Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szeretnék beszélni apám...

Szeretnék beszélni apám haláláról a barátaimmal, de nem tudom megtenni, mert úgy érzem, hogy elítélnének. Hogy kezeljem a helyzetet?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy nagyon közeli baráti kapcsolataim nincsenek. Egy barátom maradt meg középiskolából, de vele ritkán találkozom, ami miatt eltávolodtunk egymástól. Még ritkábban találkozunk csak ketten, a legtöbb tali inkább társasozós összejövetel, ott nem olyan a helyzet, hogy ezt a témát feszegessem.

Egyetemen vannak barátaim, van olyan, akivel mélyebb lett a kapcsolat a két és fél év alatt, úgy értve, hogy beszéltünk magánéleti nehézségekről, de én az apámat nekik soha nem emlegettem, soha fel nem hoztam, hogy hogy érzem magam az apámmal kapcsolatban, milyen volt, így meg elég meredek az amit a halála miatt érzek. Viszont a halálával kapcsolatos érzéseim előtt el kéne sorolnon 22 évnyi lore-t, ami kicsit hosszú, meg kicsit olyan, mintha csak mentegetőznék a jelenlegi érzelmeim miatt, hogy ne tűnjek rossz embernek.

Viszont senkivel nem tudok erről beszélni. Családból senkivel nincs szoros kapcsolatom. A mamámmal talán tudnék beszélni, de ő meghalt lassan két éve, anyám nem tudta elfogadni soha, hogy nem szeretem az apám. Anyámmal nem akarok beszélni róla, mert az csak szemrehányáshoz, érzelmi zsaroláshoz és apám mosdatásához vezetne.

tegnapelőtt 20:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
69%
De ha nem bírtad apád akkor miért beszélnél róla haverokkal, vagy elhordani, bemocskolni akarod az emlékét? Kifejtenéd?
tegnapelőtt 20:38
 2/14 A kérdező kommentje:

Elsősorban nem apámról akarok beszélni, hanem az érzéseimről, de annak meg kontextus nélkül nem sok értelme van.

Nyilván voltak tisztázatlan dolgok, amiket a szemébe akartam mondani/meg akartam kérdezni, de úgy éreztem, hogy nem tehetem meg, csak ha elköltöztem, és emiatt kicsit haragszom, és erősen hiányérzetem van, mert ez nem történt meg, és már nem is fog.

Igazából az a bajom, hogy nem hiányzik, nem vagyok szomorú amiatt, hogy meghalt, hanem csak többet gondolok arra, hogy milyen apa volt, és amiatt vagyok szomorú, hogy szr apa volt.

Most úgy érzem, hogy ha megfelelő kontextus nélkül annyit mondok, hogy nem hiányzik, akkor rossz embernek fognak tartani. Ha meg kifejtem, hogy miért nem hiányzik, miért volt rossz apa, akkor is rossz embernek fognak tartani, mert csúnya dolgokat mondok egy halottról, aki ráadásul az apám. És kicsit a sajátmagamra vonatkozó megítélésem is ez, hogy szr ember vagyok, amiért úgy érzek, ahogy, és az csak rontana ezen, ha beszélnék róla. Mert ugye halottról vagy jót, vagy semmit, csak akkor nincs miről beszélni, mert jót nem igazán tudok felidézni apámról.

tegnapelőtt 20:54
 3/14 anonim ***** válasza:
93%

"Mert ugye halottról vagy jót, vagy semmit"

Ostoba tévhit. Halottról _igazat_, vagy semmit.

tegnapelőtt 20:59
 4/14 A kérdező kommentje:
#3 Kellemetlenül sokan vallják ezt a tévhitet.
tegnapelőtt 21:00
 5/14 anonim ***** válasza:
34%

"el kéne sorolnon 22 évnyi lore-t"

Magyarul?

tegnapelőtt 21:18
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Igazából pont erre való egy pszichológus. Elmondod, ami benned van, segít kicsit osszerendezni a gondolataidat és erzeseidet, és utána könnyebb lesz. Na ő például nem ítél el, bármit is mondasz el neki.
tegnapelőtt 21:48
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen, egy pszichológus jót tenne most neked. Egyébként én megértelek kérdező, az én apám is egy rohadék, csak ő még életben van.

