Azok az emberek, akik nagyon-nagyon gazdagok, miért nem szüntetik meg a szegénységet?
Nem kommunizmusra gondolok, hanem arra, hogy önként, pusztán jó szándékból miért nem adnak enni az éhezőknek, és hasonlók?
Hogy tudnak úgy élni, hogy tudják, emberek százezrei vagy milliói nyomorban élnek, otthontalanok, éheznek, télen megfagynak dobozokban az utcán, nők, akiket a nyomor prostitúcióra kényszerít, stb, stb. Ők pedig tudnának segíteni rajtuk, de nem teszik.
Miért van ez így?
Látszik, hogy nem érted, hogy hogyan működik a világ. Egyrészt a gazdagoknak sem készpénzben van a vagyonuk, hanem cégekben, ingatlanban stb. Ezt meg nehéz lenne oda adni az éhezőknek. Másrészt meg attól még, hogy a gazdagok minden pénzüket odaadnák a szegényeknek, attól még nem lenne több kaja a világban, szóval ugyanúgy éhezés lenne. Viszont mivel nem lenne a gazdagoknak pénze ezért nem tudnák befektetni, nem fejlődne a gazdaság és az egész rendszer bedőlne és soha nem látott éhezés káosz és stb lenne.
Szóval nem ilyen egyszerű a helyzet.
6. Nem a politikusok a gazdagok igazán,nekik csak 1-2 milliárdjuk van,akikre te gondolsz azok a bankár családok Rockefeller,Rothschild stb. :)
Egyébként kérdező ha tudni akarod szoktak adakozni,Bill Gates egyszer a vagyona felét odaadta rászorulóknak,és a feleségével van is ilyen alapítványuk.
"hanem cégekben, ingatlanban" Én inkább úgy mondanám hogy elektronikus pénzük van,mert ami a világon létezik pénz,annak valójában a 99%-a nem is létezik mert elektronikus pénz.
hmm, jó kifogás, ha meg akarod nyugtatni a lelkiismeretedet. :)
Különben ennyi hozzáfűzni valóm van még:
Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: „Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Ő így válaszolt neki: „Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat.” Az megkérdezte: „Melyeket?” Jézus így felelt: „Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!” Az ifjú erre ezt mondta: „Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem?” Jézus így válaszolt neki: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem.” Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: „Bizony, mondom néktek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.” Sőt azt is mondom nektek: „Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni.” Amikor meghallották ezt a tanítványok, nagyon megdöbbentek, és így szóltak: „Akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett és ezt mondta nekik: „Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges.”
Részemről lezártam a témát. :)
"Aki gazdag, az bármit megtehet."
Nem tehet meg bármit. Jó, persze, messzemenően több lehetősége van, mint egy mélyszegénységben élőnek, és nyilván a korrupció is létezik, de azért az hülyeség, hogy akinek pénze van, az bármit megtehet.
"miért nem létesít árvaházakat, iskolákat, anya otthonokat, vagy miért nem finanszíroznak hasonló programokat?"
Mert szerinted attól, hogy felhúznak pár árvaházat, megszűnik a szegénység? Mi köze egyáltalán az anyaotthonoknak és árvaházaknak a szegénységhez? Elárulom: semmi. Ha én most felhúznék Alsószentmártonban (az ország legszegényebb települése) egy anyaotthont, egy árvaházat, meg egy iskolát, attól még ugyanúgy mindenki létminimum alatt élne, ugyanúgy nehéz lenne nekik a számlákat befizetni, és a munkanélküliség is csak annyival csökkenne, amennyi embert ezen intézményekben foglalkoztatni lehet.
Szóval ez sehogy nem oldaná meg a szegénység problémáját.
"Különben, ha vagyonuk 90%-át feláldoznák a világ problémáinak megoldására, még utána is gazdagok maradnának."
Te eldobnád a vagyonod 90%-át? Ugye, hogy nem. Amikor más helyzetét próbálod elképzelni, akkor ne a sajátodat vedd alapul. Persze, nyilván nem az éhhalálal fog küzdeni, ha egy kőgazdag a vagyona 90%-áról lemondana, de az ember nem szívesen mond le arról az életről, amit addig megszokott.
Nem tudom, hogy dolgozó ember vagy-e, de ha igen: te lemondanál csak úgy a kereseted feléről? Vállalnád, hogy saját lakás helyett inkább albérletben élj? Vállalnád, hogy ne legyen autód, ezáltal mondjuk a munkavállalásod is nehezebbé váljon, csak mert annak az értékét inkább másokra költöd? Vállalnád, hogy te és a gyerekeid inkább maradjanak éhesek, egyenek kevesebbet, csak hogy abból a pénzből másoknak is jusson egy kicsi? Hiszen látod, valakinek még ennyi sem jut.
Na, ugye, hogy nem!
"hmm, jó kifogás, ha meg akarod nyugtatni a lelkiismeretedet. :) "
Ezeket a kifogásokat tényeknek hívják. Attól, mert te ezen a mindent megszépítő, mélyen vallásos szemüvegen keresztül nézed a világot, attól még a valóságban nem lesz minden olyan szép.
