Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az emberek zöme gonosz?

Az emberek zöme gonosz?

Figyelt kérdés

Szerintem sokan vannak ezen a véleményen, illetve sok embernek ez a tapasztalata.

Van ez a pszichológiai teszt a neten, amelynek a címe "The Alignment Test." A Dungeons and Dragons című asztali szerepjátékban használták a karakterek megalkotásához eredetileg. Kilenc fajta személyiségtípust tartalmaz az erkölcshöz, és a törvényhez való hozzáállás függvényében. Nem tudom, hogy a valóságban mennyire állja meg a helyét.

A tesztben három fajta gonosz személyiségtípus van, három fajta jó, és három semleges.

Az egyik semleges típus az ún. opportunista, ami a valóságban szerintem az emberek 80%-a. De az opportunizmus nem gonoszság? Csak annyi, hogy az opportunista nem l'art pour l'artból gonoszkodik, hanem az érdekei érvényesítése végett.

Ezen felül ott van a törvényes jó, akit egy kereszteslovaghoz lehetne hasonlítani leginkább. Mindig betartja a törvényt, és mindig jól cselekedik. Viszont nem véletlenül hívják kereszteslovagnak. Szerintem a vallási fanatikusok, és a náci párt zöme is ilyen volt. Annyira gyűlölik a gonoszt, illetve azt, akit ők gonosznak vélnek, hogy el akarják azt pusztítani. (Jó, most lehet én is vallási fanatikusnak tűnik azzal, hogy azt mondtam a legtöbb ember gonosz. :D )

Ahogy mondtam, nem vagyok benne biztos, hogy ez a teszt megállja-e a helyét a valóságban. De az tény, hogy van a három alapvető gonosz karakter, ott van a kereszteslovag, illetve az opportunista. Ez már öt személyiségtípus a kilencből. Ráadásul ahogy mondtam, az emberek döntő többsége opportunista.

2015. aug. 10. 20:46
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg filmben, játékban, anime-ben, vagy bármiben biztos találkoztál olyan szereplővel aki nem azért gonosz, rombol stb. Mert az neki nagyon jó. Akár komoly okai is lehetnek, és így egészen bonyolulttá válik az összkép az adott emberről. Meg persze van a rivalizálás, a rivális sem gonosz, sőt a céljaik ugyanazok.
2015. aug. 10. 22:11
 12/19 A kérdező kommentje:

# 11 Robin Hood ugrott be. Bár számomra a rablás semmilyen körülmények között sem fogadható el, nagyon sokan mégis egy jóságos karakterként tekintenek rá, hiszen szétosztotta a szegények között amit lopott. Rendben, igazad van, bizonyos esetekben tényleg relatív a dolog megítélése az emberek között. :)

Viszont a kérdésem leginkább az opportunistákra vonatkozik, akiket a semleges szürke zónában tartanak nyilván jó és gonosz között a tesztben. Véleményem szerint viszont ők ugyanolyan gonoszak, mint a három gonosz személyiségtípus, csak annyi a különbség, hogy ők nem azért gonoszkodnak, mert ilyen a természetük. Hanem azért, mert így akarnak előrejutni az értékben. Amit az én véleményem szerint nem lehet relativizálni.

Erről mit gondolsz? :)

2015. aug. 10. 22:22
 13/19 A kérdező kommentje:
* az életben
2015. aug. 10. 22:22
 14/19 anonim ***** válasza:
Ilyen esetben az ő szemszögéből a gazdag a gonosz, és a lopás csak eszköz(vagy afféle alibi). Fordított esetben szinte ugyanez, csak pár szavat kicserélünk. Szubjektív az egész. :D
2015. aug. 10. 22:27
 15/19 anonim ***** válasza:

Az opportunista részhez:

Van egy ilyen is, mindenkit tapos. Netán kihasználja a lehetőségeit és úgy mászik fel a világ hierarchiáján. (Másoknak is árthat vele) Nem szeretnék eszméket idekeverni, de a kapitalizmus kaput nyit ennek.

2015. aug. 10. 22:30
 16/19 anonim ***** válasza:
Szvsz. Annyi ember, annyi értékrend, és annyi szubjektív magyarázat.
2015. aug. 10. 22:33
 17/19 anonim ***** válasza:

"Szerintem nincs értelme olyan példákat felhozni, amikor elnyomják az embert. A tesztben lévő kérdések is zömmel olyan példákat hoznak fel, amikor többé-kevésbé szabad akarattal bírsz."

Többé-kevésbé, ja. Hogy őszinte legyek, egyre kevésbé hiszek a szabad akaratban. Nagyon-nagyon kiszolgáltatottak vagyunk egy csomó körülménynek. Valódi tesztek azt mutatják, hogy paradox módon aki ezzel a ténnyel tisztában van, az sokkal inkább fel van vértezve a körülmények ellen is.

2015. aug. 10. 23:08
 18/19 A kérdező kommentje:

# 17 Na igen, ez is egy érdekes kérdés. Nemrég láttam a Truman Show című filmet, és én is komolyan elgondolkoztam rajta. :)

Viszont a tesztben tényleg nem olyan kérdések vannak, hogy "a náci párt a családod megölésével fenyeget, ha nem végzed ki azt a zsidót." Hanem pl. ilyenek: "Szoktál-e pénzt adományozni jótékony célokra?" "Feladnál-e egy jónak ígérkező karriert, ha a családodnak szüksége van rád otthon?"

Szóval többé-kevésbé játszik a szabad akarat ezeknél a kérdéseknél az én véleményem szerint.

2015. aug. 10. 23:16
 19/19 anonim ***** válasza:

Ezek a kérdések meg azért nem jók szerintem, amiket í tesztből kiírtál, mert egyik esetre sem tudnék egyértelműen válaszolni.

Pl. mi van, ha nem pénzt adományozok jótékony célra, hanem mást? Vagy mi van, ha én magam szorulnék segítségre, nemhogy még én tudjak adni másnak? A feladnád-e a karriert a családért is egy olyan kérdés, ami nem egyszerű igen-nem választ kíván. Ezer dologtól függ.

Ezek a neten fellelhető "pszichológiai" tesztek borzasztó felületesek, valódi információt elég keveset adnak. Valahol a színes heti tv-újság végén lévő horoszkóp és a valóság közti skálán mozognak, de ha valóban meg akarod ismerni magad, azt bizony pszichológussal vagy más szakemberrel, egyéni vagy csoportos formákban teheted meg. Ezek a netes tesztek, analizálások meg inkább játékok. Az eredményt is így érdemes komolyan venni.

2015. aug. 11. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!