Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják sokan, hogy...

Miért gondolják sokan, hogy Voldemort Nagyúr gonosz? (folyt. Köv. )

Figyelt kérdés

Nagyon kíváncsi vagyok erre, mert eddig mindenki ezt mondta rá, akit kérdeztem, de úgy igazi indokot nem tudtak adni. Még annyi, hogy olvastam HP-ból minden részt és láttam minden filmet, és így is azt gondolom, hogy nem az (ahogy Bellatrix se és egyetlen másik szereplő se, ettől függetlenül vannak karakterek, akiket utálok).

Ha válaszoltok, azt is elmondom, nekem miért ez a véleményem.

2014. okt. 12. 15:26
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
A céltudat nem jogosít fel mások megölésére. Ha gazdag akarok lenni, akkor nem lövöm le Csányit, vagy Demjánt. Nem erőszakkal veszem el azt, ami kell, mert attól még nem lesz az enyém. Ezt is mutatja a könyv, hogy hiába van hatalmad a világ felett, mindig lesz, aki az útját állja a féktelen pusztításnak. Még ha néha több évig is tart, és későn is ébrednek fel a "jók". Hitler sem tudta megtartani a hatalmát, többször is megpróbálták megölni hozzá közel álló hívek. A jó és rossz közötti különbség egyetemesen elfogadott, kár róla vitatkozni, a mi választásunk, hogy melyiket választjuk, és igen, választás kérdése, hogy hagyjuk a gonosz énünket felülkerekedni, vagy elnyomjuk.
2014. okt. 12. 19:05
 22/43 anonim ***** válasza:

Voldemort már kisgyerekként is terrorizálta a társait, később megölte az apját, megőrjítette a nagybátyját, csak hogy ellopjon egy gyűrűt, de nem csak azt lopta el, hanem Hugrabug kelyhét is, amiért egy ártatlan nőnek szintén meg kellett halnia. Mindezt azért, hogy elérje a céljait. De ez csak néhány példa, rengeteg ember életét nyomorította meg, ha nem ölte meg őket. Fontosabb volt neki egy ember származása, vére, mint bármi más. Nem voltak határai, senki sem akadályozhatta meg tetteiben.

Szóval igen, szerintem gonosz volt.

2014. okt. 12. 20:39
 23/43 bumbi02 ***** válasza:
91%

Sajnálom kérdező hogy ezt mondom, és tényleg minden személyeskedés nélkül írom, de nálad valamit elrontottak a nevelésed során, vagy csak Machiavellitől egy sort félreértelmeztél.

Az, hogy valaki úgy gondolja, hogy mindent szabad, és igazából csak becsülendő az, ha valaki a céljaiért mindent megtesz... Ez egy félreértelmezett, és félremagyarázott idea. Gondolom nem lehetsz több 16-17 évesnél, és épp kamaszkorodat éled, ahol ugyanúgy, ahogy a többiek, el akarsz térni az átlagtól, az átlag világképtől, gondolatmenetektől.

A te világképed lényegében az, hogy bárki bármit csinálhat a világon, és nincsenek szabályok. Ha nekem kell a zakód, akkor megölhetlek, ha nem adod oda, maximum csodálni fogsz az elszántságomért. Ha valaki megkívánja a saját anyját, akkor megerőszakolhatja, és csak csodálni kell az eltökéltségéért. Hibás világkép, még az anarchisták fejében is több szabály van, mint ebben.

Remélhetőleg kinövöd ezt, és csak múló hóbort. Ha nem, akkor keress fel egy pszichiátert, és vele beszélgess el erről (nem bántásból mondom), mert ez elég jó alap egy pszichopata tetthez a későbbiekben, amennyiben elkezdesz te is így gondolkozni, hogy bármit tehetsz, és nem fogod gonosz tettnek ítélni, hogy lelövöd az exbarátnőd, amiért az kidobott..

2014. okt. 13. 00:44
 24/43 anonim válasza:
24%

Na, most a többi kérdező mondjon el engem is gonosznak, rosszindulatúnak, tömeggyilkosnak, pszichopatának meg minden egyébnek, de nagyjából egyet értek a kérdezővel. Sosem hittem abban, hogy a világon van olyan, hogy jó meg rossz. Mind a kettő egy relatív fogalom. Viszont abban eltér a véleményünk, kedves kérdező, hogy én sose ölnék embert csak úgy hobbiból. Ha valami komoly okom lenne rá, nem riadnék vissza tőle, ezt elismerem, de csak mert jól esik, úgy már biztosan nem. Én a Sötét Nagyurat még eleinte teljesen megértettem, ( megölte az apját mert Ő kitagadta, Harry szüleit mert veszélyeztették a hatalmát, megölette Albust mert ősi ellensége volt etc..) de a végére már nagyon nem értettem, hogy neki miért jó az embereket csak úgy hobbiból megölni. Ha van oka, megtette, ha nincs, akkor is. Szóval azt kell mondjam, a Nagyúr az élete végére becsavarodott (amit őszintén, ennyi csata után nem is csodálok.). A lényeg, hogy céltudatos vagyok, de vannak bizonyos határok, amiket még én sem lépnék át. Mellesleg az egész Harry Potterben ( 4x olvastam el az egész könyvsorozatot és számtalanszor néztem végig a filmeket.)a kedvenc szereplőm Tom Denem, Draco Malfoy és Bellatrix,szóval ezeket a jó/rossz, gonosz/kedves , őrült/zseni dolgokat igencsak kielemeztem.

