Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Bölcsészek! Miért szidjátok...

Bölcsészek! Miért szidjátok saját magatokat?

Figyelt kérdés

Bölcsészeket szólítottam meg, kérem, hogy ők válaszoljanak.

Én is bölcsész vagyok, és annyira idegesít, hogy vagy valamit nem tudok én vagy az, akivel beszélgetek, az rávágja, hogy "áh, bölcsészek vagyunk" és ott vigyorog. Ez annyira idegesít, mintha mi hülyék lennénk, és ráadásul jogosan. Vagy például sok tanárunk bocsánatot kér, ha véletlenül fel mer hozni mondjuk egy matekos vagy fizikás példát. De hát édes istenem, ha ő megérti, akkor én is, hiszen abban a témakörben ő sem okosabb. Meg ne kérjen már bocsánatot azért, mert felhozta példának azt, hogy 5+5! Mintha a mérnököktől bocsánatot kérnének, amiért felkerült a táblára egy szó ly-nal. Vagy egyik tanárunk rendszeresen perverznek nevezi azokat a hallgatókat, akik mással is foglalkoznak, vagy akiket érdekel egy-két reál tárgy. Miért jó ez, hogy így dicsekszünk vele, hogy "hú, mi ebből hülyék vagyunk"? És mért kell olyan alapvető dolgok megemlítésért bocsánatot kérni, ami általános iskolás anyag? Eléggé zavar az évfolyamtársaim hozzáállása.

2015. máj. 17. 10:47
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

Apukádnak gratulálok.

A bölcsészkaron azért annál több folyik, mint amit könyvek olvasásával elsajátíthatsz. Nem csak olvasgatnak. Ez megint olyan, mint ha azt mondanám, hogy a fizikusok csak azt tanulják, hogy a konnektorba nem nyúlunk, hú ez csak műveltség, megtanulom anélkül is.

2015. máj. 27. 17:12
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Spiderfan: És most azért írogatsz mániákusan minden bölcsészes kérdéshez mert nincs összesöpörve a szemét a saját házad tájékán? Nem lenne hasznosabb, ha a saját családodba ölnéd azt az energiát, amit ide bepötyögsz nap nap után?

Amúgy meg:

1. Ne csak a bátyádból vonj le következtetéseket, bölcsész és bölcsész, illetve mérnök és mérnök között is óriási lehet a szakadék. Ugyanúgy megtalálod a minden 2. nap a saját hányásában fetrengő, agyonbulizós diákot a könyvelői képzésen vagy a villamosmérnökök között, ahogy olyan bölcsész is van, aki folyamatosan és tudatosan építi a karrierjét és egész egyetem mellett dolgozik. És most nem a bátyádat akarom degradálni, csak ez alapján szerintem érezhető, hogy a munkaerőpiacon is melyik embertípus jobban eladható végzettségtől függetlenül.

2. Bölcsészet és bölcsészet között is bőven van különbség, hagy ne írjam le, hogy hány helyen lehet elhelyezkedni egy nyelvi szakkal, de ha ragaszkodsz hozzá visszakeresem pár régebbi válaszom és bemásolom neked ide. Én például egy nagyon ritka és különleges nyelvet tanulok, szemrebbenés nélkül mondhatom, hogy valószínű én és az összes csoporttársam (Igen, mind a 6.) is hamarabb fogunk állást találni, mint bármelyik villamos vagy infós mérnök, mivel már az egyetem alatt bombáznak minket a cégek, csak hozzájuk menjünk majd dolgozni, és sok esetben nem is te keresed őket, hanem ők téged mert annyira hiány van belőlük. És ha megnézed a statisztikai adatokat és a felvit, láthatod, hogy többségben vannak az ilyen szakok a BTKn. Akkor mennyire is megalapozott ez a bölcsészes köpködés? A kar 15-25%-ának kevésbé piacképes képzése (és/vagy diákjai) miatt mennyire jogos ez a bölcsészes besározás, meg úgy összességében ez a gyűjtőfogalom? Ha megnézed a számokat láthatod, hogy a többség nem viszi el az adódat vagy a szüleik pénzét éveken át, mert kifizetődik a képzés. Az mennyiben olcsóbb, ha egy BME-snek meg 5-6 év kell befejezni csak a BA-t?

Mellé minél több ilyen hozzászólással találkozok, annál inkább azt látom, hogy ezek a reálos emberek azok, akik soha nem kérdőjeleznek meg semmit sem. Mert ez lehet tényleg így működik matekon, teljesen mindegy, hogy számoltad ki, a végén vagy megkapod azt az eredményt, vagy nem. Na de mi lesz a tudományos életen kívül?

