A vadászok mind kissebbségi komplexusos puffogtató senkik, vagy van köztük egy-két normális is?
Van ilyen is, vadfarmnak hívják, élelmiszer előállításra alkalmazzák, itt viszont tilos vadászni.
Hidd el a vadgazdálkodás nagyon összetett. Komoly pénz is van benne a társaságoknak is és az államnak is. (a vad tulajdonjoga az államé, a vadászati jog pedig a földtulajdon elválaszthatatlan része)
Abba is gondolj bele, azzal, hogy általánosítasz (ledegradáló módon), sértesz olyanokat, akiknek a vadászat tényleg életforma. Ne ragadj ki egy-két olyan szélsőséges esetet amit egyébként minden igazi vadász is elítél.
Széchenyi Zsigmond mondta (pedig neki tényleg viszketett az ujja):
"A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás."
Még egy-pár gondolat:
Azáltal, hogy a nagytáblás mezőgazdálkodás "elterjedt" az őshonos pl. túzok, császármadár, fogoly, mezei nyúl (és nem őshonos pl fácán, üregi nyúl) élettere jelentősen lecsökkent, azáltal, hogy a vadászható fajokat (fácán, fogoly,) télen (aszálykor) a vadászok etetik a védett, fajok túlélését is növelik.
A természetvédelemben és vadászatban több a közös, mint az ellentét.
Afrikában bármennyire is hihetetlen még a szigorúan védett (veszélyeztetett) fajoknál is szükség van vadászatra. Az állomány fenntartása érdekében muszáj szabályozni az idős hím példányok számát.
Hát én csak abból indultam ki, amit saját szememmel tapasztaltam.
Ismerősnél láttam, hogy etetik a fácánokat a tanya szélében és annyira kezesek lettek, hogy nem is féltek az embertől. Aztán a vadászok meg 2 méterről lepuffantják, még keresni se kell őket, odajönnek.
Ennek nem látom semmi értelmét, a fácánok is még nyáron folyamatosan az etetőhely körül voltak, el se mentek az erdőbe, semmit se csináltak csak várták a következő kajaadagot vagy a lövést...
Ennek nulla a természeti haszna, ennyi erővel a tyúkokra is lövöldözhettek volna, amik a ház mellett vannak ketrecben.
Az a helyzet hogy sokan nem értik meg a vadászatot ez nem is lenne baj viszont akkor aki nem ért hozzá ne akarjon okoskodni ezeket a kérdésekre egyértelműek a válaszok csak azok nem értik akiknek gőze sincs hozzá. És amúgy ingen lelövik a kutyát, macskát(kóbor) mert a törvény ezt előírja. Amúgy egyáltalán nem arról szól a vadászat hogy öljünk csak hát az átlagemberek ezt nem értik.
Akkor ha csak hivatásos vadászok lennének akkor már akkor vadkárok lennének hogy csak néznének az emberek, de gondolom a válaszolók közül sokan ezt sem értik.
Ez is csak egy fajta apróvad tenyésztési mód.
Vadásztársaságtól, pénzügyi lehetőségektől és a területtől is függ.
A kotlóssal történő nevelés drágább, több vele a munka, de olyan állományt ad (igaz kevesebb létszámút) ami a természetbe minden gond nélkül visszailleszkedik.
A "pénz mindent felülír" sajnos, már ide is begyűrűzött. De ez mindenhol megvan. Nem véletlenül írtam a legelején azt, hogy aki csak a lövésért vadászik az nem vadász, hanem lövész.
A mesterséges szaporulat azért is fontos, mert ha nem is pótolja (helyettesíti) a vadon nevelkedett szaporulatot, de az adott évben lehetőséget biztosít arra, hogy a "vad" állomány ne csökkenjen.
# 23/24
akkor mesélj nekünk, Szakértő úr, pontosan milyen törvény írja azt elő, hogy ki lehet lőni a vakvezető kutyát a gazdája mellől? mert mintha ezekről lett volna szó. most vagy direkt mosol össze különböző dolgokat, vagy ennyire nem megy neked a szövegértés.
vagy most jön az, h megpróbálod megmagyarázni, h minden esetben kóbor kutyának nézik a gazdájától 3 méterre futkosó kutyát?
