Miért ilyen rosszindulatúak az emberek?
Én is azt veszem észre, hogy nagyon sokan rosszindulatúak, szerintem ez egy rossz spirál, a világ teszi őket azzá, amilyen morál van, ahogy kezelik őket, és ők is aztán ezt viszik be a mindennapi életükbe. Tipikus megmondások, hogy "az erősebb kutya b*szik", "ha én ott fent lennék, én is lopnék, hát h*lye lennék becsületesnek lenni". Azért vannak kivételek, de tényleg szörnyű. Iskolában, munkahelyen rengeteg a gonoszkodás, furakodás, gúnyolódás, kiközösítés. Az interneten is borzasztó mi megy. Én szoktam néha online játékokkal játszani, és ott világlik ki nekem, hogy milyen rosszindulatúak az emberek, pld. billiárdba ha löknék elkezd összefüggéstelenül szövegbuborékokat küldeni, h megzavarjon, ha elrontom, gúnyosan még belémrúg egyet, hiába vagyok a földön, h you're good, meg ha nyer, vagy belököm egy golyóját, vagy amikor elrontom, "thanks". Szóval valamiképp akik az emberi tömeget alkotják, azokban is benne van ez a rosszindulat, ez szerintem a játékoknál jön ki legjobban, sporteseményeknél is, hogy nem elég, h legyőzted az ellenfelet, ilyenkor még szeretik megalázni, belerúgni a legyőzöttbe, hogy megszégyenítő is legyen. Pedig ez nem sportszerű, és sokszor csak sz*rcsimbók senkik csinálják, akik kitalálták, h barca szurkerek mondjuk, és akkor alázzák a legyőzött realosokat. Társasjátékoknál is megfigyelhető, azért ilyen népszerű a monopoly, ami amúgy egy fos, mert ugyanezen a szemétkedős morálon alapul, győzd le, pusztítsd el a másikat, és még az emberek szeretnek is örömtáncot járni a másik nyomora felett. Persze ez csak játék, a való életbe sokak kicsit megkomolyodnak, de pont ezért ilyenkor látszik meg, h milyen indulatok vannak bennük. És azért is mondok tömeget, mert mindig vannak kivételek, akiknek nagyobb az igazságérzete, empátiája, intelligenciája, különc is a sötét tömegtől, akik épp, h birka módon egymáshoz igazodnak. Evolúciós okai vannak ezeknek, h ennyire a normához igazodunk, h megalkuvók vagyunk és a többi, de erre most nem akarok kitérni, de tényleg borzasztó, mint a felöltöztetett, civilizáltnak látszó állatok olyanok az emberek nagy része. És tényleg nem lehet korosztályra, nemre se igazán osztani, a mentalitás ugyanúgy megvan, a lányok sokszor gonoszabbak is egymással, az öregek ugyanúgy törtetnek a buszokon, beszólogatnak, önzők, kicsinyesek, ezt a politikai szektás nyuggereken látjuk leginkább, akikből jó sok van, a nyugdíjasok jó része az. És nagyon kevésszer veszem észre, h más szenvedését a szívükön viselnék, még inkább a káröröm jön elő, h így járt, aki a hülye haljon meg, kicsit olyanok sokszor, mint Eric Cartman. Közömbösek, magukkal törődnek, de ennek is evolúciós okai lehetnek, elsősorban magadat mentsd és a kicsinyed. Én ha konkrétan olvasok, vagy látok valamit valaki szenvedéséről, sokszor úgy fáj nekem, h én kezdek el hevesebben levegőt venni, elszédülni. Az embereken meg azt látom, h pont lesz*rják a hajléktalanokat, a lusta gyereküket akár kirakják az utcára, mindegy nekik az itthoni vagy még rosszabb ázsiai munkakörülmények, hogy milyen szegénységben, terrorban, veszélyben élnek emberek, mindegy nekik az állathasználat, a vegánokat kiröhögik, és ami a legrosszabb, ezzel a heves, támadóreakcióval jönnek, és ilyeneket mondanak, h remélik kórházba kerülsz 50 évesen az egészségtelen életmódod miatt, de ők nem fogyatékosok, h ezt kövessék. Az ellentéte igaz, de most az eszükről, és tájékozottságukról nem is beszélnék, de annyira nem képesek, h egy kis önkritikát gyakoroljanak, egy kis megbánást, egy kicsit legalább azt mondják, h igen, én csinálom rosszul, sok mindenkinek ártok ezzel, majd igyekszek változni, nem mert ez az egójuk nem bírja el, ők nem lehetnek rosszak, ők nem lehetnek semmiért felelősek. Arra nem képesek, h legalább ne nekik álljon feljebb b**sszameg az elemi erkölccsel szemben. Simán végignéznek, még élveznek is szenvedéseket, civilizáltabbak lettünk, mert már nyilvános kivégzések nincsenek, de ugyanazt érzem akkor, amikor a suliba rászállnak valakire, és őt kínozzák nyilvánosan, vagy amikor egy d.vágást utcai látványosságnak, vagy hétvégi programnak tudnak be, látok olyan képeket, h nézik a szerencsétlen állatot, és az-az üresség, a semmi, fel sem merül, h b*sszameg de barbár g*cik vagyunk. Nagyon sokak épp ellenkezőleg, h mondjuk kritikusak lennének az iphoneal szemben amilyen munkakörülmények közt dolgoztatnak fiatalkorúakat, épp, h megint csak birka módjára tömegbe terelhetőek, és együtt fetisizálnak egy sz*r márkát, és zombi módjára már a megjelenés előtti napokba elkezdenek sorba állni, h minél hamarabb hozzájussanak, a sz*rukhoz. És ugyanezt a rossz ízlésű birka tömeget manipulálják a reklámokkal, amihez züllesztik a tömegkultúrának nevezett moslékot, semmitmondó, művészetileg silány filmjeikkel, zenéikkel, könyveikkel, és ugyanez a tömeg ezt is zabálja, ebből nyerik személyiségük és életfilozófiájuk, életvitelük, és tök érdekes, hogy ugyanaz az üresség, érzelmi, gondolati sivárság megjelenik ezekben az alkotásokban is, mint ami aztán rájuk lesz jellemző. A kajálása közben pedig a kritikus gondolkodás, az önreflexió irmagva se található meg bennük. És ahelyett, h kritikus gondolkodókat, művészeket, filozófusokat, pszichológusokat, szociológusokat követének, követik a szabó péter-féle önző, pszichopata trénerg*ciket.
Szóval igen, sajnos ez a helyzet. Ennek a folyamatnak, jelenségnek vannak biológiai, evolúciós gyökerei, mozgatórugói, de ugyanakkor a modern, fogyasztói társadalom konstrukciója is jócskán belerakja a magát. A tömegembert pedig amennyire próbáljuk felelősségre vonni, és amennyire sok esetben utáljuk, fortyogunk ellene (nem megölnénk, mint ahogy ők támogatják a halálbüntetést, hanem a működését utáljuk), sajnos azt látom, h annyira nem tehetnek a dolgokról, ők mindig sodródnak az árral, bevannak zárva az adott pillanatba, élethelyzetükbe. Nincsenek gondolataik, csak ösztöneik vannak, így igazán utálni őket nem lehet, csak a kialakult helyzet egy élhetetlen, életellenes borzalom, ebben egyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!