Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az irigység mindig rossz...

Az irigység mindig rossz tulajdonságnak számít vagy van amikor teljesen jogos érthető viselkedés?

Figyelt kérdés
Sokszor negatívan állítják be az irigységet, hogy savanyú szőlő stb. de szerintem nem mindig rossz dolog az irigység, mert sokszor teljesen jogosan és érthető módon csak az ember igazságérzete szólal meg, hogy pl. valaki úgy jut hátrányhoz a másikhoz képest hogy arról nem tehet, tehát pl. ölébe pottyan a gazdaságság siker úgy hogy semmit nem tett az asztalra, vagy genetikai okok miatt sokkal sikeresebb valaki a másik nemnél... szerintem ez ilyenkor nem irigység csak az emberi teljesen jogos igazságérzet szólal meg az igazságtalan élet kapcsán
tegnap 13:43
 1/5 anonim ***** válasza:
50%

Senki se mondta, hogy az élet igazságos és azt se, hogy mindenkinek alanyi jogon jár minden.

Nem választhatjuk meg, hogy milyen családba születünk. Szóval igazságosnak, vagy nem igazságosnak kimondani azt, hogy valaki gazdag családba született szimplán hülyeség, mivel nem tehet az adott gyerek róla.

Igazságérzetedet meg a környezeted befolyásolja. Teljesen mást tartasz igazságosnak egy nagyvárosban élve, mintha egyedül volnál a dzsungelben.

tegnap 13:48
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Látens írígység a 10 főbün egybe
tegnap 13:52
 3/5 anonim ***** válasza:

Az irigység egy ösztönös dolog, azoknál, akiknek van igazságérzete.

Nyilván nem táplálni kell, hanem elérni, hogy többé ne legyen mire irigykedni.

Nyilván ehhez az egész társadalmat át kéne formálni. De a politikát nézve, azért józan ember kétlem, hogy nem irigykedne, milliárdos, beszélni sem tudom gázszerelőkre...

tegnap 13:55
 4/5 Katona Dius ***** válasza:

Nem mindegy az irigség fajtája sem.

Van az a fajta, hogy "de jó lenne nekem is", ez motiválhat, hogy többet elérj.

Van a "csessze meg, amiért neki van", ez megmérgez, ártalmas.

tegnap 14:12
 5/5 anonim ***** válasza:
Én úgy vagyok vele, hogy az irigységet nem feltétlen tartom rossz tulajdonságnak, csak károsnak, ha az illető csakis magában puffog miatta, és nem tesz semmit. Akkor lépjen fel az igazságtalanságok ellen értelmes módon, valamit tegyen, vagy magán javítson, de az neki sem lesz jó, ha csak magában forrong meg esetleg hangosan nyafog azon, hogy "de a Cucukának gazdag szülei vannak, ezért jobbak a cuccai meg könnyebben kap zsíros állást" vagy "bezzeg a Karcsi jóképűnek született, ezért jobbak a női, pedig én kedvesebb vagyok".
tegnap 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!