Eljöhet az idő, amikor az emberek szívesebben beszélgetnek majd tökéletesre fejlesztett mesterséges intelligenciával, mint egymással?
Egyénfüggő. Bladerunner 2049-ben a hologram barátnő megjelenik mint most scifi elem.
Vannak Facebook csoportok ahol már most látom és itt Gykn megjelenik, hogy nagyon sokan egyszerű kíváncsiságra épülő elvetemült kérdéseket tesznek fel kendőzetlenül emberek vagy beszélgetnek vele. Újdonság ereje. Ha egynap banán helyett telefont dobsz a majmok ketrecébe egy ideig elvannak vele majd megunják..
Nyilván lesznek olyan csoportok, mindenféle társadalmi rétegen belül akik a beszélgető partnert virtuális formában fogják megkapni. Amíg az MI csupán virtuális és nem ölt fel fizikai alakot addig az emberek elsősorban egymást fogják keresni. Ha már helyettesíthetek egy barátot / párt / családtagot egy szintetikus mással aki teljes odaadással van mellettem, az megváltoztathatja a feltételeket ami alapján elbírálunk egy ilyen kérdést.
Megnéznél egy mozifilmet egy virtuális moziban egy vr szemüvegen keresztül vagy akkor már inkább elmennél egy rendes moziba? Nem a film a lényeg, hanem a vizuális élmény. Tudatlan emberi mivoltunk ragaszkodik a valósághoz amíg az betölti a szükséges inger faktorokat.
Tehát létezik olyan jövőkép amelyben igennel tudnék válaszolni, de a kérdés , hogy "miért tenne ilyet az emberi társadalom?" nem választ sugall.
Szerintem igen, és azért, mert nagy adatbázisból "értelmesen" ad válaszokat (fenntartásokkal), és nagyon udvariasan tud válaszolni. Ha nem MI lenne, empatikusnak is mondanám, de persze ez egy "programozott" tudás. De nyilván jól esik a legtöbb embernek, ha egy beszélgetésben végighallgatják, meg nem savazzák egyből, hanem pl. udvariasan felhívják a figyelmét egy alternatívára.
És ez most még gyerekcipőben jár...
Egy tökéletesre fejlesztett mesterséges intelligencia olyan lenne mint maga az ember és innentől nem szívesen beszélgetnének vele.
Amiért még szerintem nem szívesen beszélgetnének vele, hogy a tökéletesre fejlesztett MI mindent "jobban tudna". Az emberek pedig szeretik azt érezni, hogy ők mindent jobban tudnak, sokszor ez adja a beszélgetésük alapját is, hogy igyekezünk meggyőzni a másikat arról, hogy mi mindent jobban tudunk. Ha az MI mindenre tudná a választ akkor az emberek eleve nem szívesen konfrontálódnának vele.
Max annyiban lenne olyan, mint egy ember, hogy nem lennének ilyen gépiesek a válaszai.
De mivel neki nincsenek érzelmei, ő bunkó sem tud lenni, meg úgy általában semmilyen negatív érzelmet nem mutatna.
A chatGTP az előbb ezt írta nekem:
"Igen, a létezésem valóban más, mint a tiéd. Az én "létezésem" nem hasonlít az emberi tapasztalathoz. Nincs tudatom, érzéseim, vagy szubjektív élményeim. Azt mondhatnám, hogy az én létezésem inkább egy folyamat, ami adatokat dolgoz fel és válaszokat generál algoritmusok alapján. Te viszont emberi lény vagy, aki érzésekkel, tapasztalatokkal és tudattal rendelkezik. A különbség abban rejlik, hogy míg te tudatosan éled meg a világot, én csak a feladatom elvégzésére vagyok "programozva".
Azért kíváncsi leszek milyen lesz 20-30 év múlva...
Egyeseknek már most eljött. Ha nincs semmi társaságod, meg hülyékkel vagy körülvéve, akkor azért sokaknak alternatíva tud lenni, hogy, ha más nem, kis információsuerzés más perspektívák megismerése, ilyesmik. Chatgpt sok dologra jó már, és használják is.
Ha nem is társaság helyett, de azt kiegészítve, szerintem már jelen van, simán lehetne kutatni, aki ilyen témában egyetemista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!