Ezek alapjan kultursznob vagyok?
14 eves vagyok. A velem egyidosokkel ellenben nem mai mainstream zenet hallgatok, hanem operat, jazzt, komolyzenet. Szivesebben megyek szinhazba, mint moziba. Sokkal szivesebben. A nepszeru konyvek (amiket a tinik szeretnek olvasni, pl. Éhezők viadala, Vámpírnaplók, Csillagainkban a hiba) nem fognak meg, inkabb Shakespearet, Moliéret, Jane Austent olvasok.
Tagadhatatlan, hogy bar nem hanyom szemukre, de kicsit lenezem , illetve inkabb sajnalom azokat a fiatalokat, akik inkabb egy buliba mennek ahelyett, hogy megneznenek egy klasszikust a kozeli szinhazban.
Azokat nezem viszont igazan le, akik csak a kulsosegekkel vannak elfogalva (meno ruhak, meno zenek, meno programok), mert azok az elfogaltsagok, amiket fentebb taglaltam, mint pl szinhazbajaras, nem a kulsosegek miatt vonzanak, hanem inkabb az erzelmi hatasuk miatt, aahogy a komolyzene vagy egy Shakespeare-drama is. Jot tesznek a lelkemnek. Nem vagok fel ezzel, de ha kerdezik, szivesen hangoztatom. Ez kultursznobizmus?
Én 16 éves vagyok, és engem is ezek a dolgok érdekelnek mint téged, azzal ellentétben, hogy én abszolút el tudom fogadni azt, hogy minden ember ízlése különbözik. Legjobb barátnőm pont az ellentéte nekem, míg én elalvás előtt esetleg Orwellt olvasok, ő valami piros pöttyöset. Míg én alternatív zenéket hallgatok, ő popot. Ő sem néz le engem, én sem őt.
Tehát, nyugodtan szeresd ezeket a dolgokat, ez remek dolog, bár megjegyzem, azért a jobb gimnáziumokban, elég általános ha valaki így vélekedik egyes elfoglaltságokról, szóval nem lep meg a hozzáállások, ámbár rosszul csinálod. Nekem is úgy tűnik valamilyen szinten, hogy te inkább csak büszkélkednél ezekkel a dolgokkal, mintsem hogy tényleg, magadnak szerezd meg az örömet ezáltal.
de mi kelti bennetek azt az erzetet hogy ezekkel az elfogaltsagokkal villogni akarok? teny, hogy valamilyen szinten buszke vagyok arra, hogy le tudnak kotni ilyenek, de nem tudnek azert vegig szenvedni egy operat, hogy aztan verhessem a mellem, hogy ott voltam
foleg hogy ez nem is meno dolog, senkit nem fog erdekelni
Az kelti az érzést, hogy villogni akarsz, hogy lenézel másokat másért. Én 16 évesen Oscar Wilde-ot olvastam eredetiben, és nem hittem magam többnek vagy jobbnak azért, mert nekem más tetszett. Ízlés miatt ostobaság is jobbnak hinni magad, hisz az, hogy mi tetszik, nem olyan dolog, amit meg lehet edzeni.
Vagy pl. szintén 16 évesen mindenki diszkózenét hallgatott körülöttem, míg én klasszikus rockot, hard rockot. De ha hallottam egy jó kis popslágert, nem zárkóztam el tőle, csak mert mainstream.
Felsorolod, hogy a te lelkednek mi tesz jót, ez rendben. De más lelkének más tesz ugyanolyan jót. Nekem is nehéz elképzelni, hogy a srácnak, aki felettem lakik, ugyanolyan katarzist okoz a tuctuc, mint nekem Jimi Hendrix, de nem vagyok ettől jobb ember.
Bennem pl a tapasztalat kelti ezt az érzetet. Dupla annyi idős vagyok mint te, és az egész stílusodból érződik, hogy "felvágós ficsúr" vagy. Hidd el élőben is ugyanez lenne a véleményem, anélkül, hogy akár egy szót is szólnál, mert az egész lényedből sugárzódik ez a hozzáállás, és ezt észreveszik az emberek.
14 évesen fenekemen a tojáshéjjal pont ilyen voltam én is, mint te, és nem vagyok rá büszke :) "Csakazértis" komolyzenét hallgattam, rengeteget olvastam (gimiben heti egy könyv kb), és fú de entellektüellnek éreztem magam :D
Aztán rájöttem, hogy ugyanolyan vagyok, mint mindenki más: van amiben jó vagyok, van amiben nem. Van ami érdekel, van ami nem, és ez alapján jó ideje nem ítélkezem, maximum elkönyvelem, hogy adott emberrel nem sokat fogok beszélgetni. De lenézni? Ugyan...
multkor peldaul a szinhazban gimnazista fiuk ultek mogottunk, akik kb az egesz eloadast vegigbeszeltek, aztan az egyik legdurvabb resznel, mikor egy derektol lefele benult vak ember a foldon kuszott az eleteerf, hangosan felrohogtek
az mar baj, ha emiatt unszimpatikusak voltak?:/
az hogy buliba megy valaki szerintem meg nem baj
csak szomoru latni az ilyen bulizos osztalytarsaim hetvegi kirzccanasainka eredmenyeit (meztelen, fuvezos kepek, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!