Szociopata az öcsém? Hogyan mondjam el a szüleinknek?
Az öcsém 12 éves, (én 24). Kiskora óta számomra furcsán viselkedik, a szüleink szerint (az anyánk nem közös) teljesen normális, ő ilyen, mondanom sem kell ő a kedvenc otthon, ezzel nincs is baj, nekem is ő a kedvencem, imádom!
Három éves korában láttam talán utoljára sírni. Ha leszidják, csúnyán szólnak hozzá, mérgesek rá teljesen hidegen hagyja. Ha valami nem úgy történik ahogyan gondolja nem csalódik. Ha a kezébe nyomnék egy halom pénzt akkor örülne, de ha visszavenném hogy csak vicc volt hidegen hagyná. Ha nincs pénz nincs. Apuék szerint szimplán csak nem érdek gyerek.
Kiskorában belerúgott az óvónénikbe is, és sohasem aggasztotta saját magát a viselkedése, úgy látom rajta, hogy nincs bűntudata. Az évek alatt számos holmimat tönkretette, széttúrta a sminkjeimet, leszaggatta a posztereimet, kettévágta a cipőfűzőimet de sose vallotta be, hogy ő volt, teljes nyugalommal vállat vont, hogy nem tud róla.
Mindemellett viszont nagyon okos! Nem tudnám tesztelni azzal, hogy bármit elöl hagyok, hagyom, hogy ellopja, levideózni majd kész tények elé állítani, mert nem nyúlna hozzá. A társaitól sem lop, intelligens, jól nevelt és udvarias. Én mégis úgy látom, hogy ez csak felszínes.
Az utóbbi 4 évben meghalt kettő nagypapája, a nagymamája és a két dédije is. Egyetlen könnyet sem ejtett értük, a mamára megkérdezte hogy miért? Ennyivel le is tudta. (szoros volt a viszony)
Apukám szigorú ember, én ennyi idősen is összerezzenek ha a teljes nevemen szólít, az öcsém kineveti vagy fapofával végighallgatja ha leszidja, vagy leüvölti a fejét.
Azt szokta mondani, hogy szeret engem, de én inkább csak úgy látom, hogy kedvel minket mint család.
Olyan "ha már egyszer itt vagytok hát legyünk jóban" alapon.
Szerintem nem hatná meg ha meghalna az egész családja, fogná magát és átköltözne a szomszédba, és szeretné őket tovább.
Úgy hallottam ez nem öröklődő betegség, viszont az ő anyukája pszichés problémákkal küzd, gyógyszereket szed rá, és ha szedi teljesen normális. A másik nővére (23) bipoláris.
Az öcsém sosem volt bántva! Nem kapott pofonokat, nem volt megverve.
Lényegében én az örömön kívül teljesen érzelemmentesnek látom őt.
Otthon fogalmam sincs, hogy hogyan huzakodhatnék elő vele, mert szerintem körberöhögnének, őket nem aggasztja, hogy érzelemmentes a gyerekük.
Orvoshoz isten ments, hogy elcipeljem, örök életen át hallgathatnám, nem mellesleg nem vagyok úgy senkije, hogy ezt megtehessem.
Hogyan deríthetném ki szerintetek magamtól, hogy tényleg az e?
És ha tényleg az, hogy vázoljam otthon?
A válaszokat előre is köszönöm!
Hali, élősszőr is a két fogalom (szociopata vs pszichopata)
A közhiedelemmel ellentétben a pszichopata nem egy erőszakos levakarhatatlan ember (tehát NEM keverendő a Szociopatával, aki azért ilyen, mert kiskorában hatalmas trauma érte „verés, nemi erőszak”), hnem egy olyan ember akiben szintén nincsenek érzések, megbánás, de itt más áll a háttérben: szürkeállomány csökkent mennyiségben van jelen azokban az agyi régiókban, amelyek az empátiáért, az erkölcsi-szociális érzelmekért és a morális érvelésért felelősek (vagyis lehetséges hogy van benne valamennyi érzelem, ha sikerült valamennyire kifejlődnie az agyban).
Itt van egy egyszerű kérdés, amelyre NINCS konkrét válasz de egy pszichopata MINDIG ugyanazt fogja válaszolni:
Ez a történet egy lányról szól! Az édesanyja temetésén találkozik egy férfival, akit eddig NEM ismert. Azt gondolta, ez a férfi lenyűgöző, Annyira hitt abban, hogy ő álmai hercege, hogy beleszeretett, de a temetésen nem adódott meg a helyzet, hogy megismerhesse, elkérje a telefonszámát és aztán…….. Néhány nappal később a nő, megölte a nővérét!
Kérdés: Mi motiválta a fiatal lányt nővére meggyilkolására?
Először gondolkodj el rajta, elméletileg elsőre rá kell vágnia a választ
VÁLASZ: Azt remélte, hogy a férfi megint eljön a temetésre.
Illetve úgy egyszerű kiszúrni, hogy:
-Okszerűtlen a gondolkodása (pl beszélgetéseknél bármikor közbevág és teljesen más témát hozok fel - amit hozzáteszek mindig érdekes és abba az irányba megy tovább a beszélgetés, akár nagyobb társaságban is)
-Nagyon egoista, tehát nehéz vele kapcsolatot létesíteni vele
-Valamilyen kis/nagy dolgon felhúzod magad amit ő tett és megvárod, hogy lesz-e belőle sajnálkozás (ezen gondolkodj el, habár mondtad hogy kiszúrná).
Bonusz, hogy megértsd...
Cleckley* úgy határozza meg a pszichopátiás beteget, mint a normális ember tökéletes másolatát, amely egy az épelméjűséget tükröző álarccal rejti el belső emberi hiányosságait. Bár őszinte, intelligens és sokszor jó társaságnak is bizonyul, ez mind felületes, ugyanis a pszichopata ember nem képes őszinte érzelmeket érezni. Ez egy fajta védekező mechanizmusa a pszichopatának, amellyel akár 100 százalékos életet tud élni anélkül, hogy bárki gyanítaná mit rejt az álarca.
* Hervey Cleckley és Az épelméjűség mint álarc, csak angol verzióban érhető el, úgy tudom
tehát nincs valódi érzelem, habár az érzelmek tanulhatóak valamilyen szinten (illetve a nevelés IS közrejátszik, akár pozitív akár negatív irányba, nálatok nagy valószínűséggel nem mészárolná le a családot, de ha a helyzet megkívánná hidegvérrel megtenné), de azokat csak egyes célok megvalósításához tanulják ki.
** A pszichopata valahol mélyen élvezi a helyzetet, ha bajba kerül. **
most jöttem fel pont ide újra.
én már rájöttem, hogy az én ismerősömnél mi áll a háttérben ( időbe telt összerakni a képet).
Neked annyit tudnék javasolni, hogy emiatt:
1. "viszont az ő anyukája pszichés problémákkal küzd, gyógyszereket szed rá, és ha szedi teljesen normális.
2. A másik nővére (23) bipoláris. "
Ezek alapján érdemes utánakérdezni, mi az a pszichés ok az anyánál, plusz ha ráadásul egy másik családtagjának is ilyen baja, aki pedig bipoláris, nagy valószínűséggel öcsédnél is valamilyen pszichés személyiség/érzelemzavar állhat fenn a háttérben
A te esetedben kizárt, hogy szociopata ( pszichopata, ami genetikai dolog, még talán).
Viszont amire én tippelek, hogy ez valamiféle érzelemzavar és nem mentesség lesz inkább.
pszichiáter tudná tesztek és vizsgálatok alkalmával megmondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!