Egyébként baráti/haveri körben szerintem simán találhatsz olyat, akinek szintén f.sz az apja, csak ő sem mer erről mások előtt beszélni. Esetleg megpróbálhatnád azt, hogy megemlíted társaságban, hogy meghalt az apád és amikor sajnálkoznak, mondod, hogy nem olyan gáz, mert nem voltatok jóban. Ennyi. Aki ezután privátban odamegy hozzád beszélgetni erről, na ő lesz a jó friend material.

Én egyébként simán vállalom bárki és mindenki előtt, hogy gyűlölöm apámat, emberi kapcsolatok szempontjából az erre adott reakciók nagyon jó szűrők. Aki azzal jön, hogy "höböbö mégiscsak az apád" az kuka. Aki megértően reagál, azzal lehet jóban lenni.

tegnapelőtt 23:37
 8/14 anonim ***** válasza:
21%

Szerintem ezzel csak elüldözöd ezt a pár barátodat is. Nekik is megvan a kis életük, traumáik. Nem hiszem hogy munka meg a saját életük, gondjaik mellett pont arra vágynak hogy a te régi sérelmeidet, érzéseidet tárgyaljátok ki.

Menj el pszichológushoz. Neki ez a dolga és kap érte pénzt hogy meghallgasson.

tegnap 07:25
 9/14 anonim ***** válasza:
64%

Pont tegnap olvastam egy pszichológiai oldalon egy cikket, hogy a kutatások alapján a barátokkal történő kibeszélés/megbeszélés max. átmenetileg segít, de nem oldja meg a problémát. Ventilálhatsz, de nem kapsz értő figyelmet, pont amiatt, amiről a 8-as hozzászóló írt. És még pluszban magyarázkodhatsz is az amúgy tök jogos negatív érzéseid miatt.

Ezért lenne jobb egy terapeuta.

Vagy akár az írás. Szépen papírra veted az érzelmeidet (lehet word is,..), és már az is nagyon sokat segít, ha nem a fejedben kattognak a gondolatok, hanem kívülre kerülnek.

tegnap 08:14
 10/14 anonim ***** válasza:
66%

Nyolc éve halt meg az apám, de pontosan úgy érzek, mint te. Sosem volt jó apa, alkoholista volt, sokszor végignéztem gyerekként, ahogyan anyámat bántalmazza. A halála előtt pár évvel váltak el és a válástól kezdve egyáltalán nem tartott igényt arra, hogy tartsuk a kapcsolatot. Ez persze annyira nem rázott meg a fent leírt tények miatt. Ellenben az igen, hogy soha életében nem volt hajlandó meghallgatni a sérelmeimet, egyáltalán nem volt kíváncsi rám és a nővéremre sem. Mindig csak magával törődött, teljesen olyan életet élt, mintha nem lenne családja. Persze, ha pénzre volt szüksége, akkor rögtön tudta, kik a családtagjai...

Amikor meghalt, nem tudtam, mit kéne éreznem. Egyfelől megkönnyebbülés volt, mert minden pénzét elszórta és már majdnem a hajléktalanság küszöbén állt. Másfelől vártam, hogy jöjjön a gyász érzése, de nem jött olyan mértékben, mint azt másokon láttam, emiatt állandóan lelkiismeret-furdalás gyötör.

Én voltam szakembereknél, de nem sokat segítettek. Szerintem az ilyesmit nem lehet véglegesen megoldani, időről-időre előjön az emberben már csak azért is, mert rengeteg dolog maradt ki az életemből a hiányzó apaminta miatt. Érdekes, hogy a párom is pont így van, de ő sosem ismerte az apját, még a születése előtt lelépett. Mindketten nagyon erősen érezzük ezt a hiányt, sok minden jóval nehezebb így az életben, mint azoknak, akik normális családban nőhettek fel.

Nekem pl. a mai napig szívbe markoló, ha egy édesapát látok, aki szereti a lányát. Fogalmam sincs, milyen érzés lehet, ha szeret az apád. Meseszerűnek látom, másnak meg mi sem természetesebb.

Kérdező! Én a hozzám legközelebb álló barátnőmnek elmondtam, hogy hogyan érzek apámmal kapcsolatban és maximálisan megértette. Nem kellett hozzá hetekig mesélnem, bőven elég volt pár mondatban összefoglalni és nem ítélkezett felettem amiatt, hogy nem sírok apám után.

Ha valakiben van empátia, akkor eszébe sem jutnak olyan sekélyes és demagóg mondatok, mint hogy "mégiscsak az apád volt!". Én az ilyen emberekkel szóba sem állok. Válogasd meg a barátaidat!

tegnap 08:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!