Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kötik korhoz azokat a...

Miért kötik korhoz azokat a dolgokat amiket társadalmilag el kéne érni?

Figyelt kérdés
Olyanokra gondolok, hogy x valamennyi évesen már több szakmával, diplomával kéne rendelkezni és komolyabb munkával. X éves korba gáz, ha az embernek nincs lakása, jogosítványa, autója vagy nem voltak barátnői stb. Ezeket miért kötik korhoz? Nem mindegy hogy ki hány évesen ér el dolgokat? Nekem pl. 26 éves férfiként nincs szükségem jogosítványra, autóra, mert jól megvagyok nélküle, ha elmegyek valahova ott a tömegközlekedés ami teljesen megfelel nekem és olcsóbb is egyben. Keresztapám is 40 éves korában szerezte meg a jogsiját és akkor lett autója, mert előtte nem volt szüksége rá. Azt látom, hogy sokan azzal versenyeznek, hogy ki hány éves korában ér el ezt azt és ez annyira gyerekes. Sose szerettem a tömeg után menni és most se érzek erre késztetést.
2016. febr. 17. 09:12
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
#4: teljesen zakkant vagy, honnan veszed ezt a rengeteg ostobaságot amit itt összehordtál? Egy férfinak 50, ritkán akár még 60 évesen is lehet gyereke. Az más kérdés persze, hogy kell hozzá egy fiatal anyuka, aki megszüli és egyedül felneveli. Ennek nincsenek ilyen jellegű előírt vagy fizikai korlátai semmilyen társadalomban, csak abban a túlszabályozott és erőszakos világban, amelyet elképzeltél magadnak. Gondolom Észak–Kóreából importálod az ideológiádat.
2016. febr. 17. 12:05
 12/24 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem meg te élsz álomvilágban, igenis megvannak azok a bizonyos korok amikre el kell érni valamit mert máskülönben egész egyszerűen a biológia tesz keresztbe.

2016. febr. 17. 12:10
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
A biológia keresztbe tehet kortól függetlenül is. Pl. egy rokonom szívbetegen született, és akkoriban, amikor ő fiatal volt, nem olyan volt az orvostudomány, illetve a lehetőségek, mint manapság, így amikor teherbe esett, választhatott abortusz vagy halál között a szívbetegsége miatt. Most már valószínűleg több lehetősége lenne, de neki a veleszületett betegsége miatt nem lehetett gyereke.
2016. febr. 17. 12:14
 14/24 anonim ***** válasza:
0%

Ne fárassz már könyörgöm itt nem a véletlenről beszélünk hanem a korról, a kor "biológiája" előbb-utóbb mindig keresztbe fog tenni épp ezért nincsenek 100+ éves élsportolók, az idő mindig nyer.

2016. febr. 17. 12:17
 15/24 anonim ***** válasza:
Az, hogy valaki olyan betegséggel születik, ami meggátolja abban, hogy saját gyereke legyen, nem a véletlen műve, hanem genetika. Egyébként meg vannak, akik egyáltalán nem vágynak gyerekre, vagy nem szülőnek valók. Nincs mindenkiben szülői ösztön.
2016. febr. 17. 12:42
 16/24 anonim ***** válasza:
0%
De most ez hogy jön ide? Én arra reagáltam, hogy egyesek szerint a kor nem számít pedig igenis számít mert a biológiai óra mindig közbeszól. Az örökletes betegségek meg sajnálatos következmények nem tartonak ide azokkal nem lehet mit tenni.
2016. febr. 17. 12:50
 17/24 A kérdező kommentje:
A tanulásról még annyit, hogy sose voltam jó tanuló, mert nehezen tanulok. Sajnos a magyar oktatási rendszer régóta elavult és nem arra megy, hogy az ember megtalálja a tehetségét, hanem kis tudósokat kreálnak. Így vagy az jár jól aki könnyen tanul vagy aki sokat puskázik. Ez az oktatási rendszer nem adta meg azt a lehetőséget, hogy megtaláljam a tehetségemet, inkább szorongóvá tett.
2016. febr. 17. 12:51
 18/24 anonim ***** válasza:
66%

Én úgy gondolom, azért kötnek korhoz dolgokat, mert egyes dolgok elérése nagy átlagban bizonyos életszakaszokhoz kötődik, és aki ebből kilóg, az furcsa, vagy valami problémát gyanítanak a háttérben. Viszont változnak az idők, szóval például most a gyerekek 6-7-8 évesen iskolába mennek, előtte óvodába járnak... stb. Volt idő, amikor az iskola helyett a legtöbb gyerek dolgozott, és az volt a rendkívüli, ha valaki tanult. Volt idő, amikor a lányokat férjhez adták tinédzser korban, akár apja-nagyapja korú férfihoz is és az első menstruáció után már szülhettek, és azt teljesen természetesnek vették, ma ezt a mi kulturánkban büntetnék. Aztán mondok még egyet, a szüleim fiatal korában nem volt kérdés, hogy el tudnak helyezkedni az iskolapadból kikerülve, manapság sok fiatal munkanélküliként kezdi a pályakezdő időszakot. Nem volt nagyon régen, mégis jelentős változás. Emiatt viszont kitolódott az önállósodás, a függetlenedés, a családalapítás, az első otthon megteremtése...

Tehát minden kornak (és kultúrának) megvannak a maga életszakaszai és ahhoz kapcsolódó ideális/optimális céljai. Ha változik egy kor/kultúra, ahhoz idővel a társadalom idomul, és más normák alakulnak ki a korábbiakhoz képest az új körülményeknek megfelelően.

Én úgy gondolom, hogy mi egy átmeneti szakaszban nőttünk fel, és még nem történt meg a teljes átállás az új körülményeknek megfelelően.

Ettől függetlenül vannak általános igazságok, mint pl. fiatalabb korban könnyebb tanulni, de ennek is két oldala van, meg kell találni az egyéni egyensúlyt, vagyis a képességeknek megfelelő tanulást. Elhanyagolni nem szabad, mert később nehezebb behozni, viszont túlterhelni sem szabad, mert fiatalon kiég az ember. De ha megvan a jó egyensúly, és fiatalon lerakott valaki egy jó alapot, akár később is képes teljesen újat is tanulni.

Viszont egy dolgot kiemelnék, ami kortól függetlenül fontos. Az élet rendje minden időben az, hogy a gyerek felnő és önállósodik. Szóval ha valaki a szülőkkel él felnőttként, az ne azért legyen, mert életerős, egészséges felnőtt létére egy önállótlan óriáscsecsemő, és kiszolgálják a szülei, mint egy kisbabát. :-)

2016. febr. 17. 13:00
 19/24 anonim ***** válasza:
Szerintem jelenleg a világon sehol nincs tökéletes oktatási rendszer. A közszférában dolgozó pedagógusok mindenhol alul vannak fizetve és tele vannak frusztrációval meg stresszel. Úgy meg nehéz hatékonyan tanítani. Másrészt központilag is találnak ki marhaságokat, és adnak ki hülyeségeket. Nekem van a rokonságban pedagógus, mostanában éppen az egyik új tankönyvre mondta egyikük azt, hogy tele van hibával, és a gyerekeket ebből kell tanítani...
2016. febr. 17. 13:04
 20/24 anonim ***** válasza:

Hatalmas zöld kéz, nagyon jól összefoglaltad.

2016. febr. 17. 13:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!