Titeket nem idegesít, amikor angol szavakat nagyon magyarosan ejtenek ki?
Nem a hangsúlyozásra vagy ilyesmire gondolok, hanem mondjuk ilyenekre:
-Youtube = jutyub, rosszabb esetben jutyu(!)
-Google = gugli
-Facebook = Fácebuk
-New = nyú
-Matthew = mettyú
-three = szrí
(meg a többi th-s szó...)
-illetve "u" betűt jó magyaros "á" betűnek ejtik sokan pl.
sunshine = szááánsááájn
Nem, de amiket írtál, azok nem is egy kategória.
Az, hogy valaki a three-t vagy a new-t nem tökélesetes kiejtéssel mondja ki, semmi rossz, idegesítő nincs benne.
Az már fura (bár nem zavar) hogy a Viber-t víber-nek mondják, vagy a Skype-ot szkájpi-nak. És ha szólsz, akkor rád szólnak, hogy de ők tudják jól :D Szóval nem magyarosították mint pl. a gugli az egy vicces magyarosítás, szerintem aranyos is, hanem úgy gondolják, hogy valóban így kell kiejteni.
Bár "new" meg "three" meg ezeket úgy értettem, amikor valaki angol mondatban használja...
Ja meg ilyen még hogy natural = naturál...
A "nyú"-val mi a baj egyébként?
Engem akkor zavar, ha rosszul ejtik ki, a magyaros hangzás nem gáz. Pl. Csikágó Sikágó helyett.
A tube és a new kiejtése kb. jó.
Magyaros kiejtés: tyúb, nyú.
Konzervatív brit RP kiejtés: tjúb, njú.
Standard brit: ~csúb (persze nem olyan erősen), njú.
Amerikai: túb, nú.
Egészen addig nem, amíg még megértem, hogy mire is gondol az adott szó "magyarosan" kiejtett használatával. Amikor viszont a béna kiejtés már az érthetőség rovására megy, akkor igen, zavarónak találom.
Nagy ritkán akkor is, ha valami affektálós kiejtésmóddal mondja a szót, de ezt inkább nevetségesen fülbántónak, vagy fülbántóan nevetségesnek találom. Pl. jutyubcsin láttam egy vidcsit"...
Egy nyelvben sokszor így keletkeznek az új szavak. Szerinted az angolok nem vettek át angolosítva skót szavakat?
Ami miatt zavaró,ha te meg akarsz tanulni egy szót és valaki rosszul mondja, miközben te próbálod jól megtanulni a kiejtését.
Tehát szerintem ez egy természetes dolog,amit el kell fogadni. Felesleges rajta rugózni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!