A nagyon értelmes, intelligens emberek tényleg ennyire könnyen felismerik egymást? Ez csak az ő kiváltságuk, vagy lehet fejleszteni?
Ez most egy kicsit fura lesz, amit kezdeni fogok, de sokat gondolkodom ezen és kiváncsi vagyok más mit mond.
Én magamat egy ilyen középkategóriába sorolnám, emiatt vagyok bizonytalan abban hogy pontosan mi alapján lehet azt felismerni hogy valaki nagyon okos, ha NEM értelmiségi a munkája.
Nyilván ha czeizel Endre interjút nézünk, róla barki megállapítja(gondolom) hogy mennyire okos, bár róla eleve mindeki tudja.
Elmondom a sztorit ami inspirálta a kérdést.
Van egy barátnőm, akivel gimiben osztálytársak voltunk. A külseje top gyönyörű kategória, tehát elsőre kb ilyenkor mindeki arra gondol, hogy na gyönyörű akkor biztos mellé, hülyepicsa is. Ehhez képest nagyon könnyen ment neki a gimi, pedig én tudom róla hogy alig tanult mert már akkor kijöttek rajta a depresszív tünetek. Felnőttként már orvos is kezelte azóta.
Sokszor elaludt reggel, volt hogy arra ébredt hogy én hívon reggel 7:55kor hogy hol van már.
A lényeg hogy nem tanult, mégis könnyen végigcsinálta a sulit. Az érettségije bizonyos tárgyakból neki lett a legjobb. Egyszer pont két tanár mögött mentem a folyosón, akik róla beszéltek hangosan hogy miért ennyire link lány létére, miért nem jár be első órákra, mikor ilyen esze van...
De a lényeg most jön.
Egyszer 22 éves korunkban(tehát még szinte majdnem tinik voltunk, bölcsek semmiképp) egy bárban voltunk együtt mikor odajött hozzánk egy nagyon helyes kb 40 körüli férfi. Én láttam hogy csak a barátnőm érdekli(nyilván) ezért otthagytam őket. A barátnőm nagyjából 6-7 perc után irt üzenetet hogy menjek vissza, ne hagyjam egyedül a pasival. Így is tettem, arra értem vissza, hogy a pasi azt mondja neki hogyha mégis meggondolná magát akkor ő segiteni fog neki hogy arra a szakra jusson be az egyetemen ahova a legjobban szeretne menni. És aztán mi ürüggyel eljöttünk...
Kérdeztem a barátnőm hogy miről beszélt a pasi.
Kiderült hogy sebész(tehát nyilván extra okos ember) és “leszidta” a barátnőm hogy miért nem tanult tovább egyetemen...
Magyarul a sztori lényege hogy a sebész pasi pár perc alatt megállapította róla hogy mennyire intelligens, pedig nem egy előadást tartott egy professzor hanem egy szép nő ült egy bárban, ahol azért nem feltétlen arra számítasz hogy mennyire okos lesz valaki...
Szóval ez tényleg így megy? Ez a nagyon intelligens emberek tulajdonsága hogy ilyen könnyen felismerik egymást 5 perc beszélgetés után? (Na jó lehet volt 10 is már nem emlékszem de az sem több)
Lehet fura kerdes meg a sztori maga de érdekel mit gondolnak mások 🙈
Képzeld el, hogy összekötünk két számítógépet, hogy információt cseréljenek. Az egyik kódolja és elküldi az üzenetet, a másik dekódolja, feldolgozza, és küldi a választ, majd viszont. Ha a két gép kapacitása megegyezik, akkor mire az egyik gép végzett az üzenettel, addigra a másik feldolgozta, és azonnal meg is kezdi a választ. Ez egy optimális üzem.
Ha viszont az egyik gép kétszer akkora kapacitással megy, mint a másik, akkor két eset lehetséges: vagy az erősebb bevárja a lassabbat, és fele időt unatkozással tölti, vagy a lassabbnál hiányozni fog az információ fele, és elkezdenek elbeszélni egymás mellett.
Amikor egy nálad kisebb kapacitású emberrel ülsz egy asztalnál, pont ilyeneket tapasztalsz. Többször el kell mondanod ugyanazt, a hosszabb sztoridnak csak az elejére reagál, már az elején tudod, mit fog mondani, stb.
Amikor meg találsz egy magadhoz hasonlót, akkor egy csodálatos gördülékenységet érzel, ahol az üzeneteid elsőre átmennek, a bejövők is értékesek.
