Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ítélnek az emberek...

Miért ítélnek az emberek külsôségek alapján?

Figyelt kérdés

Miért van az, hogy manapság az emberek annyi alapján ítélnek, hogy ránéznek valakire? Miért van, hogy elítélnek a 'származásomért'? Én 19 éves lány vagyok, lassan egy éve élek a szüleimtôl külön és szép lassan rá kell jöjjek, hogy az emberek közel sem olyanok, mint hittem. Elôítéletesek, rámnéznek és már 'tudnak mindent' (vagyis ezt hiszik)... Azért miért vagyok én rossz, hogy a bõröm sötétebb? Tanultam, tanulok még mindig, én nem élek úgy, mint azok, akik ezt érdemlik... Elmentem 18 évesen dolgozni két helyre is egyidôben (mármint egyik melóhelyen végeztem, mentem a másik helyre).... Miért vesznek egy kalap alá?

Tisztelet azoknak, akik nem ilyenek, mert olyannal is találkoztam...:) Csak igazasn ritka.

2014. máj. 20. 07:32
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Nehéz ügy ez. :(
2014. máj. 20. 08:53
 12/21 anonim ***** válasza:

1. Szerencsére sok normális ember is van, gondolom ezt te is tapasztalod, ha még tanulsz - legalábbis nálunk az egyetemen a cigány diáktársaink soha sem voltak diszkriminálva (vagy fel sem tűnt, hogy azok, vagy ha igen, mindenki elismerte őket a teljesítményükért).

2. Sajnos az emberek nagyon gonoszak tudnak lenni, ha nem a származásod miatt ítélnek el, akkor találnak mást, amiért beléd köthetnek, mert boldogtalanok, és könnyebb mások életével foglalkoznunk, mint a sajátunkéval.

Amúgy meg hatalmas elismerés neked a kitartásodért :)

2014. máj. 20. 08:57
 13/21 anonim ***** válasza:

Hát nem is tudom, hogy ezt a kérdést mennyire lehet általánosítani, mármint mindenkire ráhúzni.

Az én környezetembe pl. nem bőrszín alapján szokás az embereket megítélni. Arra gondolok, hogy egy olyan ismerősöm sincs, aki egy ápolt, dolgozó c.gányt legyen férfi vagy nő elítélne. Ellenben amelyikükről messziről látszik, hogy ha melléd ér letépi a táskádat, azt messziről elkerüljük.

Szerintem egy kicsit jobban nézd meg a környezetedet, és amikor úgy érzed, hogy "úgy" néznek rád, akkor gondolkodj el rajta, hogy ez tényleg így van-e, vagy csak a régről hozott sok bántás eredménye-e.

Sajnos kivételek, akik ok nélkül fognak bántani mindig lesznek, de az olyanok bántják a szomszédjukat mert kövér, a másikat azért mert honnan van pénze, a harmadikat azért mert több gyereke van mint amennyit ő reálisnak tartana, a többieket meg bőrük színe miatt stb.

Én személy szerint megkülönböztetlek titeket, mint a környezetemben mások is. Beszélek ci..nyokról és romákról. Te roma vagy, senkinek semmi baja nincs veled /csak annak a pár kreténnek/, viszont a ci..nyokkal annál nagyobb problémák vannak.

Sose tartozz közéjük, gratula hogy ki tudtál törni.

2014. máj. 20. 09:07
 14/21 A kérdező kommentje:
A szüleim alkohilisták, muszáj volt lépnem.... És igen,van pár rendes ember is, de több az,.aki nem... Sajnos több az, aki lehúzna, bántana... :/
2014. máj. 20. 09:09
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Azért vigyázz azzal, hogy amit te csúnya nézésnek látsz, azt nem csak te képzeled-e. Vagy ha tényleg az, akkor tényleg a cigány származásod miatt nézett-e úgy az illető. Rám is sokan néznek ok nélkül csúnyán, pedig falfehér vagyok. Nehogy ebbe belegubózz, hogy téged mindenki ezért bánt.

Lányom ovis csoportjában is van több cigány gyerek. Van két tök rendes (egyik a lányom szerelme :)), anyukájuk is tiszta, értelmes, senkinek semmi bajuk velük, ugyanúgy hívják őket szülinapi zsúrra meg minden, meg van két koszos, akivel láthatóan nem törödnek, a téli csizmájukat pl még nem sikerült hazavinni az öltözőből, a ruhájuk koszos, ízléstelen, a gyerekek tetvesek (testvérek).

Ezzel csak azt akarom ondani, hidd el, ha rendes ember vagy, kevés van a magyarok között, aki csak azért kiközöít, mert cigány vagy. Nem szabad ebbe beleovallni magad.

