Miről ismerszik meg egy okos/intelligens/értelmes ember ?
Mindenki szereti magát a nagy átlagnál okosabbnak vallani magát, de ez természetes. Mégis néha pár mondat elég , hogy levágd, az illető egy paraszt, akinek az intelligencia egy olyan kabát, amiben mások előtt felvághat, ám tényleges tartalom nincs alatta. A beszéd, a modor, a fogalmazás. a mesterkéltség érzete, ezek lehetnek intő jelek a fenti jelzőre. Az értelmes ember olyan mint az a bizonyos holló, és többnyire otthon, vagy baráti körben szórakoznak.
A suttyóság pedig direkt kialakított életforma lett, de ne is csodálkozz ezen ott, ahol az oktatás színvonala a béka valaga alatt van.
Ennek sok példája lehet.
Elsők közt, egy intelligens ember figyel arra, hogy igényesen, helyesen írjon. Persze a mai világban ez megint kevésbé releváns, az autocorrect és telefonok miatt.
Másrészt egy intelligens ember bővebben válaszol/ reagál témákra, van saját véleménye.
Emelett ezeket akár alá támasztja, mond példát, metaforát, stb, tehát mindig megalapozottan mond véleményt.
Színes témákban is tud beszélgetni, sok téma érdekli. És azokban tájékozott . Nem csak random akar valamit mondani .
Ha valamit nem ért, nem kezd vakon találgatni, inkább kérdez.
A másik felet is hallgatja , figyel rá, nem a saját mondandója fontos csak .
Illetve a legtöbb általam ismert ilyen ember azért lenyűgöző, mert több szempontot is figyelembe vesz, nem csak azt, ami szerinte igaz. Tájékozódik, mérlegel, és aztán foglal egy álláspontot, de sose erőszakosan .
Írtak már tulajdonságokról, úgyhogy én inkább írok a szokásokról:
- van napi rutinjuk (minden nap ugyanakkor kelnek, ugyanakkor fekszenek, etc.)
- karban tartják a testüket (napi edzés, általában futás v úszás, de kinek mi) és az agyukat is (általában meditáció), tudatosan fordítanak időt a feltöltődésre
- sokat olvasnak (havi 1-2 könyv)
- okos emberekkel veszik magukat körül (ismert mondás, és nagy igazság, hogy "ha Te vagy a legokosabb ember a szobában, akkor rossz szobában vagy")
Mindebből következik egy általános konklúzió, hogy tudatosan élik az életüket, tudják mit akarnak és hogy mire van szükségük ahhoz, hogy elérjék, és tesznek is érte, rendszeresen, rutinszerűen. Nem sodródnak az érzéseikkel, hanem megfogalmazzák, lefordítják azokat.
7, nem véletlen mondják, vlaóban, de az inkább a harmonikus élet, kiegyensúlyozottság feltétele. Itt meg nem ilyen átfogó dologról van szó, pusztán a mentális frissességről. Ami se nem lélek (asztrális) se nem test (fizikai).
Az az igazság, hogy járatom itt a számat, hogy szerintem ez nem jó, az nem jó, szebb lenne, ha én is hoznék érveket, de az a nag yhelyzet, hogy szerintem ez nem ilyen megfogható általános jellemzőkkel.
Értelmes okos ember az, aki.....akiről kiderül, hogy az némi ismerettség és beszélgetés után:D Hiába olvas valaki sokat, ha az a Twilight és a Szüke 50 árnyalata, nem lesz okos-intelligens. De ha gigantikus zakkönyveket olvas, akkor sem. De egyik olvasása sem zárja ki azt, hogy okos, értelmes ember legyen.
Ha nagoyn kéne mondanom valamit, azt mondnaám, hogy szerintem (!!!) az értelmes ember ismérve, hogy mérlegel, nem hoz ítéletet elhamarkodottan. Mondjuk ez feldobja azt a kérdés, hogy mi a fenének kéne egyáltalán ítéletet hoznia, de alényeg, hogy megalapozott a véleménye. De ezt "okos értelmes" embernek hívjuk? Nem, ezt körültekintőnek hívjuk.
Szóval szerintem az "okos" kb visszabontható odáig, hogy "nagy tudású" az értelmes meg hogy "jól tudja hasnzálni a tudását".
Az meg, hogy a többi jellemző, azaz hogy olvasott, körültekintő, harmonikus, figyelmes stb.... jellemző-e rá, az már lutri, van akire igen, van akire nem.
Szerintem, legalábbis. Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábban lehangzott vélemények kevésbé validak lennének, egyszerűen mást látunk a dologban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!