Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Sok idős ember miért nem...

Sok idős ember miért nem veszi észre, hogy rengeteg Facebook poszt MI (AI) generált?

Figyelt kérdés
Nem tudom ti hogy vagytok vele, nekem tele van a falam ilyen AI generált képekkel. Írjunk ament, küldjünk hálát, becsüljük meg a nagypapa áltat egyedül faragott bármit...sok idős ember meg elkezd gratulálni, sok boldogságot, egészséget kívánni. Tényleg nem jut el az anyukig, hogy ez nem valós dolog, amit látnak?

ma 09:27
1 2
 1/19 Metionin ***** válasza:
100%
Én arra tippelek, hogy lehet nem látnak jól. Bár akkor meg elolvasni sem tudnák a hozzáírt szöveget.
ma 09:35
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Mert egy teljesen más korban szocializálódtak.
ma 09:36
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt ugye nem látnak jól, nehéz megmondani mi a valós, másrészt meg nincsenek hozzászokva, hogy létezik ilyen generált kép. Abban nőttek fel, hogy a fényképek úgy készülnek, hogy lefényképeznek valami valósat, eszükbe sem jut hogy AI is generál.
ma 09:38
 4/19 anonim ***** válasza:
91%
Miből kéne észrevenniük szerinted?
ma 09:39
 5/19 A kérdező kommentje:
Rengeteg ilyen példa van: húszezredik nagymamám nevelt fel, sütött nekem süteményt is. Minden full steril a képen. Vagy egy család ahol kb mind az 5 tag ugyanúgy néz ki. De néha vannak teljesen egyértelmű bakik.
ma 09:41
 6/19 Psycho ***** válasza:
91%

Érdekes ez. Valóban nem veszik észre. Ugye ők eleve nehezebben szokják meg az ilyen technológiai dolgokat, és az AI content sem kivétel. Nincs meg bennük az a kritikus gondolkodás, hogy "hmmm... ez real?"

Nyilván ebben az is benne van, hogy ők nem olyan szemmel nézik a facebookot, nem valószínű, hogy alaposabban körbejárták volna az AI content témát, ergo hamarabb elfogadják, hogy amit látnak, valódi. Sőt, korrigálom magam. Az "elfogadás" szó arra hajaz, hogy először felteszed a kérdést, real-e, majd elfogadod, hogy igen. De ők eleve meg sem kérdőjelezik.

---

Kicsit erről a világos legelsőnek levetített mozgófilm anekdotája jut eszembe. Egy közeledő vonatot mutatott. Sokan a vetítőteremben megijedtek és pánikolni kezdtek, mert azt hitték, valódi vonat közeledik feléjük.

[link]

Számunkra ez nevetséges lehet, hisz videók tengerei közt élünk, de képzeljük el: ők még sosem láttak filmet, azaz mozgóképet. Még a fotó is high tech cucc volt. Akkor láttak először ilyet. Miért gondolták volna egyből, hogy amit látnak, csupán "trükk", egy projekció?

Valami hasonló a helyzet az időseknél az AI-al - de amúgy nem is biztos, hogy kell általánosítani.

Inkább az a kulcsszó ebben, hogy mennyire mozog valaki otthonosan az AI contentek között, mennyire szokta meg, mennyire képes felismerni a mintázatokat? Erre a válasz persze erősen korrelál az életkorral.

ma 09:44
 7/19 Psycho ***** válasza:
100%

#6 vagyok:

"Kicsit erről a világos legelsőnek levetített "

- a világos szó nem tudom miért került oda. Félregépelés. Sorry!

ma 09:45
 8/19 Metionin ***** válasza:
91%
Gyakran látok ilyen xy épített/horgolt/alkotott valami teljesen irreális dolgot, arról ordít, hogy a valóságban nem létezik, mégis elhiszik. Főleg akkor fura, amikor olyan nénik írnak alá, akik maguk is pl. horgolnak és tudniuk kellene, hogy lehetetlen megcsinálni azt a cuccot. Amikor ilyen rendellenes kezek, ujjak, arcok stb. vannak a képen, azt oké ha nem veszi észre, nem lát jól stb. De amikor maga a kép témája amiről ordít, hogy nincs olyan, az nagyon fura.
ma 09:48
 9/19 A kérdező kommentje:
Igazából csak sajnálom őket, mert még inkább át lesznek verve, be lesznek csapva. És ez csak tovabb fog fejlődni, finomodni.
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Anyukámat nem érdekli, hogy valós vagy ai kép. Ami tetszik neki, azt lájkolja.
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!