Már csak én nem vágyom ki külföldre? Vagy van így más is?
Mi külföldön vagyunk pár éve, én vágyom haza, vagy legalább közelebb lenni egy kicsivel a családhoz és a barátokhoz. Ami nem hiányzik, az a város zaja, a közhangulat a kilátástalanság és a folyton változó gazdasági környezet miatt, és hogy nem lehet egy normális ruhát felvenni, mert beszólogatnak az utcán. Ezen kívűl, hogy itt jóval hamarabb össze lehet spórolni annyi pénzt, amivel már biztonságban érzi az ember magát, és ha netalán a munkahely megszűnik, jóval gyorsabban lehet újabbat találni.
A legjobban a család és a barátok hiányoznak (akiknek jó része szintén külföldön van), és hogy nem tudom szépen, választékosan kifejezni magam, nem szívesen beszélgetek az itteni nyelven, mert mindig azon megy a para, hogy mi az, amit nem fogok megérteni, ezért pl. beülni valahová egy nagyobb társasággal nekem itt nem éppen a kikapcsolódást jelenti, hiába beszélem elég jól már a nyelvet.
Tény és való, hogy rengeteg olyan munkát fizetnek meg és keresnek nyugat-európai országokban, amiket otthon nem. Az, hogy valaki nem egyik napról a másikra akar élni, és nem 20 évet akar gürizni ugyanazért, csak 2-őt, szerintem nem éppen trendiség kérdése. Viszont aki utánanéz, hogy otthon milyen szakmákat fizetnek meg (mert van jópár ilyen is), és van lehetősége legalább egy számítógéphez és internetkapcsolathoz hozzájutni, az előtt otthon is megvan a lehetőség, hogy képezze magát, és olyan hiányszakmában helyezkedjen el, amit meg is fizetnek, külföldi színvonalon (5-800 ezres nettókról beszélek, ami pl. az IT-ban Magyarországon sem ritka, ha megfelelő tudása van hozzá valakinek).
Nekem itt lehetőségem volt másik szakmát tanulni gy, hogy nem kellett érte fizetnem, és találtam vele utána mu8nkát is. Ehhez nem kell egy nagy városban élnünk (ahonnan mindig is elvágytam régen), mert ebben az országban minden sokkal decentralizáltabb, és a kisebb városokban is lehet munkát találni viszonylag könnyen. Ezért nyugodtan alszom, és nem a buszra, vagy a villamos zajára ébredek. Sokszor biciklivel járok munkába, ahogy itt sokan mások. Felöltözhetek normálisan, nem bámulnak az arcomba, nem szólogatnak be. Nem okoz gondot elutazni nyaralni. Van rendes mennyiségű szabadnap, több, mint otthon. Nem kell folyton a politikai hírektől kiakadnunk.
Dea család akkor is messze van. Ez olyan dolog, amit a többi nem tud felülírni, és mégis vágyom vissza a magyar környezetbe.
Szóval ne gondold, Kérdező, hogy sokan nem vágynak vissza. De ha itt van munka, és rövidebb ideig kell ugyanazért dolgozni, ráadásul idővel a gyerekeinkre is gondolni kell, hogy nekik milyen lesz... hát a végén úgyis az a dolog dönt, hogy hol tud az ember megélni.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Nekünk itt van kertvárosban a saját ház, nincs hitelünk sem, viszont már nem vagyunk olyan fiatalok, közel negyvenesek vagyunk.
A férjem most ment ki, megjegyzem nem öltönyös munkára.
Mikor elvállalta már megbánta, nagyon kemény munkát végez, de gyakran mondogatja a telefonban, hogy lehetne ott élni stb. stb. Én meg nem akarom felrúgni azt, amit eddig itt elkezdtünk, már létrehoztunk. Persze nélküle sem akarok élni, és ha úgy van, oda megyek, ahova Ő, de a mi helyzetünkben ezt egyáltalán nem tartom helyesnek, sőt indokoltnak sem. Nem tudom hogyan győzzem meg. Lehet ezt inkább kiírom majd egy új kérdésnek. Nagy dilemmában vagyok és elvagyok keseredve.
11-es vagyok, először én sem akartam kimenni, csak a férjem akart nagyon, én meg nem akartam otthon maradni nélküle, illetve kíváncsi is voltam. Viszont az ország nyelvét szinte alig beszéltük, igaz, nem az volt egyikünknek sem a munkanyelve az első időkben. Nekünk a nagy dilemmát az adja, hogy gyereket hol neveljünk.
Megértelek, hogy nem szívesen hagynád ott az ottani életed, de mennyire mennétek messzire? Mert Ausztriának egyes részei például közel vannak, onnan haza is lehet járni viszonylag egyszerűen. Gyönyörű a táj, és egyes részein sok kint a magyar is.
Akárhogy is alakul, annyit hadd tanácsoljak, hogyha egyszer eldöntöd, hogy kimész, akkor viszont kezdd el keresni a jó oldalát, különben nehéz lesz. Kint is vannak emberek, akiket hasonló dolgok érdekelnek, mint téged, és még ha van nyelvi akadály is, annak egy nagy részét le lehet küzdeni. Igaz, hogy sok hátránya van a ülföldnek, de rengeteg előnye is. Az pedig csak döntés kérdése, hogy a ember az előnyökre, vagy a hátrányokra fókuszál. Hidd el, megjártam a kintlét nehezebb részét is a bizonytalanság, munka, nyelv és a barátok-család hiánya szempontjából, de az éremnek mindig van egy mási oldala. Ennyi idősen azért még nem vagy öreg te sem. Ha az ember megélhetése függ tőle, akkor bele megy az ember a kompomisszumokba, és megpróbálja belőle a legjobbat kihozni. Ha nem megy, még mindig hazaköltözhettek. Kívánom, hogy minden a lehető legjobban alakuljon nálatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!