2014. máj. 20. 09:17
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként kedves kérdező, bár teljesen megértelek és együtt érzek veled, azt hadd tegyem hozzá, hogy SOHA nem találkoztam olyan esettel, amikor egy átlagos cigány emberbe belekötöttek volna pl. a buszon, utcán, bárhol, ha normálisan viselkedett, ellenben engem (fiatal, törékeny lány vagyok, átlagos könyvmoly külsővel, vagyis nem vagyok éppenséggel félelmetes) rengeteg atrocitás ért már cigány (főként) fiatalok részéről, volt, aki belém rúgott!!! a buszon, volt, aki az utcán csak úgy odajött, elkezdett velem vitatkozni, hogy rasszista vagyok (csendben olvastam egy padon), és megtépett, és még sorolhatnám. Egy rokonom egy olyan utcában él, ahol többségében cigányok élnek - rettegtünk a testvéremmel kisebb korunkban végig menni egyedül (nem is nagyon mertünk), mert végig agresszívan bámultak, és volt, hogy belénk is kötöttek.

Nem tudom, hogy téged hányszor vertek meg nem cigány magyarok, de gyanítom, hogy nem sokszor. És most direkt nem az éjszakai életből hoztam példákat, mert az más kategória, engem fényes nappal, hétköznap, átlagos szituációkban értek nagyon félelmetes atrocitások, egy-egy csúnya pillantásnál sokkal kellemetlenebb dolgok. Vagyis azért nem cigányként sem sokkal jobb ám a helyzet, mert mi meg folyton megkapjuk, hogy rasszista magyarok stb., mikor ez jórészt nem igaz, és az indokolt előítéleteinket hamar félre tudjuk tenni, ha normális emberrel találkozunk.

Te is egyet tehetsz, kiállsz az értékrended mellett, és igyekszel megérteni a másik oldalt is.

2014. máj. 20. 09:24
 17/21 anonim ***** válasza:
Hasonló cipõben járok. Szintén roma vagyok. 25 éves nô vagyok, üzletvezetôként dolgozom,mellette egyetemre jårok. Csalådom is normålis.Nålam az a legnagyobb baj,hogy mår én sajåt magamat sem tudom elfogadni. Mår depressziós vagyok miatta. :-( mindig arra gondolok,bår ne låtszódna..sztem pårt is azért nem talålok. Ritka a normålis roma.. Magyarnak meg nem kellek sztem.(persze vannak kivéelek)
2014. máj. 20. 09:32
 18/21 anonim ***** válasza:

Ilyenek az emberek- valamennyire én is-, nem tudod őket megváltoztatni.

Te ne vedd őket észre, gyűjts olyan embereket magad köré, akik elfogadnak olyannak amilyen vagy. A többi ne számitson.

A másik fontos dolog: soha ne akarj azoknak megfelelni, akik a bőröd szine alapján itélnek meg. Nekik akkor se leszel jó, ha "kihipózod" magad. Ráadásul bárhová menj, akárhány éves legyél mindig lesz valaki aki beléd köt a szined miatt.

Ne hagyd magad lehúzni, küzdj tovább, menj tovább! Sok sikert!

2014. máj. 20. 09:32
 19/21 A kérdező kommentje:
Sok dolog olyanná formált, hogy van olyan nap, hogy a köszönésen meg a kislányomon kívül senkihez sem szólok... Persze nem a 'fajtám' miatt... Hanem sok más miatt is... De ez nem fontos... A lényeget értem már: a sok bolond miatti rossz élmények miatt gondolkodnak így az emberek... jónéhányan okkal... igazán sajnálom. :/
2014. máj. 20. 09:41
 20/21 anonim válasza:

Gondolom mindenki hallotta már a mondást:

A vér nem válik vízzé

Meg azt is ismerjük ugye, hogy:

A kivétel erősíti a szabályt.

Azért ítélnek külsőségek alapján, mert ez adja az első benyomást. Tekintettel arra, hogy a cigánysághoz tartozol, egyből negatív érzelmeket ébresztesz benne. (Mert korábbról már van ám tapasztalata: ki is rabolták már, vagy legalább megkergették, de minimum beszólogattak neki, meg hát a településen ahol lakik ott is csak a gond van a cigányokkal) Ezért vannak előítéleteik az embereknek, a negatív élmények miatt.

Persze van kivétel, ahogy te magad is bizonyítod ezt!

Csak ritka, nagyon.

Sajnálom a helyzeted, nagyon nehéz lehet. Remélhetőleg sikerül majd az életben kialakítanod egy olyan baráti-társasági kört, aki felismeri kivételességed és a téged megillető bizalommal fordul hozzád!

26/N

2014. máj. 20. 10:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!