Az idősek miért ejtenek rosszul sokszor látott/hallott szavakat?
Nem gonoszkodni akarok, csak érdekel. Én nagyon bájosnak tartom, amikor az internetet használó nagymamám azt mondja, hogy "fent voltam a netten" - két t-vel. :) Vagy van egy külföldi rokonunk, Matthew, akinek a nevét szépen kiejti, de a végére tesz egy z-t, hogy "Mettyúz" (hú, de furi így fonetikusan).
De nagypapám meg magyar szónál is van, hogy hiába látta is leírva, hogy "null", úgy ejti, hogy "nyúl" mindig. :)
Nagyon aranyosak olyankor, sose javítom ki őket, csak érdekel, hogy miért lehet.
Engem idegesít. Itt is van számtalan példa ilyenekre.... muszály, muszáj helyett,
városba, városban helyett,
mindíg, mindig helyett,
Amikor az igekötőt nem írják egybe az igével.... fú, az nagyon felidegesít főleg, ha felnőtt emberek írják!!!
Néhány kifejezés is az agyamra tud menni, van aki nem azt mondja, hogy kijárta az iskolát, hanem kimaradt (mondjuk a ) 8. osztáyból....
Ha mára sorszámneveknél tartunk, múltkor valami ilyey lattam itt leírva: 8.-dikban..... Facepalm! :)
Van olyan is, aki nem azt mondja, hogy rajta hanem, hogy rajt.
Meg ott van az a "feszt" is...
Tudnám még sorolni! Sajnos.
Most látom, hogy vétettem pár hibát:mára= már a
ilyey=ilyet
Kedves 1-2. válaszoló! Nem helyesírásról volt szó, nem az átlagemberekről, hanem az idősekről és a kiejtésről. :) Szóval nem tudom, hogy csináltad, de nagyon félrement a válaszod - függetlenül attól, hogy az ilyen dolgok engem is zavarnak, de ez nem az a kérdés most. :)
Kedves 3., Te sem voltál elég figyelmes, habár köszönöm, hogy a kérdésre próbáltál válaszolni: a nagypapám olvassa, hogy "null", mégis "nyúl"-nak ejti. :)
Természetesen igyekszem intelligensen kommunikálni. :)
Kedves Marcsi néni! Köszönöm a választ, érdekes, és teljesen érthető! :)
A 84 eves szomszed neni is nettet mond. A valaszt leirtakelottem, csak megirtam erdekessegkeppen ezt.
Masik ismerosnek Jose Armando foci ármándó volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!