Viszont azt azért jegyezzük meg: egy negyvenes férfi nem feltétlenül az intelligenciát ismerte fel a tizenéves barátnődben. ☺
Néhány mondatból le lehet szűrni, hogy valaki mennyire intelligens (a mondatok összetettsége, idegen vagy ritka szavak használata stb).
Inkább egyfajta kompatibilitás kell, ugyanis előfordul, hogy két, nagyon intelligens ember között sem alakul ki jó kapcsolat.
Ez adódhat eltérő humor miatt is akár, illetve lehetnek teljesen más részterületen zsenik (pl. egy nyelvészprofesszor-író a maga szakterületén, míg egy atomfizikus szintén). Lehet, hogy az érdeklődési körüknek nincs közös metszete, nem fognak egy-egy témában mélyen elmerülten beszélgetni, mert máshoz értenek, más foglalkoztatja őket.
Nem, nem feltétlenül lehet elsőre kiszúrni a hasonló kvalitású embereket. Velem megesett az, hogy hetekig végtelenül unszimpatikusnak tartottam valakit csupán néhány mondat alapján, mígnem egyszer valamiért hosszabban elbeszélgettünk és életre szóló barátság lett belőle (sajnos ő már nem él).
3 de azt ismerte fel, mert az, csak nyilván nem azért jött oda hanem mert nagyon szép(nem tinik voltunk már akkor hanem 22 évesek)
De pont ez lett volna a sztorim lényege hogy senki nem arra gondol először hogy egy nagyon szép nő egy bárban mennyire okos lesz és ennek ellenére a sebész tapasztalt férfi 5 perc alatt leszűrte ezt
Gondolom ezért is nyomult rá utána még sokáig nagyon mert neki nagyon fontos volt egy nő esze is a szépsége mellett.
Azért kérdeztem ezt meg mert én magamat annyira sajnos semmiképp nem tartom kvalifikáltnak a témában hogy 5 perc alatt leszűrjek ilyesmit, ezért kezdtem el azon agyalni, hogy a kimagasló intelligencia ha találkozik ezek szerint beszéd alapján így felismeri egymást.
Ez nagyon jó lehet nekik egyébként.
"de azt ismerte fel, mert az"
Ja, félre ne érts, nem vonom kétségbe a barátnőd értelmi képességeit, csak azért ironizáltam, mert ha egy negyvenes, magas beosztású férfi lehetőségekkel halmoz el egy gyönyörű, tizenéves lányt, ott a szándékok között nem feltétlenül a tehetséggondozást keresném első helyen. Ezt nem úgy értem, hogy kizárólag a lány kinézetére bukott volna, hanem hogy az atyáskodás első sorban nem az intellektusnak, hanem a nőnek szólt.
"Gondolom ezért is nyomult rá utána még sokáig nagyon mert neki nagyon fontos volt egy nő esze is a szépsége mellett."
Szerintem ez azért összetettebb. A barátnőd megtetszett neki, amiben az intellektus bizonyára fontos volt, de szerintem tévedés ennyire ráfókuszálni erre az aspektusra.
A leírásod alapján, ha én lennék a sebészorvos, a lány szépsége és intellektusa mellett ugyanolyan fontos lenne a sebzettsége és lázadó szellemisége is. Ez bennem, a 40 körüli férfiban bekapcsolja ezt a gondoskodó, tanárbácsit, aki sárban turkálva megtalálja az igazgyöngyöt, és felkarolja. Szerintem én is teljesen ráindulnék a barátnődre, de ehhez mindhárom aspektus fontos, talán legfontosabb a harmadik.
"magamat annyira sajnos semmiképp nem tartom kvalifikáltnak "
Szerintem picit túlgondolod, ez inkább érzés, mint készség. Gondolom, volt már olyan, hogy valaki mellett unatkoztál, esetleg a fordítottját érezted, és össze voltál zavarodva, butának érezted magad. Ez lehet annak a jele, hogy eltérő a gondolkodásotok sebessége, bonyolultsága.
A 40 körüli sebészorvos valószínűleg nemcsak intelligens, de relatíve tapasztalt is, szóval másokkal társalogva sokszor unatkozik. Amikor odaül egy 19 éves lány asztalához, a korkülönbség miatt eleve erre is készül, és ha egyenrangú társalgás alakul ki, akkor a sebészünk pozitív sokkot fog megélni. Nem rakétatudomány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!