Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ebben az elméleti kérdésben...

Ebben az elméleti kérdésben kit mentenél meg, hogy ne üsse el a vonat?

Figyelt kérdés
Egy elszabadult vonatról van szó amely sofőr és utasok nélkül, egyre gyorsulva halad, van két vonatsínpár, te a váltó mellett állsz, valahol a távolban az egyik sínen messziről látsz 5 20-as éveiben járó fiatalt, a másik sínen szemből látsz egy 70 éves bácsit, (azt nem tudhatom, talán beszéltél is vele röviden) ha meghúzod a kart a bácsi menekül meg, de igazából egyiket sem ismered (nem tudhatod milyen emberek), melyiket mentenéd meg?

#vonat #mentés #életmentés #dilemma #vágány #elméleti kérdés #5 halott #1 halott #70 éves bácsi
2014. dec. 12. 20:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Meghúzom a kart, a bácsikát elkerüli a vonat, az 5 hülye közül meg valamelyik csak meghallja, hogy robog feléjük valami.:D
2014. dec. 12. 21:04
 12/19 anonim ***** válasza:

Nem.

Na nem döntés az nem döntés.

Ha egyszerűen otthagyom a kart, akkor "lesz ami lesz", nekem nem számít.

2014. dec. 12. 21:04
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Váltó előtt egy nagy követ teszek a sínpárok mellé, majd azután húzom meg a kart, így a váltó nem fog átváltani, hanem középen megakad! a a vonat kisiklik, mindenki megmenekül. Kivéve azok, akik a vonaton vannak!
2014. dec. 12. 21:16
 14/19 anonim ***** válasza:

Nem értem a kérdést!

A vonaton nincs sofőr!

De ha két sínpár van, és egyiken a fiatalok, másikon az öreg van, akkor azt kell megmenteni, aki azon a sínpáron gyalogol, ahol a vonat is halad, mert csak ő van veszélyben

A sínszálon nem szokás gyalogolni, csak a sínpár közepén levő talpfákon.

2014. dec. 12. 21:17
 15/19 anonim ***** válasza:
Elkiáltanám magam hogy: "Bú-ú-únkó-ó-ó-ók! Ébresztő fel és lökjétek le a sínről az öreget és magatokat is!"
2014. dec. 12. 21:20
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Erről jut eszembe, egyszer mentettem meg valakinek az életét egy nagy pofonnal. Transzba esve mobiltelefonált az illető, miközben azt sem vette észre hogy a száguldó teherautó elé fog sétálni. Többször rákiáltottam, nem hallotta. Próbáltam lefogni, ellenkezett. Majd lekevertem neki egy nagy maflást. Erre elégedetten azt mondta kösz. Mert ráeszmélt hogy ha nem kapja akkor a teharautó nagyobbat fog ütni.
2014. dec. 12. 21:24
 17/19 anonim ***** válasza:
Ezt egy filmből szedted nem? :) Philosophers-asszem ez az angol címe,magyarul A Sötétség Után...filozófia szakos diákok elkezdnek elmélkedni a világvégéről...kár volt az áram a filmre amit a Tv-m fogyasztott miközben néztem.
2014. dec. 12. 21:58
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk is volt egy hasonló kérdés önismereti tréningen, csak ott árvízről volt szó, egy egyszemélyes mentőcsónakot vezettünk, és egy iskolás kisgyerek, egy fiatal nő, egy középkorú vállalkozó, egy negyvenes anyuka, meg egy nyugdíjas, életében sokat elért bácsi között kellett választani. Bár nálunk mindegyikről meg volt adva pár sorban, hogy kicsoda, és milyen élete van, így nem csak vaktában, a kor és nem alapján kellett dönteni.

De visszatérve a kérdező kérdésére: itt igazán nincs jó döntés. Az elterjedt irányelv az, hogy először a nőket és a gyerekeket kell menteni. Ez onnan alakult ki, mivel egyrészt a gyerek az, aki majd a jövőben a társadalom aktív tagja lesz, és aki valószínűleg majd tpvább fog szaporodni, a nő meg mivel képes szülni, ezért szintén az utódlás szepontjából értékes. (Ez nem az én véleményem, csak ez az oka a "nőket és a gyerekekt mentsük" elvnek.)

Aztán van egy másik irányelv is: hogy minél több életévet mentsünk meg. Ha megmentek egy 80 éves bácsit, akkor valószínűleg 5-10 életévet mentettem meg. Ha megmentek egy 10 éves gyereket, akkor valószínűleg 70-80 életévet mentettem meg.

Sokáig lehetne erről filozofálni, és még rengeteg szempont szerint végig lehetne rágni a kérdést, de egy dolog mindig állandó: ebben a helyzetben nincs jó döntés.

Én egyébként ha tényleg nekem kéne döntenem, hogy ki haljon meg, nem döntenék. Nem tudnék azzal a teherrel élni, hogy ténylegesen én döntöttem el, hogy melyikük legyen halott.

2014. dec. 13. 00:40
 19/19 anonim ***** válasza:
Ez egy lehetetlen kérdés, mert a mozdonyon az éberségjelzőt mindig le kell nyugtázni, ha az megszólal. Amennyiben ez nem történik meg, megáll a vonat. Ez bármikor megszólal, időköze változó és ez akár 5-30 másodpercenként is lehet.
2014. dec. 13. 06:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!