Tehát a kérdésedre válaszolva, szerintem a Nagyúr nem gonosz, érdekesek a nézetei és durvábbak a módszerei a céljai elérése érdekében, mint másoké, de nem mondanám gonosznak. Ahogy Dumbledore-t sem jónak. Igen, ha a HP világban élhetnék, valószínűleg én is halálfaló lennék.:D Azt viszont megkérdezhetem, hogy te melyik szereplőket utálod? (Én személy szerint Hermionét, Ront, Levandert, és legfőképpen Dumbledoret.)

2014. okt. 14. 15:51
 25/43 anonim ***** válasza:

Ennyi erővel nem létezik meleg és hideg, fent és lent, barát és ellenség, mert minden csak nézőpont kérdése.

Szóval gondolom a kérdező élete elég egyhangú lehet, hiszen semmi sem létezik számára.

Nekem ugyanis nem kérdés, hogy létezik gonoszság és jóság, Voldemort pedig a gonosz oldalt erősítette.

2014. okt. 14. 19:32
 26/43 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy a fentnek, lentnek, hidegnek, melegnek, stb-nek van egy egyezményes jelentése, amitől persze el lehet térni, csak nem érdemes, mert a többi ember úgyis ugyan azt érti alatta. A gonosz szónak nincs egységes definíciója, ez csak egy skatulya, amibe mindenki az általa elítélt tulajdonságokat rakhatja. Hitlernek a zsidók voltak a gonoszak, a zsidóknak meg Hitler, és mindkét fél könnyen találhatott olyan embereket, akik az ő verziójukkal értettek egyet. Ha én nem kedvelek valakit és megkérdezik tőlem, hogy miért, akkor hiába felelem azt, hogy "mert gonosz", abból senki sem fogja tudni, hogy pontosan a személyisége, viselkedése mely elemével van bajom. Szerintem szilárdabb értékrendre vall, ha drámai de jelentés nélküli kifejezések használata helyett el tudjuk mondani, hogy konkrétan mi az, amit ténylegesen elítélünk a másik emberben.
2014. okt. 14. 20:17
 27/43 bumbi02 ***** válasza:

Akkor drámai, de jelentés nélküli kifejezések mellőzésével mondd el, hogy milyen ember az, aki szadista, kegyetlen, gyilkos és megerőszakol másokat?

Teljesen félremagyarázzátok a dolgot. Olyan tényleg nem létezik, hogy valakit egy szóval le lehessen írni, jó vagy rossz, fekete vagy fehér. Hitlernek voltak dolgai, amik mélyen elítélendőek, de emellett Németországot fellendítette (aztán vesztes háborúba vezette). Voldemort céltudatos, karizmatikus, de emellett könyörtelen, kegyetlen, hataloméhes.

Normális emberek el tudják dönteni, hogy a mérleg melyik irányba billen. Nem azért nem kedveljük Hitlert (vagy Voldemortot), mert valaki kitalálta, hogy gonosz. Hanem azért, mert fel tudnánk sorolni, hogy mik azok, amik miatt "gonoszak".

Ne akarjátok megmagyarázni, hogy a norvég tömeggyilkos, aki egy napon 60 embert ölt meg, nem "gonosz" vagy bűnös, mert ez csak nézőpont kérdése. Ne magyarázzátok meg, hogy az, aki megerőszakol egy nőt, az nem gonosz, vagy bűnös, hisz csak a nő szemszögéből gonosz, a saját szemszögéből csak a természetes vágyait elégítette ki. Ne magyarázzátok meg, hogy aki megöl valakit 500 forintért, az nem gonosz, és bűnös, egyszerűen csak pénz kellett neki.

Ne Hitlerrel, vagy Voldemorttal példálózzatok, mert ott könnyen összemossátok azzal, hogy biztos csak azért nem szeretik őket az emberek, mert a tömeg hangja ezt súgja a fülükbe.

2014. okt. 15. 01:00
 28/43 anonim ***** válasza:

"Akkor drámai, de jelentés nélküli kifejezések mellőzésével mondd el, hogy milyen ember az, aki szadista, kegyetlen, gyilkos és megerőszakol másokat?" >

> Hát szadista, kegyetlen, gyilkos és erőszaktevő. Épp erről beszéltem, minek tituláljam gonosznak, amikor az én értékrendem szerint ezen információk épp elegek ahhoz, hogy elítéljem. Nem kellenek hozzá irodalmi fordulatok.

Persze nem azt mondom, hogy nem lehet vagy szabad gonosznak titulálni a másikat, ha olyan a viselkedése, amit elítélsz. Csak épp én ennek nem látom az ég adta egy világon semmi értelmét - tekintve, hogy ő meg engem nevezne gonosznak, ha a fent felsoroltakra hivatkozva bezáratnám, ezzel megfosztva őt a szórakozástól. És a saját szempontjából igaza lenne, számára én tényleg gonosz lennék, csak éppen engem ez hidegen hagyna, mert jogosan cselekszem. Ez pedig azért van így, mert nem olyan szubjektív dolgokra hivatkozva ítélem el, hogy "gonosz", hanem olyasmi miatt, amiről bárki megbizonyosodhat a saját szemével. Ha nem így lenne, akkor el kéne ismernem az ő jogát is az én bezárásomra, hisz mint mondtam, az ő szemével nézve meg én vagyok a gonosz.

2014. okt. 15. 05:54
 29/43 bumbi02 ***** válasza:

Minek nevezzek valamit kegyetlennek, ha a saját fejemben kegyetlennek tartom?

Miért mondjam hogy kék az ég, ha elég az, hogy én annak tartom?

2014. okt. 15. 09:17
 30/43 anonim ***** válasza:
Hogy a többi ember is tudja, hogy mit gondolsz az adott emberről/égről. Persze ha nem akarod, akkor valóban nem kell nevezned semminek :)
2014. okt. 15. 14:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!