Feltűnt, hogy mennyire rosszindulatúak lettek az emberek az elmúlt néhány év alatt?
Mintha teljesen kihalt volna az empátia, együttérzés, segítőkészség belőlük és totál egoisták lettek a pandémia óta.
Nem tudom ha a cucc csinált valamit az idegrendszerükkel, agyukkal, vagy a sok stressz ami a médiából árad, esetleg a 3. VH veszélye, vagy az online tér pszichopata volta, de valami durván megváltoztatta az embereket.
1
Jó de a korlátozások, távolságtartás 12 hónap után teljesen fel lett oldva. Vagy ennyire beleivódik az emberekben, hogy mikor visszakapják szabadságukat sem tudnak visszatérni a régi önmagukhoz?
2
Úgy értettem 2020 előtthöz képest.
Én is úgy értettem. Mondjuk egyáltalán nem is gyakori, hogy ilyen emberekkel találkoznék, mint amit leírtál.
Szerintem te mozoghatsz rossz körökben.
Biztos nem a pandémia az oka, mert ez csak nálunk van így. Covid és lezárások pedig mindenhol voltak. Aki járt külföldön, az tudja, miről beszélek. Tehát ez egy magyar sajátosság.
A politika hosszú évek, évtizedek óta utálatra, uszításra épít.
Folyik a sok kékfény hír a híradóból ("rettegj!").
A fizetések reálértéke úgy zuhan, mint a hegytetőről mélybe dobott kő.
Mindeközben nincs megtanítva, hogyan kell az emberi kapcsolatokat menedzselni (helyette valamiért fontosabb a gyűrődés-vetődés, az egyszikű-kétszikű, meg a Petőfi összes). Az átlagember nem tud konfliktust kezelni.
Az emberek a saját problémáikkal vannak elfoglalva, épp elég baj nekik, hogy mi legyen, hogy legyen holnap? Nincs kapacitásuk arra, hogy mások gondjaival foglakozzanak, a belső feszültség pedig iszonyat magas.
Ennek az egésznek az lesz az eredménye, hogy grumpy mindenki.
Nem érzem azt, hogy az emberek rosszindulatúbbak lennének, mint amilyenek voltak mondjuk 6 éve. Nyilván történtek dolgok a világban, ami miatt lehet, hogy egy kicsit kevésbé boldogok, komorabbak, de ennek egyrészt van oka, másrészt rosszindulatúbbak nem lettek ettől. Én azt látom, hogy akivel ugyanolyan viszonyod van, az kb. ugyanannyira jó- vagy rosszindulatú. Az emberek egyenként nem nagyon változtak.
Viszont amik változtak, azok a viszonyok. Tegyük fel, hogy van négy ember, aki ugyanott dolgozik. Munka közben nem nagyon van idejük egymással diskurálni, de Aladár, Béla és Cecil együtt jártak mondjuk 2018-ban ebédszünetben menüzni egy étterembe. Dénes meg hozott otthonról kaját. Aladár hajlamos ugyan konfrontálódni másokkal, borsot törni a másik orra alá, de aki barát, azzal tisztességes. Bélát és Cecilt nem bántja, mert barátként tekint rájuk, de Dénesnek – aki nem barát, csak ismerős – azért okoznak rossz napokat.
Aztán jött a Covid, nem lehetett együtt járni ebédelni. Mindenki megpróbálta valahogy máshogy megoldani a dolgot, mondjuk otthon főzött vagy ételt rendelt. Most így 2024-re Aladár és Béla már másfél éve újra együtt jár ugyanoda menüzni, de Cecil azt mondta, neki bejött ez az étel rendelés dolog, kicsit olcsóbb is, neki jobban is ízlik, így nem jár el Aladárral és Bélával. Emiatt Aladár számára egy kicsit idegenebbé válik, és lehet Aladár már neki is egyre többször tör borsot az orra alá. Cecil élménye lehet, hogy az, hogy Aladár rosszindulatúbb lett, megváltozott. Pedig nem, Bélával és Dénessel pont úgy bánik, ahogy előtte is. Nem Aladár változott meg, hanem a kettejük viszonya, a kettejük közötti távolság az, ami megváltozott.
Az, hogy te úgy éled meg, hogy rosszindulatúbbak lettek-e az emberek vagy sem, az jórészt szerintem attól függ, hogy te Béla vagy vagy Cecil, illetve hogy inkább Aladárok vagy Dénesek vannak-e körülötted.
"Feltűnt, hogy mennyire rosszindulatúak lettek az emberek az elmúlt néhány év alatt?"
Semmi ilyet nem tapasztaltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!