Most akkor szükség van az előitéletekre vagy nincs? Liberálisok szerint nincs rá szükség, de szerintem ez naivitás.
Még mindig.
"Szembe jön egy trikóscigánybanda."
Nem azért félsz, mert cigány, hanem mert úgy viselkedik, ahogy.
Ha egy öltönyös, ápolt, 3 fős cigánytársaságba szaladnál, akkor tuti nem lenne ilyen reakciód.
Én itt lakom a 8. kerben, mint már írtam, és vannak itt teljesen normális, iskolázott cigány családok is. A mi házunk teljesen normális például. Balhémentes, Még soha sem volt semmi.
Aztán persze vannak másmilyenek is, de a börtönökbe sem csak cigók ülnek.
Először is, tekintve, hogy nekem több fronton, több alkalommal volt már bajom a cigányokkal a baross utcán, minden alkalommal egyedül voltam, józan voltam és a saját dolgommal foglalkoztam, nehezen hiszem el, hogy téged nem ért semmilyen atrocitás. De nem látom, hogy miért kéne hazudnod, úgy hogy tegyük fel, hogy így volt.
Másodszor, nem érted a kérdést. A kérdés az volt, szűkség van-e előítéletekre. Előre visz-e, meg óv-e dolgoktól, profitálsz-e belőle. Picit csavarjuk ki a kifejezést és legyen most általánosítás előítélet helyett. Jobban illik a kontextusba és gyakorlatilag kéz a kézben jár a kettő. Ha van ok általánosításra, van ok előítéletre is. Tehát; kezdjük ott, hogy a börtönökben sem csak cigányok vannak, DE az elítéltek 60%-a (!) roma származású. És ezek csak azok, akik bevallották, ha megkérdezték őket. Ha valakinek éppen még nem volt problémája a cigányokkal (ami ritka), már ebből is vonhat le alapot, azaz ÁLTALÁNOSÍTHAT. Ez egy vékonyka alap, mert nem voltál még börtönben, nem tudod, miért ülnek stb., de mint mondtam, a legtöbb embernek nincsen szűksége empírikus bizonyítékokra, pl én abból a tényből általánosítok, hogy mi bűnténnyel én találkoztam, mind cigány követte el. Cigányok vertek agyon kétszer, cigányok rabolták ki az exemet, egy cigány erőszkolta meg és folytotta meg zacskóval az egyik ismerősömet (aki akkor 16 éves volt). Ez elég lenne ahhoz, hogy többezredmagammal követeljem a parlament előtt, hogy toloncolják ki az összeset (és akkor még nem tértem ki a miértre, se semmire). De megtartóztatom magam (mert még én lennék természetesen meghurcolva) és csak annyit változtat a viselkedésemben, hogy ha jön a trikóscigánybanda átmegyek az út másik oldalára.
Így néz ki az általánosítás (és az előítélet). Ha van egy általános tapasztalatod valamiről, valakiről, abból levonva egy következtetést megóvhatod magad kellemetlen dolgoktól.
Valójában ha rendszerben nézzük a dolgokat, amiről te beszélsz, hogy vannak tapasztalataid, ami alapján erősödnek a sztereotípiák (de ezek még nem feltétlenül negatívak), és a negatív irányú előítéleteidet táplálják. Magának a sztereotípiának is tulajdonsága, hogy általános, generikus.
Csak mielőtt fogalom magyarázatharcba bocsátkoznátok, leírom, mert általában ez szokott következni tapasztalataim szerint.
Az én véleményem az, ha már a cigánykérdést feszegetjük, hogy egyedül kulturális különbségről van szó.
Nekünk van egy főként európai alapokon nyugvó kultúránk, amit soksok és tapasztalat és gazdasági és politikai rendszer alakított ki. A cigányságot ugyanezek a hatások érthették- elviekben (mert megkülönböztetés minden korban érte őket)- gyakorlatban ők kulturálisan nagyon erősen őrzik az integritásokat, erősen hagyománytisztelők.
Az ő kultúrájukba belefér a lopás, az ügyeskedés, bizonyos mértékben még az erőszakos cselekmények, és persze más, általunk zavarónak tartott dolgok, mint pl. hangoskodás nyílt utcán, számunkra indiszkrét témák megtárgyalása.
Ez, a mi európai szemünknek, fülünknek, gondolkodásunknak sértő.
Kb 1 évig dolgoztam cigány családokkal, és sok fajtát láttam belőlük is. Az pl. hogy sokszor milyen családi életet élnek, nagyon becsülendő.
Viszont még az is, aki okos, művelt stb volt, akinek én szívességet tettem, megpróbált átverni, ha úgy hozta érdeke, ügyeskedett stb, de maguk közt is így viselkedtek, nem csak velem (nem cigánnyal) szemben.
Ezt egy nem cigány ember érthetetlennek tartaná, szerintem meg egyszerűen mások a normák, ők ezt nem érzik sértőnek, vagy problémásnak. Magyarokat nehéz ilyen szempontból megfogni, mert mindent ugye európai viszonyokhoz hasonlítunk, de nálunk pl. ott van a panaszkodás, vagy a nem- számlázás gyakorlata, máshol ez ugyanúgy ciki lenne.
A kérdés az, hogy együtt tudunk-e élni velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!