Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mikor alakúlt ki ez a rosszind...

Mikor alakúlt ki ez a rosszindulat, felelőtlenség, nemtörődömség az embereknél?

Figyelt kérdés
Lehet csak ény vagyok így vele, de úgy látom, hogy a társadalom morális szintje egyre lejebb süllyed. Úgy látom egyre több az önző, rosszindulatú ember. Már kisiskolás korában megtanulja az ember, hogy nem igazán bízhat meg senkiben, mert kihasználják, hátbaszúrják, megalázzák. Hiába lesz felnőtt az ember, ezek a dolgok megmaradnak benne. Megmarad a rosszindulat. Örömüket lelik abban ha keresztbe tehetnek a másiknak. Ha valakinek nem megy olyan jól, azt lenézi, kiröhögi, ha valakinek jobban megy, az dögöljön meg. Egyre több helyen látom, hogy a szülők mem foglalkoznak a gyerekükkel, neveletlenek, tiszteletlenek, torzult az értékrendjük és a világról alkotott képük. Egyre több olyan család van ahol a gyerek utálja a szülőket. Egyre több a szakítás és a hűtlenség. Az egyik munkatársam mondta, hogy az ismeretségi körében alig van ember aki ne csalta volna meg a párját. Az emberek nem vállalnak felelősséget a saját hibáikért, mindig másra mutogatnak és mentegetőznek. Nagypapám mesélt róla, hogy amikor ő fiatal volt akkor az emberek sokkal becsületesebbek, loyálisak, őszinték és önzetlenek voltak. Az ember munkája meg volt becsülve, feltétel nélkül segített a barátoknak és a családtagoknak, tisztességesen fel tudtak nevelni több gyereket. Röviden, egy összetartó közösségben nőttek fel. Ez a világ hova lett? Mi történt az elmúlt 50 évben?
febr. 4. 08:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%
Alakult ki? Ez az ösztönös “alapbeállítás”.
febr. 4. 08:47
 2/12 Kólauborkával ***** válasza:
55%
Ez mindig így ment kb, csak szeretnek arról romantizálni az öregek, hogy bezzeg ők. Én pont az ellentettjét látom, morálisan normálisabbak az emberek, mint nagyapám korában, amikor viccből verték a melegeket. Ököllel.
febr. 4. 08:47
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Azt írtam volna, mikor a második ember is megtanult beszélni. A "régi szép idők", mikor megállt a fekete autó mert a szomszéd bejelentette a földijét...
febr. 4. 09:01
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon egyszerű várj 30-40 évet és hazudt te is azt az unokáidnak, hogy milyen becsületes világ volt ilyenkor. példa az olyan jó régi értékekre nagymamám mikor fiatal volt szeretet volna nagyobb lakásba költözni végre egyszer csak találtak egy tökéletes lakást és elujságolta a legjobb barátnőjének aki gyorsan felhívta a lányát és mire a mama haza jött a munkából a lánya lefoglalózta a lakást és amikor a mama számonkérte a barátnője vonogatta a vállát és röhögött, kevés ennél gerinctelenebb húzást tudok elképzelni, de az iagzán szomorú, hogy a mama mai napig jóban van vele látszólag pedig útón útfélen hirdeti, hogy mennyire utálja évek óta ez miatt és mikor megkérdem a tőle mindig azt mondja, hogy dehát nem akarja, hogy az emberek pletykáljanak róluk, és szerintem itt van a kutxa elásva ezt nagyon sok idős embertől hallottam, hogy azért maradt együtt férjel feleséggel azért tartott fent emberi kapcsolatokat mert nem akarta, hogy megszólják őket szóval szerintem a világ nem volt jobb csak sokkal többet adtak a hamis látszatra.
febr. 4. 09:05
 5/12 anonim ***** válasza:
Régen is ilyen volt.
febr. 4. 09:33
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"tisztességesen fel tudtak nevelni több gyereket."

Jaj, mindig ez a nóta. Kicsinál az a vakság és képmutatás, amit ezek a nosztalgiakalauz öregek tolnak. Egyik nap előadják, hogy régen micsoda jó világ volt, milyen biztonságban felneveltek egy gyereket, majd 10 perc múlva simán előadják a hattyú halálát, hogy neked milyen jó, te már nem tudod, ők mit szenvedtek anno.

