Sok idős ember miért nem veszi észre, hogy rengeteg Facebook poszt MI (AI) generált?
Nem minden idősre jellemző ez. Viszont teljesen másfajta világban nőttek fel és az új dolgokat már nagyon nehezen fogadják be. Nekik a megszokott régi dolgok a komfortosak.
Egyébként gondolj bele. Te értenél azokhoz a dolgokhoz, amiket ők fiatal korukban kiráztak a kisujjukból? Akár mezőgazdasági, akár házimunkára gondolok, de bőven lehetne sorolni.
Én két fontos faktort emelnék ki: az egyik a generációs különbség, a másik a kor maga.
A generációs eltérés örök közhely, de a lényeget csak mostanában értem meg. Nem az újdonságot nem értik, hanem a motivációt, ami hajtja. Bennük az nem merül fel, hogy valaki kamu képeket tesz a falára. Nem morális értelemben, hanem mivel nem látnak a cselekvés mögött húzódó érdeket, fel sem merül bennük, hogy valaki ilyet csinál. Amire nem gondolsz, arra nem is gyanakszol.
Az öregedést meg úgy értem, hogy az ebben a korban általában hosszú ideje repetitív, rutinszerű az élet, ezért az öregeknek erősek az automatizmusaik. Szerintem mindenkinek ismerős, amikor a tata mindig ugyanazt a sztorit meséli, újra és újra. Ő maga észre sem veszi, csak feljön a téma, és már mondja is.
A korosabb nők a fb-on olyanok, mint egy csokiautomata, amin a hírfolyam nyomkodja a gombokat. Gyászjelentés - részvétem, szívem, micsoda tragédia; születésnap - Isten éltessen sokáig; babakép - jaj, a kis trónörökös, gratulálunk. Nemhogy nem fogja összerakni, hogy tegnap még más nagyid volt, szerintem arra sem emlékszik, hogy írt neked valamit.
Amúgy a kommentelők java szintén robot, arra buzdítják az embereket, hogy ők is csatlakozzanak. Hiszen ha annyi ember ír, akkor biztos igazuk van, nem?
Ha belegondolsz, az első filmvetítésnél egy érkező vonatot mutattak, az emberek pedig ijedten ugrottak hátra, hogy el ne üsse őket. Pedig látták, hogy vászon és fényjáték az egész, mégis az egy teljesen új technológia volt - alap ösztön, hogy az érzékeidet követed. Nekik akkor még nem volt szükségük rá, hogy megkérdőjelezzék a látottakat; ha láttak egy közeledő vonatot, akkor valóban közeledett egy vonat.
Oké, hogy képszerkesztés, internet meg Facebook eddig is létezett, de nekik már nehezebb befogadniuk az új dolgokat.
Nemrég amúgy nagymamám mutatott is egy videót, ahol ilyen tehetségkutatóban táncikált egy gyerek és egy macska. Mondtam neki, hogy persze, cuki meg minden, de nem igazi. Őszintén visszakérdezett, hogy honnan látom?
Mondom neki, hogy nézze meg, mennyire természetellenesen mozog.
Arról a generációról beszélsz, amelyiknek természetes, hogy a rádióban / tévében bemondott dolgok 100%-ban igazak.
Az interneten annyi a különbség, hogy nem csak a politikusok hülyítik a népet, hogy nekik jó legyen, hanem az emberek egymást is.
Mert naivak, ugyanazért, amiért bíznak az államban, a híradóban mindent elhisznek, nincs kritikus gondolkodás a többségüknél.
Ők a szocializmusban nőttek fel, ami jóval egyszerűbb, ingerszegényebb volt.
És sajnos sokukat nem is érdekli a fejlődés, leragadnak egy buta szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!