Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hisztek a megbocsátásban?

Hisztek a megbocsátásban?

Figyelt kérdés

dec. 30. 21:27
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
NEM
dec. 31. 07:24
 12/30 Katona Dius ***** válasza:

Attól függ. Ha valaki saját hibáján kívül vagy öntudatlanul bánt meg, akkor nem áll nehezemre megbocsátani.

Ha valaki szándékosan basz át a palánkon, akármilyen kicsi dologról is legyen szó, nekem az az ember nem kell az életembe. Akkor se, ha rokon.

Felnőttek vagyunk, úgy gondolom, mindent meg tudunk értelmesen beszélni. Ha valaki segítségért fordul hozzám, nem az a fajta vagyok, aki elfordul. De ha ennek ellenére valaki szándékosan kijátszik, akkor nekem ő nem kell.

Ilyen miatt rokontól is váltam már meg.

dec. 31. 08:59
 13/30 A kérdező kommentje:
Én sokat gondolkodtam ezen a témán. Sokan úgy vannak a megbocsátással, mintha valami csodaszer lenne. Mintha valami szuperképesség lenne, és isteni hatalmat adna az embernek, hogy meg tud bocsátani. Mintha a megbocsátás nullázni tudná a sérelmeket. A probléma ebben az, hogy azok, akik megsértettek, megbántottak engem, azoknál azt vettem észre, hogy ez az alapbeállítódás. Tehát nem egy-egy rossz pillanatról van szó, egy vétlen nyelvbotlás, véletlenről, balul sikerült momentumról, hanem az illető szándékosan lépi át sorozatosan a határaimat, és nem tartja azt tiszteletben. És amikor már sokadszorra lépi át valaki a vörös vonalaidat, akkor tényleg felvetődik a szándékosság, és hogy provokációból csinálja. Az ilyennek minek megbocsátani, ha másnap ugyanúgy folytatja tovább. Az ilyenben nincsen bűnbánat, nem bán meg semmit, nem kér bocsánatot, sőt, még téged tart hülyének. Ezért se nagyon tudok az egész dologgal mit kezdeni. Ha valaki éveken keresztül, tendenciózusan traumatizált, tönkretett engem lelkileg, annak szerintem nem tudok megbocsátani, még a halála után sem.
dec. 31. 10:25
 14/30 A kérdező kommentje:
Egy bocsánat nem tesz rendbe egy tönkretett életet. Én nem bocsátok meg neki, bocsásson meg saját magának. Egosimogatásnak lehet, hogy jó, de hogyha nem szívből jön a megbocsátás, akkor semmi értelme. Mert nem lenne őszinte.
dec. 31. 10:32
 15/30 anonim ***** válasza:

Erre mondják azt, hogy a megbocsátást elsősorban saját magadért teszed. Nem fogsz ezen agyalni, nem fog benned energiát felemészteni. Nem mérgezi a lelked. A gyűlölet, harag, bosszú kitervelése téged is megmérgez. A megbocsátás egyfajta elengedés, továbblépés (nélküle). Magadért teszed.

Azzal, hogy megbocsátasz valakinek, nem oldozod fel a bűnei alól és nem teszed semmisé, amit veled tett. És a megbocsátás egyáltalán nem azt jelenti, hogy vissza kell térni az illetőhöz.

dec. 31. 11:01
 16/30 Senior Séf ***** válasza:
Én a felejtésben hiszek. Ha haragszom, önmagamat mérgezem más hülyesége miatt.
dec. 31. 12:34
 17/30 anonim ***** válasza:
NEM.
dec. 31. 19:08
 18/30 anonim ***** válasza:
"Ha haragot dédelgetsz, az olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik haljon meg." (Buddha)
dec. 31. 21:45
 19/30 anonim ***** válasza:
Nehezen megy? Lehet hogy ez a leckéd, ezt kell gyakorolni.
dec. 31. 21:46
 20/30 anonim válasza:

Miért ne hinnénk egy létező dologban.

A dolog létezik, de nem mindig, nem mindenhol és nem bárkinél.

Tehát itt az emberekhez társítás az, ami vitatható.

(Érsd: a szőkeség létezik, de nem minden ember szőke.)

jan. 1. 04:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!