"Az ember munkája meg volt becsülve"

Pontosan mikor volt ez a régen? A szocializmusban ezt mondták igen. De csinálták is? Háááát. Kérdezd csak meg az öregeket, miből is éltek meg akkor? Kimarad ezekből a mesékből, hogy a szocializmusban mindenki vagy csencselt, vagy egy másik 8 órát még lehúzott otthon a gazdaságban.

Apósomék pl úgy építkeztek, hogy munka mellett zöldséget termesztettek, azt hétvégén hordták a piacra, közben kijártak a nagyszülőknek a tanyára segíteni. Olyanokon spóroltak, hogy nem vettek madzagot szőlőt kötözni, inkább a mama feladarabolta a tejeszacskót kötözőnek.

Képzeld el, hogy így élsz ma: a nyolc órás munkád után még lenyomsz egy másik nyolc órás műszakot a fusiban, közben paprikás krumplit és zsíros kenyeret eszel. Mennyi pénzed lenne? Hopika.

Ha meg korábbra mégy vissza? Cseléd, jobbágy - mondanak ezek valamit? Ha nem, ajánlom Illyés Gyula Puszták népe, vagy Fekete István Zsellérek című regényét. Sokat okulhatsz ezekből.

"feltétel nélkül segített a barátoknak és a családtagoknak"

Feltétel nélkül? Ó nem: muszáj volt. Egymásra voltak utalva, és aki segített, magára maradt. Mennyi nyafogást hallgattam én a szüleimtől, hogy már megint menni kell segíteni...

Félre értés ne essék, én nem állítom, hogy a mai világ jobb. Csak más. Nekünk sem könnyebb, csak máshogy nehéz.

Ez a "régen minden jobb volt" nyafogás egy végtelen rekurzió. A szüleink most előadják, hogy a szociban mennyivel jobb volt, az ő nagyszüleik meg az iparosodásra fröcsögtek, az övéik meg a polgárosodásra.

febr. 4. 10:51
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat: " Egymásra voltak utalva, és aki NEM segített, magára maradt."
febr. 4. 10:53
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem lelem örömöm abban, ha keresztbe teszek másnak és úgy védekezek a többiek ellen, hogy felületes kapcsolatokat alakítok ki és nem osztom meg a magánéletem.

Ajánlom, hogy tedd te is ezt, és ki fog simulni, nem itt nyüszítesz nekünk.

febr. 4. 12:50
 9/12 A kérdező kommentje:
Ez mem myüszítés hanem leírtam a tapasztalataimat. A magán életemről meg nem sokat beszélek. A dolgok amiket írtam nem csak engem érintettek hanem mást is, szóval ne érts félre, ez nem egy önsajnáltató kérdés
febr. 4. 12:57
 10/12 anonim ***** válasza:
30%

"leírtam a tapasztalataimat"

Nem-nem: valójában a percepciódat írtad le. Ismered azt a fogalmat, hogy megerősítési torzítás? Azt jelenti, hogy az embernek van egy véleménye a világról, és akaratlanul a véleményét látja igazolva, a tényektől függetlenül. A magyar társadalom pesszimista és cinikus, és ennek megfelelően meg is találja magának a rosszat.

A gyakorlatban ez kb úgy néz ki, hogy ha elhagyod a pénztárcádat a buszon, és valaki elviszi, akkor keseregsz, hogy "a mai világban blablabla...". Amikor viszont valaki hiánytalanul leadja az ügyfélszolgálaton, a facebookon név szerint kikeres és rád ír, hogy hol keresd, aztán odamégy, és azt látod, hogy elzárva őrzik neked, és kérik a neved, lakcímed, hogy biztos jó embernek adják oda, akkor meg azt mondod, hogy "na vannak még kivételek, kár, hogy egyre kevesebb".

Azután összeültök az öregapáddal, meg a haverjaiddal, akik mind-mind így gondolkdonak, és fröcsögtök egy jót, hogy a mai világban mindenki csak lop, bezzeg régen. És ha valamelyikőtöknek volt egy szemernyi kétsége is, akkor már meg is győztétek egymást.

febr. 4. 16:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!