Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan győznétek meg egy...

Hogyan győznétek meg egy paranoid és nárcisztikus személyiségzavar ismérveivel rendelkező egyént, hogy szakemberhez kellene fordulnia?

Figyelt kérdés
Nagyon sértődékeny, és nem hajlandó szembesülni azzal, hogy bármi baja is lenne - már próbáltam célozni rá, de nagyon dühös lett.

2015. febr. 9. 15:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Igen, szerintem is szenved valahol, ezt én is így látom. Vannak olyan megjegyzései, amiből kiderül, hogy sok-sok baja van magával, és a cselekedetei is sokszor ezt mutatják: bizonyos dolgokban rettentő fontosak a külsőségek, az ismeretlenek véleménye, de más (igazából józan ésszel fontosabb) dolgokban nagyon elhanyagolja magát.

Szakemberhez nem fog fordulni, és álmodni sem merek arról, hogy ilyesmiről lehessen vele beszélni. Rendkívül óvatosan lehet vele még a jóval könnyebb témákat is "megbeszélni", (megbeszélni semmit sem lehet), mert mindenből botrány vagy valami más eszement dolog keletkezik, az üldözési mánia miatt.

Ez egy reménytelen dolog. De nem fordulnak el tőle az emberek, mármint a közvetlen család, mert érzelmi rabságban tartja őket.

Barátok, ismerősök már rég nincsenek körülötte.

Én tudom, hogy nem akar rosszat, és látom sokszor felcsillanni benne, hogy valójában jó ember, és segíteni akar nagyon sokszor, és vannak nagyon kedves pillanatai, órái, szinte minden nap, vagy legalábbis hetente többször.

Viszont ha az ember nem neki akar élni, a saját életenergiáját nem az ő táplálására akarja föláldozni 99%-100%-ban, akkor sajnos el kell szakadni, mert nincs középút.

Kérdésed második felére válaszolva: Bár ő nem annyira nehéz eset (sokkal nehezebb esetekről hallottam), én eléggé megsínylettem, a legnagyobb baj, hogy az érzelmi világom a nulla fele van valahol, az életben nehezen haladok, főleg magánéleti téren, de egyéb téren is. A családtagjaimért is rettenetesen aggódom, mert ők még benne vannak ebben a helyzetben, és nagyon rosszul vannak, képtelenek segíteni magukon, vagy segítséget igénybe venni.

Persze nyilván nem tehetem mindenért őt felelőssé, de az élet nagyon máshogy alakult volna, ha ő nem lenne ilyen.

2015. márc. 24. 19:19
 12/15 A kérdező kommentje:

És rá is illik mindkét személyiségzavar, vagy csak a nárcisztikus? Édesapádról van szó? - gondolom, igen, mert nőkre kevésbé jellemzőek a kérdéses személyiségzavarok.

Ő hány éves? – mert állítólag van, akinél a korral javul a helyzet.

Nála ki állapította meg a személyiségzavart, ha nem volt szakembernél? Vagy a sok-sok utána olvasással jutottál erre a következtetésre?

Egyébként ezek örökletesek? Nálad is kialakult valamilyen sz.z.?

Az én ismerősöm nem akar gyereket, lehet, hogy pont emiatt, és akkor ezek szerint lehet, hogy mégiscsak sejt valamit.

Akiről én beszélek, férfi, és nagyon szélsőséges módon képes hol megejtően szeretetre méltó lenni, hogy elviselhetetlenül taszító. Mintha nem is egy emberről lenne szó. De amikor kedves, és aranyos, valahogy akkor is azt érzem, hogy fogalma sincs róla, hogy a szavai hogyan hatnak a másik emberre, és minek mi lehet(ne) a következménye, ha a másik komolyan venné őt, vagy ha nem ismerné, mégis, az ember hajlamos azt hinni, hogy amikor kedves, az a lelke legmélyéből fakad, amit igyekszik elrejteni, és hogy tulajdonképpen ilyenkor mutatkozik meg, hogy ő milyen is valójában. Viszont amikor egy ilyen megnyilvánulása szóba kerül, akkor vagy letagadja, vagy egy ellentétes viselkedéssel rácáfol, vagy nem válaszol, szóval lehetetlen ’nyakon csípni’ még ebben az értelemben is. Olyan, mint egy síkos hal, amin nem lehet fogást találni, és ez nagyon őrjítő tud lenni. Semmi biztos dolog nincs, amire az ember támaszkodhatna, és megjegyezhetne, hogy akkor ezt legközelebb ne tegyem, mert erre így reagál, vagy ezt szereti , és meg lehet ismételni, mert egy következő alkalommal teljesen más reakciókat produkál.

Én is észrevettem, hogy mennyire ad az ismeretlenek véleményére, ugyanakkor azé az emberé, aki már évek óta ismeri, nem számít, vagy csak annyira, mint az ismeretleneké. Mintha számára mindegy lenne, hogy ki az, akitől megkapja a napi ’csodálatadagját’.

Ha gondolod, privátban is írhatsz.

