Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kell fik@zni a másikat?

Miért kell fik@zni a másikat?

Figyelt kérdés
Nagyon sok fórumos oldalon, többek között itt is elég sokszor olvasni a következőt. Van úgy, hogy tényleg értelmetlen egy kérdés, mert rosszul van megfogalmazva vagy nehéz kibogarászni, ebben az esetben megértem, az engem is zavar. Viszont van olyan, hogy az ember kihagy egy vesszőt, vagy elront egy betűt egy szóban (melléüt) vagy nem ír ékezetet - nem mindig van magyar billentyűzetem nekem sem - és mindig van valaki, aki csak a helyesírását fik@zza a kérdezőnek, de a kérdésre meg nem válaszol, amikor attól az egy hibától még értelmes a kérdése. Miért éreznek késztetést, hogy a helyesírásért beszóljanak, de a kérdésre meg nem válaszolnak?

2015. márc. 3. 12:28
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy ilyen előfordul egyetlen darab vessző miatt.

Egy "muszály" miatt már igen.

2015. márc. 3. 12:38
 2/7 anonim ***** válasza:
Azèrt teszik ezt mert meglátták a hibát. Ha a másiknak hibája van akkor jobbnak èrzik magukat. Ez a gerendás dolog, a másikban a szálkát... Vagy van amikor kiizèlik, hogy mi az már hogy erre nem tudja a választ. Ez van.
2015. márc. 3. 12:42
 3/7 anonim ***** válasza:
16%

Második válaszoló négy vesszőt kihagyott. Ha csak egyet hagyott volna ki, azt mondom, félreütés.

Nem örülök, hogy hibázott, csak feltűnik, mert szokatlan.

2015. márc. 3. 12:49
 4/7 anonim ***** válasza:
muszáj az pontos j.
2015. márc. 3. 12:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Tudom, hogy az. Azért írtam így, mert erre a hibára sokan ugranak. De ezért is van idézőjelben.
2015. márc. 3. 12:52
 6/7 A kérdező kommentje:
Pont erről beszélek :D
2015. márc. 3. 13:31
 7/7 anonim ***** válasza:

Nagyon érdekes, hogy mi az a helyesírási forma, ami dühít? Ez egy alap pszichológiai eset. Ha valaki attól dühös lesz, mert lát egy helyesírási hibát, azt pszichopatának hívják. Ezeket a tüneteket többnyire a gyerek kori sérelmekből, az szeretet- és, figyelemhiányból, valamint az unatkozás tényéből fakadó érzések motiválják Dr. Claire Hardaker szerint, aki tudományos értekezésében összefoglalta ezeket megnyílvánulásokat és az egyik ilyen a képmutatás, különös tekintettel a helyesírási és szóhasználati hibákra, ami egy egyszerű trollkodási taktika. Sokszor tudálékos nyelvtani, vagy helyesírási hibákra reagál, ami nem tartalmaz helyes alternatívákat, kizárólag a provokáció kiváltása a célja.

Sokszor látjuk, hogy valaki valóban letorkol valakit a ha helyesírási hibát vét, ahelyett, hogy kiigazítaná és segítené, miként írjon helyesen. Ezzel azt éri el, hogy feleslegelegesen megbántja a másikat és ellöki magát a másiktól minden téren, ezért a másik meg fogja utálni a helyesírást. Szóval letorkolló saját maga ellen tesz.

Magyar valóságban a helyzet az, hogy ezt a berögződést az iskolából hozzuk magunkkal. Mégpedig azért, mert gyakran leszidnak minket egyes hibáink elkövetésében, miközben tanuló fázisban vagyunk, ahol még az ilyen szintű elvárás nem a gyerek hibáját, hanem az oktató hibáját jelenti. Ez a sérelem is rögződik a diákokban és tovább adják az emberek a másiknak (reflex szinten), mert ezt tanulták, hogy így kell viselkedni, hogy ez az útja a nevelésnek. Sajnos ez azért van, mert borzalmas a helyzete a tanároknak és aki valóban alkalmas lenne tanárnak, kénytelen tovább lépni, így (az életpálya bevezetése után is) rengeteg pedagógiailag inkompetens szakember (szakbarbár) teszi tönkre a gyerekeket és csinál belőlük idegbeteg helyesírásat és más, igazából jelentétkelen, vagy könnyen megbeszélhető hibákat kezelni nem tudó frusztrált embereket.

2015. márc. 3. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!