.
(Édesanyám amúgy mindig is dolgozott havonta legalább egyszer hétvégén, de semmi hátrányát nem éreztük a dolognak.)
Az a baj, hogy az egyszerű lelkek nem bírják felfogni, hogy nem a zsömle és párizsi vasárnapi megvásárlásának hiánya fájt az átlagembernek, hanem a tartós fogyasztási cikkeké, ami nem 5 percet jelent, vagyis nem lehet hétköznap munka után vagy a szombati heringfílingben elintézni...
Ezt kéne felfogni és máris nem lenne gond az egésszel.
Amúgy pl. nálunk az elmúlt 1 évben annyi történt, hogy élelmiszert már csak hétköznap vásárolunk és amit lehet, megrendelem a netről. Ja, hogy ezzel csökkentem a boltok forgalmát és kevesebb munkaerőre lesz szükség, hát bocsi, ti akartátok!
Nincs azzal semmi baj, ha egyes boltok nyitva akarnak lenni vasarnap, masok meg nem.
Azzal van a baj, ha arra a kerdesre hogy akarsz jonni vasarnap, nem lehet nyugodtan felelem nelkul azt valaszolni hogy nem, mert az lenne ra a valasz, hogy "jo, akkor nem kell. Se hetfon, se kedden, meg egyaltalan nem kell tobbet."
Ha tenyleg azok mennek csak be, akiknek kell ez a pluszpenz, es azok onszantukbol akkor nincs problema a nyitvatartassal. Csakugye addig meg nem artana eljutni, hogy nalunk is legyenek ervenyesitheto munkajogok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!