Az emberek miért nem látják, hogy nekik is lenne pénzük, ha nem szórnák el cigire, alkoholra, meg ilyesmikre?
Nincs közöm ahhoz, ki mire költi a pénzét! Mindenki arra amire szeretné.
De ahhoz már közöm van, hogfy beszólnak azért, hogy én mire költöm.
Haverom ilyen: Vettem egy új fülhallgatót, megkérdezte mennyi volt, elmondtam. Utána "A réginek mi a baja?" mondom semmi, csak ez sokkal jobb, erősebb benne a basszus,. kényelmesebb, jobban szigeteli a hangokat..." Erre "úristen, vettél 1 fülhallgatót, mikor a régi is jó? -.-'..."
Vagy veszek bármit, valami technikai cuccot, vagy cipőt, kabátot, pulcsit, pólót, bármit, azzal jön, hogy "a régi miért nem volt jó?"
Kajára is sajnálja a pénzt. Elmentünk mozizni, már a 1000ftos mozijegyet is drágálta, de kajáltunk volna, erre "itt minden drága, szar ez a hely, plázákban minden egy vagyon!" és inkább éhezett órákig, hogy haza mehessen enni otthon az "ingyen" kaját. Már mondtam neki, hogy tüörődjön a saját dolgaival, de mindig szereti megjegyezni, hogy szerinte pénz kidobás volt bármi amit én vettem, csináltam.
Na most jön a kérdés lényege. Ez a haverom szóval ilyen "drága, hülyeség, felesleges" felfogású.
De azt miért nem tartja feleslegesnek, hogy cigizik? Minden nap 1 dobozt elszív. Hétvégente megy kocsmába a barátaival inni. Egyszer elhívtak, 3 ezret ott hagyott, CSAK alkoholra, és még kellett neki hamburger, mert éhes volt.
Koncertre szeret járni, oda nem sajnál kiadni 5-10 ezret.
De az már drága, hülyeség, ha más valaki vesz egy új fülhallgatót, amit akár évekig is használ, nem csak 1xi alkalom.
A kérdésem: Az ilyen típusú emberek, akik mindenre rámondják, hogy "drága, minek? Felesleges!" azok a saját dolgaikra miért nem gondolják ezt? Szerintem 1000ft ot kiadni 1 doboz cigiért a felesleges, mikor azt elszívja az ember 1 nap alatt, és annyi. Meg alkoholra kiadni minden hétvégén 3 ezret, mikor berúghatsz tőle pár órára, és annyi.
A saját dolgaik nem feleslegesek?
Mindenki mást tart fontosnak. Tényleg mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, de akkor is vannak értelmesebb és kevésbé értelmes kiadások. A cigi-pia vonal az legértelmetlenebb kiadások egyike, ráadásul amikor valaki olyan szintre fejleszti ezt a dolgot, hogy nem vesz bérletet, vajas kenyéren él és lyukas cipőben jár, hogy jusson cigire. Mert ilyenek is vannak, ugyebár.
Az anyagiak okos beosztása részben nézőpont kérdése, de nem teljes egészében. Én is olyan vagyok, hogy csak akkor veszek újat valamiből, ha a régi végleg elromlik (de előtte végtelen számú alkalommal megjavítom, addig halogatva az új holmi vásárlását, amíg csak lehet). De ha neked fontos az új fejhallgató, felőlem vegyél, emiatt nem fogok orrolni rád.
Amit hülyeségnek tartok, az a divat. Hogy valaki félévente új akármit vesz, PUSZTÁN AZÉRT, mert az előző már nem menő, nem trendi, vagy megunta. Ezt értelmetlen, felesleges pénzkidobásnak tartom. Nekem van egy 16 éves autóm, amelynek olyan hangja van, mint egy tonna ócskavasnak, és úgy is néz ki, viszont soha nem romlik el és olcsó a fenntartása.
Én eléggé a fogamhoz verem a garast, mert olyan világot élünk, ahol az embernek alaposan meg kell fontolnia, hogy mire költ, még ha csak pár száz vagy pár ezer forintról legyen is szó. Ha lenne pénzem új autóra, akkor se vennék, mert hiszen a régi is működik még, igaz, nem szép, nem divatos, nem gyors, viszont megbízható.
A haveroddal egy gáz van, hogy belepofázik mire költöd a pénzed. Nyilván közös programok szervezésénél tényleg nyűg az ilyen, de egyszerűen más embereknek mások a prioritásai, mást tart feleslegesnek és szükségesnek, ezzel semmi gond nincs, amíg másokra nem akarja erőltetni ezt.
Nekem pl. a telefonom egy 2005-ös modell, azt is használtan vettem anno, amikor az előző kipurcant és nem voltak hajlandóak szervizelni. Nem tud fotózni, netezni, semmit, de nekem csak telefonálni és sms-re kell, másra nem használom, és ezekre is ritkán, nekem az új telefon (pláne okos) a felesleges. Miközben gyűjtök dolgokat (pl. ásványokat, érméket) és ezekre bizony költök. Utazásokra detto, mert nagyon szeretek utazni, világot látni.
Moziba járni nem szeretek, arra nem szívesen áldozok (nekem kényelmesebb egyedül vagy barátokkal együtt nézni otthon, mint zajongó idegenek közt), míg koncertre nagy ritkán, ha olyan a zenekar, simán.
De a lényeg, hogy nem fogom beosztani más pénzét, és mástól is elvárom, hogy ne kukacoskodjon az enyémmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!