2015. márc. 26. 12:17
 13/15 A kérdező kommentje:
Elnézést, már én is rájöttem, hogy túl személyes kérdéseket tettem fel - túl kíváncsivá tett a tulajdonságok hasonlósága.
2015. márc. 30. 10:51
 14/15 anonim ***** válasza:

Sikerült előrébb jutni ezügyben?

Azért kérdezem, mert sajnos nekem a legjobb barátomnak hitt egyénről bizonyosodott be ugyanez. Annyira a bizalmamba férkőzött, annyira jó fej volt hogy nagyon hamar megszerettem. Én 44 éves vagyok, ő 28, mindketten fiúk. Én egy szakítás (ami felér egy válással, mert a barátnőmmel-élettársammal 15 év után mentünk szét 3 éve) után voltam pár hónappal, amikor egyik nagyon fiatal kollégám elkezdett a privát szférájába hívogatni. Vásárlás, bulizás, edzőterem stb. Olyan lett a kapcsolatunk, mintha két testvér lennénk. Olyan szorosan összebarátkoztunk, hogy napi többtíz üzenet, heti 4-5 tali, mindig együtt buliztunk, edzettünk, még nyaralni is ketten mentünk, mivel neki sem volt csaj és nekem sem, így pont ideális volt. Viszont megfigyeltem rajta, hogy semennyire nem bírja elviselni azt, ha valami kritika vagy észrevétel éri. Mindig úgy manipulálta a dolgokat, hogy ugyan néha olyan sültbunkó volt, hogy mindenki azon csodálkozott, hogy miért nem bsaztam pofán, de úgy hozta ki mindig, hogy én vagyok az, aki felfúj mindent, aki túlérzékeny stb, a legordasabb bunkósága esetén is még majdnem hgy én kértem elnézést. Már-már az önértékelésem kezdett tönkremenni, amikor rideg, kegyvesztett eltávolodást alkalmazott velem szemben. Ekkor kisebb-nagyobb szünetek szoktak bekövetkezni, majd valamelyikünk megtöri a jeget és újra dúl a nagy spann cimbizés. De mindig neki kell, hogy igaza legyen, mindig kioktat, eszet oszt, fölényeskedik. Amikor olyanja van. Amikor minden oké, akkor meg többnek érzem a barátságunk értékét egy párkapcsolaténál, annyira közel érzem magamhoz. Legutóbb akkor kegyvesztettezett velem, amikor barátnőm lett, holott a barátságunkat ápoltam ugyanúgy és ki is fejeztem, hogy ő továbbra is fontos. Illetve egy bulin berúgtam és elég szókimondóan leoltottam a srácot. Őszintén az arcába toltam azokat, amiket sérelmeztem, de az ő érzelmi analfabétizmusa miatt, ismervén a konfliktuskezelési szintjét, inkább nem mondtam. Azon az éjjelen viszont igen. Utána ugyan már megint én elnézést kértem, mondta is, hogy no para, de akkor elkezdődött a fagyos kegyvesztettség. Majd egy hónappal később keresett, néha rámírt, elhívott egy társasági buliba, stb. El is fogadta, válaszolok is ha ír, de én már nem kezdeményezek vele semmit. És közben szinte a szerelmi bánathoz fogható hiányérzettel küzdök kb fél éve, de egyszerűen nem akarok - az eszem alapján - megint belemenni a játszmáiba.

Mi itt tartunk, hogy inkább az elengedés, mint a győzködés.

2016. máj. 31. 10:47
 15/15 A kérdező kommentje:

Mi már nem tartjuk a kapcsolatot. Úgy döntöttem, hogy nem árulom el neki, hogy tudom, mi vele a probléma. Semmi kedvem újra szembesülni az agressziójával, mert nagyon taszító tud lenni ilyenkor. Néha engem is elkap egy kis nosztalgia a kedves énje iránt, de mivel tudom, hogy az csak csalétek volt, rögtön el is hessegetem a dolgot. Ilyenkor talán nem is az a régi valaki hiányzik, hanem a saját akkori, vele szembeni érzéseim. Szerintem ez lehet az oka az általad is említett szerelmi bánathoz hasonló hiányérzetnek is, hisz olyan jó volt az a kezdeti 'egymásrataláltság' hangulat.

Bennem már szerencsére elmúlt az a nagyfokú ambivalencia, így kezdek közömbössé válni vele szemben. Már nem vágyom rá, hogy újra barátkozzunk, hisz mit kedveljek egy maszkon?

A nárcisztikusok nehezen engedik el azt, akitől egykor megkapták azt az elismerést, amire vágytak, s ami nekik olyannyira fontos volt, ezért én is kapok néha olyan közvetett üzeneteket, amiból látszik, hogy szüksége volna rám, de már nem foglalkozom vele - attól meg nem kell félnem, hogy ezt direktben is közli velem, mert azt a hiúsága nem engedné.

Jól teszed, hogy te is inkább az elengedést választottad, hisz ez a legjobb megoldás. Én már csak úgy gondolok az egészre, hogy ez is megtörtént velem.

2016. máj. 31. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!