Tényleg így megváltozott világ, vagy csak én érzem így? 18/l (bővebben lent)
Habár elég fiatal vagyok, mégis csak kapkodom a fejem értetlenül, hogy mi ez az egész? Nehéz igazából megfogalmaznom, mit érzek, de megpróbálom.
Pl. régen szerettem a magazinokat, minden hónapban vettem és csomót olvasgattam őket. Nem olyan rég megint kezembe vettem egy új számát az egyik magazinnak, és elcsodálkoztam, mennyire béna, tartalmatlan, semmilyen lett. :(
De más téren is ez a helyzet. Régebben szerettem internetes magazinokat is olvasgatni, a naponta frissülő cikkeket és a napi több száz hozzászólást. Ma már ha felmegyek egy régen szeretett oldalra, azt látom, hogy gagyi cikkek tömkelege és semmi de semmi hozzászólás.
Vagy például emlékszem, hogy mikor tavaly nyáron jöttem haza Egerbe péntek este, ki volt halva a város..Nem értem, egy péntek nyári este, amikor már majdnem mindenki szabad, hogyhogy szinte mindenki otthon ül?
Régebben az utcán is bandáztak tizenévesek, ma már őket sem látom kint, nyáron se.
Vagy pl. pénteken bál volt a sulinkban, utána volt buli az egyik fősulis szórakozóhelyen, kb. fél 2-kor értünk oda, de alig voltak ott, a zene pocsék volt, és áh..egy nulla volt az egész.
Megnéztem a hétvégi programokat is itthon, hátha lesz vmi izgalmas program, de semmi o.O
Olyan üresnek és elértéktelenedettnek tűnik minden, mintha csomóan "felesleges emberré" váltunk volna (irodalmi érelemben, mint pl. Anyegin. aki már szinte semmiben sem leli igazi örömét, csak teng-leng a világban)
Olyan rossz ez, és azt sem értem, hogy ha alig látni embereket az utcán, szórakozóhelyeken stb., akkor hol gyűjtenek össze mégis annyi bulizós sztorit? o.o
Olyan furcsa nekem ez az egész, állandóan nosztalgikus hangulatom van, régen tök lelkes voltam, most meg alig találok olyan dolgot, amiért lelkesedhetnék :(
Ja, és néha olyan álomszerű is az egész, nézem az embereket, és azt veszem észre , hogy eltelt megint egy nap, meg még egy, meg még egy..iszonyatos sebességgel megy az idő.
Olyan, mintha most "vihar előtti csend" lenne, mintha ezzel a stagnálással készülne valami nagy dolog, mintha a minket körülvevő nihil csak valami váratlan, nagy formátumú dolog előkészülete lenne.
Mi történik? Más is érzi így magát?
Csatlakozom! : D
Hát az a nagy büdös helyzet, hogy Magyarország nagyon ott van a nyugat keze alatt és ezt a tv az újság meg a kibäszott hazudó lopó politikusok a népbe nevelik és előbb utóbb mindenki egy termelő, fogyasztó robot lesz akinek egész életében nem lesznek olyan szép pillanatok mint réges-régen. (ugyebár ez az emberi lét, vagyis az emlékek) és húzzon mindenki a fäszra csá! xdd szär az egész még jó, hogy szabadkai vagyok xd
ritka értelmes kérdés, főleg egy ilyen oldalon, de attól tartok ezzel is úgy járok mint a másik kérdezővel, aki nem is válaszolt.
én értem, mire célzol, és egyet is értek veled, az igazság az, hogy valóban értéktelenebbekké váltunk. folyamatosan esik a színvonal és az igény, hogy túléljünk, de az nem élet. az emberek egyébként is üresek, de sokaknak még ez sem feltűnő, mert ott a sok sorozat meg popsztár, akik lekötik őket, hogy ne gondolkozzanak.
egyébként az orosz realista művészetben általában elég erősen az emberi alapértékek megkérdőjelezése a téma, főképp azért (szerintem) mert ott pl sokkal durvább társadalmi szakadék van (még midnig, bár közelítünk) mint itthon.
az idő múlását pont akkor veszük észre leginkább, amikor sok munkánk van, de kevés örömünk. magyarul semmi hasznossal és emlékezetessel nem zárul a nap. ez nem vihar előtti csend, hanem a vihar csendje. egy olyan viharé, ami kiürítette az embereket, akik talán mdinig is üresek voltak. és ez nem az a békés, rendjén való űr, hanem az a felfújt, mocskos üresség, mi kizár minden mást. mint a rohadó tetemekből keletkező gáz, burokban.
pont ezért KELL tudnod, hogy neked legalább van esélyed látni ezt, az vagy, aki kimondja, és lehetőleg tegyél is ellene. legalább a saját életedben, mert embermilliók halnak meg érdektelenül csipszet zabálva dagadtan a tv előtt, vodkát hányva az aszfaltra, lávcsit posztolva a fészbukon, napi 12 óra gürizéssel a gyárban minimálbérért.
egyébként ha szereted az orosz művészetet, tudok ajánlani olyat, ami foglalkozik ezzel. vagy más realista műveket, akár újakat.