De azért úgy mondd meg: ha követnéd ezt a krisztusi elvet, és tényleg minden vagyonodról lemondanál, mit ennének a gyerekeid? Miből taníttatnád őket? Hol élnétek? Ez csak néhány kósza kérdés...
"Szóval nem kellene az összes pénzük a szegénység megszüntetéséhez. Legalábbis szerintem."
A végén a lényeg. Szerinted.
"Honnan tudod? Kiszámoltad?"
És te? Láthatnám a számításaidat?
Félreértés ne essék, szerintem sincs ez így jól, hogy sokaknak egy rendes reggeli is csak örök vágyálom marad, míg mondjuk egyes labdakergetők meg egy hónapban többet keresnek, mint egy átlagosan kereső alkalmazott egész életében. Az sem igazságos, hogy a születési hely és a származás nagyban predesztinálja, hogy mit érhet el az ember. Ha Bill Gates egy kalkuttai, mélyszegénységben élő családba született volna, akkor biztosak lehetünk benne, hogy most nem tartozna a leggazdagabbak közé. Sőt, lehet, hogy még a jobb módban élők közé sem sikerült volna feltornásznia magát. Ugyanígy lehet, hogy az, aki az éjszakákat egy mellékút padjain tölti, ha ő máshová születik, most milliárdos lenne. Ez tény, hogy igazságtalan, és nagyon messze áll a társadalom attól, hogy az ember a tudása, munkája és képessége alapján részesedjen a vagyonból.
De ez a lényegen egyelőre nem változtat. Ez nem úgy működik, hogy "gazdag vagyok, ezért azt mondom, hogy holnaptól nem lesz szegénység". Ha lenne nekem kétmilliárd dollárom, és úgy döntöm, hogy minden vagyonomat a világ szegényei között szétosztom, tudod, mennyi jutna egy-egy embernek? Elárulom: nem sok.
Továbbá ahogy írták, az igazán nagy vagyonok nem elfekvőben levő készpénzkészletekben vannak, hanem részvényekben, cégekben és ingatlanokban. Ezeket pedig nehéz lenne szétosztani a világ szegényei között.
De ha pl. a hajléktalanságot akarnád felszámolni, kiszámoltad, hogy mennyibe kerülne, ha a világon minden hajléktalannak házat építesz? Továbbá: gondoskodnod kellene arról is, hogy ők ezután képesek legyenek a ház fenntartásához szükséges pénzt megteremteni.
Na meg azért abban is van valami, amit #5 mondott. Aki az emberek kihasználásán gazdagodott meg, az nem fogja utána a vagyonát azokra költeni, akikből a pénze van.
Ami meg azt illeti, tényleg sokan vannak, akik jótékonykodnak. A baj az, hogy ez mind kevés. Régi, de bölcs mondás: ha azt akarod, hogy valaki egy este jóllakjon, adj neki halat. Ha azt akarod, hogy egész életében jóllakjon, tanítsd meg halászni. Nem azt mondom, hogy a puszta adakozás felesleges, mert egyáltalán nem! De a probléma gyökerét csak jóval mélyebbre nyúló intézkedésekkel lehetne megszüntetni.
"Részemről lezártam a témát. :)"
Tedd azt. De attól, hogy a kemény valóság elől homokba dugod a fejed, attól még az nem fog megváltozni.
A szegénységre az nem megoldás, hogy most adavágunk x összeget. Ha elmondanád nekünk itt, hogy szerinted hogy lehet FENNTARTHATÓAN, TARTÓSAN megoldani a problémákat, akkor marha boldog leszek.
Beszéljünk mondjuk Afrikáról. Oké, itt egy árvaház meg egy iskola. És? Ki fogja folyamatosan fizetni a számlákat? Enni meg ruházkodni sem egyszer kell a szerencsétleneknek. Aztán ha tanultak, akkor hol fognak dolgozni? Ki bírná örökre eltartani őket?
A szegénység, mint olyan nem megoldható azzal, hogy most kapnak pénzt, aztán csá.
"Nem tudom, hogy dolgozó ember vagy-e, de ha igen: te lemondanál csak úgy a kereseted feléről? Vállalnád, hogy saját lakás helyett inkább albérletben élj? Vállalnád, hogy ne legyen autód, ezáltal mondjuk a munkavállalásod is nehezebbé váljon, csak mert annak az értékét inkább másokra költöd? Vállalnád, hogy te és a gyerekeid inkább maradjanak éhesek, egyenek kevesebbet, csak hogy abból a pénzből másoknak is jusson egy kicsi? Hiszen látod, valakinek még ennyi sem jut. "
Uram atyám mennyire nem vagy tisztába a leggazdagabb emberek pénzmennyiségével :) Ugye tudod hogy ha ők odaadnák a pénzük 90%-át ugyanúgy élnének mint ha nem is adták volna oda?Vagy azt gondolod hogy bármire is elköltik azt az iszonyat mennyiség pénzt?Vagy ha neked csak 2000 milliárd ft-od maradna akkor szűkösebben kéne élned?:D
A, nincs mindenkinek hely a Földön!
B, ők azért gazdagok, mert a többiek ölik egymást. Fegyverpiac az egyik legnagyobb üzlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!