Képesek vagyok komplex érzelmek átélésére egy film hatására?
Nagy rajongója vagyok a sorozatoknak/filmeknek, de meglepetten tapasztalom, hogy nem vagyok képes beleélni magamat ér a világukba. Persze az feszültségkeltés megvan, de még csak a szereplők örömét, bánatát sem vagyok képes átérezni, pedig ezek a legegyszerűbb érzelmek. Már a félelem is csak nagyon speciális helyzetekben, egyre gyengébben.
Vagy pl. ma megnéztem a WD második epizódjának valamelyik részét, ahol egy férfi véletlenül meglő egy gyereket, és aztán baromi rosszul érzi magát emiatt. Ez azért fogott meg, mert pár nappal ezelőtt pontosan átéreztem ezt a helyzetet: véletlenül tönkretettem egy családtagomnak fontos tárgyat, és akkor én is baromi rosszul éreztem magam. De annak ellenére, h ismerem az érzést, és pontosan tudtam, hogy a szereplő ugyanazt érzi, amit én pár nappal ezelőtt, képtelen voltam ezt az érzést ennek a szereplőnek a szemszögéből érezni.
Velem van a baj, vagy a filmek egyszerűen képtelenek érzelemközvetítésre? Lehet tolerálni ilyen szempontból a filmeket (azaz bizonyos mennyiségű film után elveszítik a hatásukat?)Hétköznapokban abszolút képes vagyok empátiára.
Hát én csak azt tudom, hogy én pont az ellenkezője vagyok. Brutálisan bele tudom magam élni a szituációkba, a szereplők helyébe.
Szerintem egyáltalán ne zavartasd magad emiatt. Sőt, jobb is, hogy nem veszed komolyan, higgy nekem. Ez legyen a legkisebb gondod.
Én özön könyv és film után sem vesztettem el a beleérző képességemet... Egy igazán jó műbe remekül beleélem magam s bár egyáltalán nem vagyok sírós, igazán megható, megrázó esetben sírok is.
Viszont egyes gyenge filmek (elég magasan van a mércém...) kikapcsolják ezt. Annyira zavarnak a logikátlanságok, klisék, tudománytalan dolgok, hogy a jó részeket sem tudom átélni, ha a hibák túl sűrűn vannak. Kiugrasztanak a beleélésből. Szerintem ez természetes, amivel nem mondom azt, hogy ha valakit ez nem zavar ennyire, az nem az. Különbözőek vagyunk.
Azt is normálisnak tartom, ami veled történik, azért én sem érzem át a dolgokat a szereplő szemszögéből, hiszen nem vagyok ő. Lehet, hogy korábban nem is írtam jól... Benne élek a filmben, az megvan, de tudatában vagyok annak, hogy nem rólam van szó, s a saját személyiségem, értékrendem, világom alapján helyezem el a történéseket, illetve ha nagyon másfajta az a világ, akkor azért ez kissé módosul.
Ama számítógépes játékokban azonosulok jobban a főhőssel, ahol az ő szemével látunk, az ő döntései a mieink (de ha nincs jó döntés s kénytelen vagyok olyat tenni, ami nincs összhangban az erkölcsi kódexemmel, az többé-kevésbé zavar. extrém esetben ilyenkor nem is tudok játszani). Ott is érzékelem, hogy ő nem én, de jobb az azonosulás foka, mint egy film szereplője esetében, ahol csak néző vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!