Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Passzív agresszív viselkedés?...

Passzív agresszív viselkedés? Személy?

Figyelt kérdés
Hogyan ismerhető fel ez a típusú személy? Csapból is ez folyik, mindenki dobálózik vele, számtalan leírás van az interneten, amik sokszor nem fedik egymást így pedig nehéz kiigazodni.

tegnap 16:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
51%
Alap járaton ez nem személyiség hanem egy viselkedés de várj
tegnap 17:03
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Csakis az tudja a másikat felismerni, akinek van valós önismeret. Tehát saját magát is ismeri. Úgy az ország 5-10%-a. De még így sem 100%-ban.

De írok példát. Egy videóban hallottam.

Tej, tojás, gluténérzékeny vagy. Vagy vega. Betegen fekszel. Anyósod visz nektek kaját, mert a férj dolgozik, és ő csak jót akar neked. Mit visz? Egy nagy tepsi rakott krumplit, tejföllel, tojással, kolbásszal. De te örülj, hiszen mégiscsak jót akart. Igaz tudja, hogy te ezt nem eszed, de most beteg vagy, ne válogass. Na most ez nem egy nyílt utálat, hiszen nem mondja a szemedbe, hogy utál, leszarja, hogy milyen divatkajákat eszel, hanem belesüti a rakott krumpliba. 👏👏

De te légy hálás, hogy főzött neketek.

Na ez egy passzív agresszív dolog. Nem nyílt, hanem rejtett kígyóskodás.

Vagy kolléganő az asztalodon folyamatosan rendet rak, mert hát mégis rendezett legyen már, te kupis vagy. És ezt olyan angyali vigyorral teszi, hogy "ne vedd magadra, tudod, hogy én milyen rendmániás vagyok".

Szóval nagyon nehéz elcsípni, mert mindig bele van a szar csomagolva aranypapírba. De nagyjából innen lehet felismerni.b

tegnap 17:05
 3/14 anonim ***** válasza:
0%

ChatGPT

Ezt mondtad:

Passzív agresszív viselkedés? Személy? Hogyan ismerhető fel ez a típusú személy? Csapból is folyik, mindenki dobálózik vele, számtalan leírás van az interneten, amik sokszor nem fedik egymást így pedig nehéz kiigazodni.

A ChatGPT ezt mondta:

ChatGPT

A passzív-agresszív viselkedés olyan viselkedésforma, aki az illető közvetetten fejezi ki az ellenszenvét, haragját vagy ellenállását, akkor nyíltan nem vállalja fel ezeket az érzéseket. Az ilyen embereket nem mindig könnyű felismerni, mivel a passzív-agresszió általában rejtett vagy indirekt módon tapasztal meg, és sokszor megtévesztő lehet. Ezért is olyan nehéznek pontosan meghatározni, hogy mi tartozik ide, és mi nem.

Hogyan ismerhető fel egy passzív-agresszív személy?

1. Kétértelmű kommunikáció

gyakran mondanak valamit, ami az nemjét sugallja annak, amit valóban gondolnak.

Példa: "Nem, nem haragszom," még testbeszédük vagy hangnemük az utolsó árulja el.

2. Halogatás és szándékos hibázás

Hajlamosak elhúzni a feladatokat, késlekedni, vagy épp szándékosan rosszul végezni el azokat, hogy passzívan ellenálljanak az elvárásoknak.

Példa: Egy határidő betartásának elmulasztása, majd mentegetőzés, hogy "elfelejtettem" vagy "túl sok volt a dolgom."

3. Passzív ellenállás

Nyílt konfliktus helyett indirekt módon tiltakoznak vagy mondanak nemet. Például ahelyett, hogy közölnék, nem szeretnének valamit megtenni, egyszerűen nem tesz meg.

4. Áldozati szerep

Gyakran úgy állítják be magukat, mint akik túl sok terhet kapnak, és emiatt igazságtalanul bánnak velük. Ezzel gyakran bűntudatot keltenek másokban.

Példa: "Mindig én csinálok mindent, de persze senki nem értékeli."

5. Irónia és szarkazmus

Az érzelmeiket szardasztikus megjegyzésekkel fejezik ki, csak azt állítják, hogy "csak vicceltek."

Példa: "Persze, te mindig olyan tökéletes vagy," valóban kritizálni akarnak.

6. Kerülő magatartás

A konfliktusokat elkerülik, de közben finoman "szurkálnak" vagy bosszút úton.

Példa: Elfelejtenek elmondani fontos, hogy ezzel hátráltassanak valakit.

Miért lehet nehéz felismerni?

Rejtett természet : A passzív-agresszió nem mindig nyilvánvaló, mivel az illető nem nyíltan fejezi ki az érzéseit vagy nem mondja ki a problémát.

Társadalmi normák : A passzív-agresszió sokszor elfogadottabb viselkedési forma, mint a nyílt konfliktus, így nehezebb kiszűrni.

Személyiségkülönbségek : Egyes viselkedések, például a halogatás, nem mindig passzív-agresszióból fakadnak, hanem például szorongásból vagy perfekcionizmusból.

Mit tehetünk, ha felismerjük?

Maradjunk nyugodtak : Ne reagáljunk érzelmileg az illető megjegyzéseire vagy viselkedésére.

Hozzuk felszínre a problémát : Kérdezzünk rá nyíltan és empatikusan, hogy mi bántja őket.

Húzzunkokat : Tegyük világossá, hogy milyen viselkedés határokat, és mi nem.

Kommunikáljunk segítséget : Tisztázzuk a félreértéseket, és próbáljuk együttműködésre ösztönözni az illetőt.

Ha úgy érz, hogy ez a viselkedéskörzetedben gyakori, hatékony helyzete árnyalt megértése, hogy megkülönböztesd a valódi passzív-agressziót más érzelmi vagy viselkedési mintáktól.

tegnap 17:08
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Tehát amit én leírtam magyarul a 2-es válaszban. Rektett kígyóskodás. Ehhez nem kell chat gpt.
tegnap 17:10
 5/14 A kérdező kommentje:
2. hosszászóló: Ezek érdekes példák rá, köszi.
tegnap 17:10
 6/14 anonim ***** válasza:
Szivesen.
tegnap 17:12
 7/14 A kérdező kommentje:
Érdekes, hogy a halogatás a passzív-agresszív viselkedéshez van sorolva. Szerintem rengetegen vannak, akik halogatnak.
tegnap 17:25
 8/14 anonim ***** válasza:
Nemcsak ez az oka, meg annak se ha elfelejtesz valamit!
tegnap 17:30
 9/14 anonim ***** válasza:
76%
Az is lehet passzív agresszív, ha valamit szándékosan "nem hallasz" meg. Például egy segítségre szoruló van több egészséges ember társaságában és elmondja a rendelését, mondjuk egy étteremben, de te nem reagálsz és hagyod, hogy egy másik tag segítsen neki.
tegnap 17:34
 10/14 A kérdező kommentje:
Számomra ez az egész viselkedés minta olyan, hogy gyakorlatilag bárkire ráhúzható.
tegnap 17:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!