Milyen igazából a sunyi ember? (14/F)
Az emberek lépten-nyomon használják, nem is igazán értem ezt a szót, a szótár szerint sunyi=alattomos, azaz rejtetten rosszindulatú ember. Rám is mondták már, pedig én nem ártottam senkinek sem rejtett módon, sem másképp, nem tettem keresztbe senkinek.
A "sunyi tekintet" is nagy talány számomra. Képtelen vagyok megfejteni, milyen is az.
#1: Az első mondatod az, amit én is írtam.
A másodikat nem értem: aki nem meri felvállalni a tetteit, az lehet félszeg, gyáva stb. Aki nem meri felvállalni a számára kínos tetteit, az esetleg elhallgatja, eltussolja, de ezzel még nem biztos, hogy árt valakinek. Ez normális reakció, hiszen végül is senki sem döngeti a mellét, hogy nézzétek, milyen nagy hülyeséget csináltam.
Felesleges definiálni a sunyi szó jelentését, ami fontos, az az, hogy a köznyelvben kire/kikre használják.
Azt vettem észre, hogy már az is sunyi, aki nem mondja el a szándékát, akármilyen cselekedettel is legyen az kapcsolatos. Legyen az ártalmatlan, vagy mások számára káros.
Ha a szándékod nem tiszta mások számára, akkor már sunyi vagy.
#6: "Azt vettem észre, hogy már az is sunyi, aki nem mondja el a szándékát, akármilyen cselekedettel is legyen az kapcsolatos."
Pontosan ez a bajom nekem is. Aki nem feltétlenül nyílt, őszinte, egyenes, az már rögtön gyanús, miközben a körülöttünk lévő világ sem őszinte, egyenes, nyílt és arra tanít, hogy nem is érdemes annak lenned, mert beverik a fejed.
Ráadásul ott a csavar, hogy éppen "sunyisággal vádolni valakit" a legnagyobb sunyiság, hiszen ha ellenszenves vagy valakinek, de nem tud semmi kézzelfoghatót ellened felhozni, elég a közösségben elterjeszteni, hogy mekkora sunyi vagy, így a szóbeszéd révén minden alap nélkül fog mindenki gyanúsnak találni. Te meg nézhetsz szét értetlenül.
#9:"sunyi=nem egyenes jellemű személy"
Ezzel az a baj megint, hogy hiányzik az ártó szándék a definícióból. Ha valaki nem egyenes, az azt is jelentheti hogy nem őszinte feltétlenül, nem köt mindent a környezete orrára. Ez még nem baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!