Abból induljunk ki hogy hogy lettek felnevelve a mai tini leegyszerűsítve:
-Ha gazdag a szülő de boldogtalan, üres életet él (valőszínűleg a nagyszülők is) akkor a gyereknek lesz pénze és éppen ezért már kisgyerekként a fogyasztói társadalom ékes tagja lesz, tehát ha valami konfliktusba keveredik a hatalmával meg tudja oldani. Neki nincsenek különös fájdalmai, nehézségei ezért nem is edződik meg, nincs ami motiválná a gondolkodásra, egyediségre, küzdelemre az elveiért mert az ereje pont az ellentétéből fakad.
-Ha a szülő gazdag és igazán erős, bölcs ember akkor meg tudja tartani az értékeit ahelyett, hogy elzüllött volna és engedett volna a társadalmi kisértésnek(őket is jól nevelték föl legtöbbször) akkor a gyerek egy határozott egészséges sportoló értelmiségi lesz tág világszemlélettel. Kevés gonddal sok élménnyel fogja leélni az életét, a problémáit meg fogja tudni oldani.
-Egy átlagos magyar szülő a szocializmusban nevelkedett.
Ebben az időszakban a cél az volt hogy beleneveljék a munkásosztályba ezt az értékek nélküli fogyasztó-dolgozó ember magatartását.Nem volt nagy áttörés itt M.o-n soha, így maradt a népbutítás ami mára látszik kiteljesedni így hogy a nyugat is besegít már. Namármost gondolom nem a szüleidtől gondolod hogy olyan volt az élet akkoriban mint ahogy leírtad, ugyanis az a 70-80-90-es évek Amerikája amiről te írsz. Magyarországra nem jutott nagyon ezekből a lemezekből (egyébként se értették volna legtöbben) és autós mozi sem igen volt, mellesleg az a zene amiről te írsz azért maradt fenn mert jó zene de azért nagy részük akkor is a mocskot hallgatta csak az mára már eltűnt a múlt ködében tehát ne idealizáld azt a világot se. Például ma sokan azt mondják ,talán te is, hogy nincs jó zene de majd 30 év múlva az értelmesebbje majd visszaidézi hogy 2000 körül még volt Ayreon, Fates Warning, Haken, Tool,Dream Theater, Még volt Magyarországon Pink Floyd: The Wall koncert stb. milyen szép idők voltak... Az Amerikában végbement változásokból Én azt gondolom hogy sűrgősen találnod kell egy intellektuálisabb társaságot, környezetet ami hozzád illik mert így fel fogsz őrlődni megbolondulsz mert az nem kiút ha falat építesz megad köré csak azért mert tudod, hogy csak mérgez a környezet, én nem mondom hogy könnyű de a te hibád lesz ha végül nem teljesedsz ki soha, ne hibáztasd a környezeted mert az a legegyszerűbb, inkább válassz másikat. Ha az emberek 5 %-a aki normális neked nem elég és nem találod őket az te bajod. Mert igen én úgy hiszem megtaláltam és csodás érzés és hidd el már nagyon nem érdekel a sok hülye, a közmédia, a politika, a múlt szomorúsága, magánya, küzdelme, én már mosolygok az utcán mert minden olyan csodás. 18/f
Hű, de jó, hogy ennyi válasz érkezett:) Köszönöm szépen!
Utolsó válaszolónak:
Én pont hogy a szüleim beszámolói miatt lennék olyan kíváncsi a múltra, mert apa annyira lelkesen szokott sztorizgatni a tizenéveskori élményeiről, hogy...
Pl. múltkor mentünk a városban, és mutogatott ide-oda, hogy jaj itt régen mozi volt, ott meg kertmozi volt, amott is volt mozi, itt egy király rockkocsma volt, itt meg koncertek voltak stb.
Ma már ezek a helyek szinte mind be vannak zárva...
És olyan szomorú látni, hogy milyen sok lehetőségük volt régen, most meg semmi...na jó, nem semmi, de nagyon beszűkült a lehetőségek tárháza:( Ez olyan szomorú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!