Felétek is Szilviának hívják a konyhai papírtörlőt? Miért? Milyen tájegységre jellemző?
Figyelt kérdés
Az utóbbi pár évben több embertől hallottam ezt a kifejezést, mindenkitől Budapesten, de mind az ország egészen különböző részéről származtak. Pár évvel ezelőttig sosem találkoztam ezzel.márc. 27. 12:25
2/17 Metionin 

válasza:

Köznevesülés, a Szilvia márkanévből. Én még nem hallottam, Szabolcsban nőttem fel és most Debrecenben élek. Nálunk simán papírtörlő.
3/17 A kérdező kommentje:
Mindig meglep, amikor hallom. Nekem ez csak papírtörlő.
márc. 27. 12:34
4/17 anonim 

válasza:

Debrecenbe meg az okostelefont hívják úgy is hogy nyomkövető, lehallgató készülék stb...
5/17 Metionin 

válasza:

#4. Ezt sem hallottam még, lehet hogy túl kevés emberrel érintkezem :D
6/17 anonim 

válasza:

#5 Csak rossz körökben mozogsz . Főleg cigányok mondják így 😂
7/17 anonim 

válasza:

Így lett a köztudatba mert ezzel a névvel reklámozták a papírtörlőt.
9/17 anonim 

válasza:

Exemék hívták annak, Biatorbágy-Százhalombatta környéke. Exem még engem nézett hülyének, amiért említettem egy Szilvia nevű ismerősömet... :D
10/17 anonim 

válasza:

Ezt a nyelvészet köznevesülésnek hívja. Elég sok más hétköznapi példa is van rá, pl. guglizás, flexelés, rotring ceruza stb. Itt elmagyarázzák, hogy jönnek létre az ilyen szavak, meg van egy lista is, ami szerintem tök érdekes, vannak rajta olyanok is, amikről én se tudtam, hogy eredetileg márkák voltak. A Szilvia ebben pont nincs benne, de én is hallottam már így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!