Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Lányok (fiúk)! Igent mondanáto...

Lányok (fiúk)! Igent mondanátok egy fiúnak (lánynak), aki azt kérdezné így: "El-e jönnél velem moziba? "?

Figyelt kérdés
Egyetemi tanárom tette fel a kérdést egy előadáson annak idején. Most úgy gondoltam, kiírom ide.
2016. febr. 20. 22:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ha volt alkalmam már többször beszélgetni vele, és más gesztusaiból nem jön le műveletlenség vagy taplóság, akkor ez nem vetne vissza.

A férjem, aki egyébként egy nagyon művelt, értelmes, diplomás közgazdász, és jó vele beszélgetni, néha suksüköl, ami miatt olyankor kiigazítom, hogy most ezzel felszólítást mondott, nem kijelentést.

De egyébként nála nem zavar, mert ez az egyetlen hiba, amit vét néha, csak én meg nyelvész vagyok, és nem tudom szó nélkül megállni. :)

2016. febr. 21. 16:54
 12/20 A kérdező kommentje:
Utolsó: tényleg nyelvész vagy? Én nyelvészetet tanulok, és mi azt tanuljuk, hogy nem jó az ilyesmit kijavítani, mert nem szabad az egyéni nyelvhasználatba belekötni.
2016. febr. 21. 18:29
 13/20 anonim ***** válasza:

Nem szakmám, hogy nyelvész vagyok, de anglisztikán végeztem, munkaként tananyagokat gyártok, és imádok hobbiként nyelveket tanulni, jó a nyelvérzékem, és szeretem tanulmányozni a különböző nyelvtani megoldásokat.

Nem tudtam, hogy nem szabad kijavítani. Engem szimplán zavar, és bár a legtöbb embernek nem szólnék emiatt, de a férjem a férjem, neki azért szólok. Bár nem mintha elérnék vele valamit :)

2016. febr. 21. 18:41
 14/20 anonim ***** válasza:

Nem.

A húgom nagyon sokszor mondja, hogy "nem-e", mindig kijavítom, hogy ne tűnjön parasztnak, mert amúgy nem az.

2016. febr. 21. 19:11
 15/20 A kérdező kommentje:
Ja, de akkor te angol szakod voltál, nem magyar nyelvészettel foglalkozol. :)
2016. febr. 21. 19:59
 16/20 A kérdező kommentje:
*szakos, bocsánat
2016. febr. 21. 19:59
 17/20 anonim ***** válasza:

Igen, rosszul fogalmaztam, azt akartam ezzel mondani, hogy benne vagyok a nyelvekben és érdekel. :)

Meg nagyon jó voltam mindig magyar nyelvből is, bár tényleg egyetemi szinten nem foglalkoztam vele.

Azért egészítettem ki ezzel, hogy BÁR nyelvekkel való foglalkozásom miatt kényes vagyok az ilyen nyelvi eltérésekre, ez mégsem tartana vissza, ha egyébként intelligens embernek ismertem meg valakit.

2016. febr. 21. 21:52
 18/20 A kérdező kommentje:
Mi úgy tanuljuk, hogy ez nem helytelen. Csak nem a köznyelv, a sztenderd része, de kijavítani a másik nyelvhasználatát lingvicizmus (nyelvi előítélet)
2016. febr. 21. 22:15
 19/20 anonim ***** válasza:
És ha valakinek a helyesírását javítod, az mi?
2016. febr. 21. 23:42
 20/20 A kérdező kommentje:
Nem mindegy, hogy hogy javítod. Vannak helyesírási és nyelvhelyességi hibák. de pl. az ly-re semmi szükség, hogy őszinték legyünk.
2016. febr. 22. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!