A BTK csak a mekibe jó? Persze, kétség kívül!

A Magyar, mint idegennyelv képzés felesleges, még fizetősön is szűnjön meg? Persze, biztos úgy van. Az tökre nem számít, hogyha idejönne az a sok menekült ki tanítaná meg őket magyarul, hogy integrálódni tudjanak...

Szóval ez a kritikai gondolkodás hiányzik sok "reálos" emberből, meg az, hogy utánanézzenek a dolgoknak...

És amúgy minden rugalmasság és mentalitás kérdése. Biztos vannak olyan emberek is, akik szenvedélyből csinálják a könyvelést, de gyanítom, hogy a többségük nem azért ül ott. De van olyan ember, aki egyszerűen nem tudja elfogadni (pláne még tizenévesen), hogy sohase tud majd a szenvedélyével foglalkozni. (És ne hidd azt, hogy majd papír és oktatás nélkül csinálja majd később). Na általában ilyen emberek ülnek filozófián. És még azzal sincs baj, ha nem a szakmájában tud elhelyezkedni, csak azzal, ha nem hajlandó más munkát elvállalni, mert sose nő fel igazán.

2015. máj. 27. 19:59
 23/32 anonim ***** válasza:
0%
A nyelvszakokról jutott eszembe! Az a magántanár, akihez jártam németet tanulni, kikérte magának hogy ő bölcsész! Azt mondta hogy ez más mint a bölcsészet, sokkal jobb, különb dolog! Mert azt mondtam neki, hogy ő is bölcsész, de ezt ő zokon vette, azt mondta, hogy ő nem az! Akkor csak másnak is van baja a bölcsészettel, nem csak az én mániám ez!
2015. máj. 27. 20:42
 24/32 anonim ***** válasza:
86%

jaj hagyjátok már Spidert.

nem is a kérdésre válaszolt, ha jól látom, a bátyja példájából általánosít az összes bölcsészre ( tipikus érvelési hiba), meg az is elég látványos, h fogalma nincs a bölcsész szakokról, se statisztikákról.

a bölcsészeket általában a csak érettségivel rendelkezők, vagy a frusztrált beszűkült reál szakosok szidják, egy frusztrált orvostanhallgató pl. évek óta az összes bölcsész kérdéshez odamegy fröcsögni. ezek az emberek pszichésen nincsenek rendben, felesleges 1 oldalt érvelni nekik.

2015. máj. 27. 20:44
 25/32 anonim ***** válasza:
82%
vagy az is lehet, h troll. legalábbis más magyarázatom nincs arra, hogy vki miért fejezi be az összes mondatát !-lel.
2015. máj. 27. 20:47
 26/32 anonim ***** válasza:
100%
Jaaaj, az az orvostanhallgató a kedvencem!:D Ha pszichós lennék tuti felkérném egy esettanulmányra.
2015. máj. 27. 20:51
 27/32 anonim ***** válasza:
82%

"miért fejezi be az összes mondatát !-lel."

Az én tippem az, hogy egy kulturálatlan suttyó, aki így próbálja jelezni, hogy minden mondata rettenetesen fontos, és őrá nagyon oda kell figyelni. De lehet, hogy valami más oka van.:)

2015. máj. 27. 21:46
 28/32 A kérdező kommentje:

"És akkor elárultam, hogy miért is érint engem érzékenyen ez a téma!"

Igazából nem tetted. Úgy értem, persze elmondtad, de ez nem magyarázza, mért oltasz le mindenkit. Nekem is van sok bajom, de nem megyek oda fröcsögni, hogy rossz nekem.

Amúgy a német tanárodra két dolog:

1., az ember addig bölcsész, amíg egyetemista. Utána max értelmiségi.

2., találkoztál egy db ilyen tanárral. Komolyan, egy egész német tanér ezt mondta? Mi van, hogy ha azt mondom neked, hogy ha Stephen Hawking mondta, akkor is f** sz ság?

2015. máj. 28. 00:03
 29/32 A kérdező kommentje:
érdeke,s jött értesítés, hogy válasz érkezett, de nem jelenik meg
2015. máj. 28. 15:33
 30/32 anonim ***** válasza:
0%
De bölcsész diplomával, protekció nélkül lehetetlen normális állást találni! Ezt miért kell tagadni? Miért kell az ellenkezőjét állítani?
2015. máj. 30. 17:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!