"akkor mesélj nekünk, Szakértő úr"
Nem kell személyeskedni! Én sem így álltam a témához Szemellenzős úr!
Kulturáltan leírtam, hogy van másik oldala is a vadászatnak, ezt nem olvastad vagy nem érted vagy nem akarod érteni. Nem kell elfogadni, élj együtt vele.
"milyen törvény írja azt elő, hogy ki lehet lőni a vakvezető kutyát a gazdája mellől"
Ezt már leírta előttem valaki, hogy a vadat űző kutyát lehet lelőni. Aki lelőtte a vakvezetőt feleljen érte.
"mert mintha ezekről lett volna szó. most vagy direkt mosol össze különböző dolgokat, vagy ennyire nem megy neked a szövegértés."
T.Kérdező ezt a kérdést tette fel:
"A vadászok mind kissebbségi komplexusos puffogtató senkik, vagy van köztük egy-két normális is"
Én erre válaszoltam, a szövegértéssel neked van bajod! Általános iskola 2. osztály néma értő olvasás, ülj le egyes.
Nem akartam lesüllyedni a szintedre, mert lenyomsz rutinból, de elkapott a hév elnézést is kérek érte a többi válaszolótól.
Ez lemaradt
"vagy most jön az, h megpróbálod megmagyarázni, h minden esetben kóbor kutyának nézik a gazdájától 3 méterre futkosó kutyát?"
Nem magyarázok meg semmit, feleljen érte, ha lelőtte.
#26/27
ha magas lóról beszélsz, ne lepődj, ha hasonló stílusú választ kapsz.
nekem kiválóan megy a szövegértés, te mosol össze különböző dolgokat:
„És amúgy ingen lelövik a kutyát, macskát(kóbor) mert a törvény ezt előírja.”
ezt írtad. a kérdező viszont direkt leírta, h NEM KÓBOR kutyákat lőttek le. a másik válaszoló meg vakvezetőről beszélt.
abba meg már ne is menjünk bele, h elvileg csak akkor lőheti ki, ha vad nyomába ered stb. ehhez képest hány olyan eset volt, h 5 méterre eltávolodott a gazdájától, és vmelyik elmebeteg vadász már ki is lőtte. bizonyára minden esetben egy őzet hajkurászott az eb.
„Ezt már leírta előttem valaki, hogy a vadat űző kutyát lehet lelőni. Aki lelőtte a vakvezetőt feleljen érte. „
igen, az egyik válaszoló leírta ezt, de vajon miért? mert a kérdésben nem vadat űző kutya szerepel.
csak ismételni tudom magam: nekem nagyon tűnik, h a legtöbb vadász agyilag kattant, és csak az alkalmat keresi, h kilőhessen vmit: őzet, kutyát, macskát, tökmindegy.
„És amúgy ingen lelövik a kutyát, macskát(kóbor) mert a törvény ezt előírja.”
# 23/28 Időpont ma 12:56
Olvasd vissza! Ezt nem én írtam!
"igen, az egyik válaszoló leírta ezt, de vajon miért? mert a kérdésben nem vadat űző kutya szerepel."
A néma értő olvasással neked van továbbra is bajod!
Tehát lassan olvasd, hogy megértsd:
Ha kilőtte a vakvezető kutyát feleljen érte!
A kérdés egy része szól a kutyákról, nem is erre válaszoltam.
"csak ismételni tudom magam: nekem nagyon tűnik, h a legtöbb vadász agyilag kattant, és csak az alkalmat keresi, h kilőhessen vmit: őzet, kutyát, macskát, tökmindegy."
Jó ha van véleményed, de általánosítasz. Sőt sértegetsz.
Vadásznak tartom magam, de nem keresem az alkalmat, mint írtam is ez nem a gyilkolásról szól. Az meg hogy leírod, hogy "tökmindegy", igazi 'kulturált' vitapartnernek minősít.
Akik a vadászok ellen vannak azoknak azt ajánlom hogy mennyenek és nézzenek meg párat, de ha a vadászokat szídjuk akkor ennyi erővel a horgászok is mind katantak.
Csak ismételni tudom magam aki nem ért adologhoz az ne írjon ide semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!